2013-04-05 10:47:02
Φωτογραφία για 600 χιλ. ευρώ αποζημίωση στους συγγενείς της Σοφίας Μπεφόν
600.000 ευρώ, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στους συγγενείς της 35χρονης γιατρού Σοφίας Μπεφόν η οποία έχασε τη ζωή της στις 14 Ιανουαρίου 2001 μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, όταν το ελικόπτερο (SX–XOT) του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς.

Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, λόγω της κακοκαιρίας εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS (Ελληνικού, Υμηττού και Μερέντα), παύοντας κάθε εκπομπή του.

Από την σφοδρή πρόσκουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, αποκόπηκε το ουραίο τμήμα, ενώ η καμπίνα διαλύθηκε και βυθίστηκε αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης οι ζώνες των επιβαινόντων έσπασαν, με αποτέλεσμα να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός τους και τα σώματά τους να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.


Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, εάν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Μυκόνου είχε ενημερώσει τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με νεότερο δελτίο καιρού από το οποίο προέκυπτε η ραγδαία επιδείνωση του καιρού, τότε ο κυβερνήτης θα προσγείωνε το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Σύρου που έχει και νοσοκομείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση την οποία επικύρωσε το ΣΤΕ, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ «δεν έτυχε της επιβαλλόμενης μεταχείρισης και από τον ελεγκτή του Approach Αθηνών, όπως επιβάλλεται στις sanitary πτήσεις (αεροδιακομιδή ασθενών) και μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου που καλείται να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων,λόγω των παραλείψεων και παράνομων ενεργειών των οργάνων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Αθήνας. Παραλείψεις οι οποίες ήταν σε «αιτιώδη συνάφεια προς το ατύχημα».
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ