2013-03-05 13:10:03
Φωτογραφία για Ρωσική υφαλοκρηπίδα: πηγή πρώτων υλών ή κίνητρο για καινοτομίες;
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το υπέδαφος προβλέπει σημαντική ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα της Θάλασσας Κάρα.

Γίνεται λόγος για κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμπυκνώματος φυσικού αερίου, καθώς και συμπυκνώματος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα είναι δαπανηρές και περίπλοκες, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας μετατοπίζεται στο βυθό των θαλασσών και των ωκεανών, επισημαίνουν πολλοί εμπειρογνώμονες. Οι ποσότητες των προσιτών υδρογονανθράκων στη ξηρά συνεχώς μειώνονται, λέει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Κωνσταντίν Σίμονοφ:

- Η υφαλοκρηπίδα και γενικά ο παγκόσμιος ωκεανός είναι τα μελλοντικά εδάφη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όσον αφορά το ρυθμό της προώθησης της Ρωσίας στην υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι ζήτημα του αμέσως προσεχούς μέλλοντος. Διότι η Δυτική Σιβηρία, η οποία πάντοτε μας εξασφάλιζε από πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκεται στο στάδιο της μείωσης της εξόρυξης.


Η ρωσική αρκτική υφαλοκρηπίδα δεν έχει μόνο τεράστια κοιτάσματα, αλλά και κολοσσιαίες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή τους. Εννοούνται οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, η μεγάλη απόσταση των κοιτασμάτων από τις ακτές συν η ανεπάρκεια πείρας – εφόσον την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν όλη η εξόρυξη γινόταν στη ξηρά. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι ρωσικές εταιρίες (Γκαζπρόμ και Rosneft), που έχουν δικαίωμα εργασίας στη ρωσική υφαλοκρηπίδα, προωθούν ενεργά τη συγκρότηση ομάδας ξένων εταιρειών, οι οποίοι έχουν και πείρα και τεχνολογία.

Ο καθηγητής του ρωσικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με την επωνυμία του Γκούμπκιν Μπόρις Τουμανιάν θεωρεί την αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση, όμως τονίζει ότι αυτό αποτελεί ζήτημα του απώτερου μέλλοντος:

- Η αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας είναι υπόθεση ακριβή και περίπλοκη. Επίσης είναι πολύ δύσκολη από την άποψη των οικολογικών δεσμεύσεων. Είναι απαραίτητη η λήψη σοβαρών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την εξασφάλιση της βιομηχανικής ασφάλειας. Δεν νομίζω ότι την προσεχή δεκαετία θα αρχίσει εντατική εμπορική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τον Τουμανιάν, στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία υπάρχουν επίκαιρα ζητήματα, τα οποία απαιτούν άμεση λύση:

- Πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά ό,τι μας προσφέρει η ξηρά. Έχουμε πάρα πολλά κοιτάσματα, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, τα οποία χρειάζονται πλήρη χρησιμοποίηση του εξορυγμένου αερίου. Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καίγονται και εξουδετερώνονται ωφελιμιστικά. Η Ανατολική Σιβηρία είναι τεράστιος χώρος για την αξιοποίηση και τη λήψη νέων κοιτασμάτων. Ακριβώς εκεί πρέπει να εργαστούμε σήμερα.

Ο κόσμος εισέρχεται στην εποχή των ακριβών υδρογονανθράκων, υπενθυμίζει ο διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Κωνσταντίν Σίμονοφ. Όμως αυτό από την άλλη αποτελεί ευκαιρία μέσω της ενέργειας να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ενός ολόκληρου φάσματος συναφών τομέων της οικονομίας:

- Το κύριο σήμερα είναι το ζήτημα της μεταφοράς. Αν κάνουμε λόγο για την αποκατάσταση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, θα χρειαστεί η αποκατάσταση του στόλου παγοθραυστικών. Θα χρειαστεί εντελώς νέα κατηγορία δεξαμενόπλοιων. Από την άποψη της μεταφοράς ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για καινοτομίες. Το σύμπλεγμα πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργεί κίνητρα για άλλους κλάδους.

Οι Ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει το ρωσικό ενεργειακό σύμπλεγμα ως τον κύριο καταναλωτή των καινοτομιών. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να γίνει η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της καινοτομίας.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ