2013-04-25 13:49:03
Φωτογραφία για ΕΕ: «Παραχωρήσεις» για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με Ινδία
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προβεί σε μια «φιλόδοξη» προσφορά όσον αφορά στις προσωρινές άδειες εισόδου (visas) για επαγγελματίες εργαζόμενους από την Ινδία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ινδίας που έχει ήδη καθυστερήσει, είπε ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ, την Τρίτη 23 Απριλίου, καλώντας την Ινδία να ανταποκριθεί.

Όπως αναφέρεται στην EurActive, οι διαπραγματευτές αρχικά είχαν ως στόχο να σφραγίσουν τη συμφωνία το 2012, αλλά οι συνομιλίες παρέμειναν στάσιμες σε κάποια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των Ινδών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου σε πληθυσμιακούς όρους, καλύπτοντας 1.8 δις ανθρώπων, ή αλλιώς το ¼ σχεδόν του πληθυσμού του πλανήτη. «Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στο γεγονός ότι η Ινδία δεν θα να συνάψει τη συμφωνία, εάν δε βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ινδούς επαγγελματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κατάρτιση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους στη Ευρώπη
. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια αρκετά φιλόδοξη προσφορά», είπε ο διαπραγματευτής Ignacio Garcia Bercero. Η ΕΕ ζητάει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτοκίνητα, κρασιά και οινοπνευματώδη, ενώ η Ινδία ζητάει απελευθερωμένο καθεστώς χορήγησης βίζας για τους επαγγελματίες της. «Με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε η Ινδία να λάβει κάποιες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την Ευρώπη. Είμαστε κι εμείς όμως ταυτόχρονα έτοιμοι, να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ινδία», τόνισε ο Bercero. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα των αυτοκινήτων, του κρασιού και των οινοπνευματωδών είναι πάρα πολύ σημαντικά για μας σε σχέση με τα εξαγωγικά μας συμφέροντα στην Ινδία. Εκτός από αυτό, πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην Ινδία, έτσι ώστε να μπορεί να επιτρέψει φθηνές ευρωπαϊκές εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην Ινδική αγορά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ινδίας, το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν τον επόμενο μήνα στο Νέο Δελχί, σε μια προσπάθεια επίλυσης των επίμαχων ζητημάτων που εμποδίζουν τη διμερή εμπορική συμφωνία ενόψει της υπουργικής συνόδου του Ιουνίου.

Αποτυχία πρώτων συνομιλιών

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Anand Shama και ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Karel De Gucht, απέτυχαν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν τον Ιούνιο.

Αρκετοί γύροι συναντήσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ Ινδίας και ΕΕ από τον Ιούνιο του 2007, όπου άρχισαν για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv, ο Ινδός Πρέσβης DInkar Khullar δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και ότι την άνοιξη αναμένεται ολοκλήρωση.

Οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι το εμπόριο είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστεί κατά €155 δις μέχρι το 2015, εφόσον εφαρμοσθεί η εμπορική συμφωνία.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένταξη ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένταξη ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ