2013-04-05 10:36:03
Φωτογραφία για Σόιμπλε: «Η Ελλάδα αν και σημείωσε πρόοδο, δεν βγήκε από το τούνελ»
Αναφορές στην Ελλάδα και την κατάσταση στην ευρωζώνη και την ΕΕ εν γένει είχαν οι χτεσινές παρεμβάσεις του Πιέρ Μοσκοβισί και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που συμμετείχαν σε εκδήλωση στη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Στρασβούργου, με τον γερμανό υπουργό να υπογραμμίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να «βγει η Ελλάδα από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται», δεδομένου ότι το χρέος είναι μεγάλο.

Εκτίμησε πάντως ότι «αν και δεν έχει φανεί η άκρη του τούνελ, έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία».

Σύμφωνα με το Βήμα, από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα για την Κύπρο και για την Ελλάδα ήταν απαραίτητα», προκειμένου να βγουν από την κρίση, και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας».

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «το business model της Κύπρου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα», καθώς η διάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος εμπεριείχε στοιχεία επικινδυνότητας για την Ευρωζώνη.


Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να λειτουργήσει καλύτερα», δηλώνοντας την λύπη του για την «αίσθηση αμφιταλάντευσης» που έδωσε το Eurogroup κατά το χειρισμό της κυπριακής τραπεζικής κρίσης.

«Έχουμε να μάθουμε πολλά απ' όσα συνέβησαν κατά την κυπριακή κρίση», είπε ο γάλλος υπουργός

«Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε δύο φορές μέσα σε εννέα ημέρες και καταλήξαμε να βρούμε μια λύση (…) όμως στο ενδιάμεσο υπήρχε μια αίσθηση αμφιταλάντευσης που δεν ήταν καλή για την εικόνα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Οι ευθύνες είναι συλλογικές. Απλώς όταν διαπράττουμε λάθη, όχι λάθη ουσίας αλλά λάθη συμπεριφοράς, θα πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά», είπε ο Μοσκοβισί.

Το Eurogroup δέχτηκε πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην κυπριακή κρίση. Ο νέος πρόεδρός του, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρέθηκε στο στόχαστρο όταν άφησε να εννοηθεί ότι η λύση που δόθηκε για τις κυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Το Eurogroup μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ