2013-03-08 01:48:03
Φωτογραφία για «Ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για την ανακούφιση 500.000 νοικοκυριών που ζουν χωρίς ρεύμα»
από το Γραφείο Τύπου

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μένουν ολοένα και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ξεπέρασαν τις 120.000 από τις αρχές του τρέχοντος έτους .

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά, ±6.000 άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα, ασθενείς με αναπηρία και πολίτες που χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, αιτούνται φθηνότερου ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Τα δυσβάστακτα, πλέον, χρέη, όλων αυτών των συμπολιτών μας, όχι μόνο προς τη ΔΕΗ αλλά και προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας συνεχώς αυξάνονται.

Επιπλέον και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το σύνολο των οφειλών των οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, προσεγγίζουν το 1,3δις. ευρώ. Η παρούσα κατάσταση, ανάγκασε τη διοίκηση της ΔΕΗ να αυξήσει, κατά 75%, τους διακανονισμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές του περσινού έτους συγκριτικά με το 2011, ενώ ενδεικτικό της εξαθλίωσης των ελληνικών νοικοκυριών είναι πως οι διακοπή ηλεκτροδότησης αυξήθηκε κατά 66% στο ίδιο χρονικό διάστημα.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που αναδημοσιεύτηκαν σε πολυάριθμους διαδικτυακούς τόπους, «οι συνολικές οφειλές προς την ΔΕΗ ανήλθαν σε 1.271,2 εκατ. ευρώ στην εκπνοή του 2012. Αναλυτικότερα, στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) οι οφειλές των καταναλωτών με συμβόλαια σε ισχύ ανήλθαν σε 530,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ανέρχονταν σε 388 εκατ.

Οι οφειλές καταναλωτών των οποίων έχει διακοπεί το συμβόλαιο ανήλθαν σε 169,9 εκατ. ευρώ και του Δημοσίου, επίσης στη Χαμηλή Τάση, σε 65,9 εκατ. ευρώ. Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ, το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.»

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: περίπου 500 χιλιάδες οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών, περίπου 30 χιλιάδες αποκοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΔΕΗ, και βάσει των λεγομένων του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, κου Ζερβού, «360.000 καταναλωτές, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, έμειναν χωρίς ρεύμα το 2012, άσχετα αν μετά προχώρησαν σε επανασύνδεση μετά από διακανονισμό». Το συμπέρασμα είναι πως καθημερινά, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, βρίσκονται από το φως στο σκοτάδι.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1) Ποιες είναι οι εντολές και οι οδηγίες που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να επιλυθεί το ανωτέρω περιγραφέν πρωτοφανές ανθρωπιστικό πρόβλημα που επιστρέφει στον 19 αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικών νοικοκυριών.

2) Υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση ώστε να γίνουν ποιο ελαστικές οι διαδικασίες διακοπής ρεύματος, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ και να γίνουν ποιο ευνοϊκοί για τους πολίτες οι όροι διακανονισμού πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ναι, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2013

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ