2013-05-25 09:44:38
Φωτογραφία για Η γερμανική εισβολή στο Λονδίνο στον τελικό του Champions League
Ογδόντα χιλιάδες Γερμανοί στο Λονδίνο; 

Τα κόκαλα του Ουίνστον Τσόρτσιλ θα τρίζουν, αλλά από τους βομβαρδισμούς της αγγλικής πρωτεύουσας έχουν περάσει 72 χρόνια.

 Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ... ποδοσφαιρική εισβολή των Γερμανών στην αγγλική πρωτεύουσα για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ως γνωστόν οι Γερμανοί δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο Λονδίνο. Ο Χίτλερ είχε εκπονήσει το σχέδιο "Θαλάσσιος Λέων", αλλά το ανέβαλε, γιατί πρώτα ήθελε να "εξολοθρεύσει" την RAF. Η μάχη της Αγγλίας, έγινε στον αέρα, με τις πόλεις του νησιού να δέχονται τις επιθέσεις των γερμανικών βομβαρδιστικών. Το Λονδίνο, δέχθηκε τις περισσότερες βόμβες απ΄όλες.

Οι Βρετανοί αν και δεν είδαν ποτέ τους Γερμανούς στο νησί τους, είχαν χιλιάδες θύματα, πριν η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Σοβιετική Ένωση και γνωρίσει την οριστική συντριβή της.

Οι βομβαρδισμοί των βρετανικών πόλεων, έχει διαπεράσει την ιστορία. Για τους Λονδρέζους που επιβίωσαν ήταν μια τραυματική εμπειρία που σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά και επέβαλε το πρότυπο της αφύπνισης τους σε κάθε επίπεδο. Τα μικρά παιδιά φυγαδεύτηκαν στην επαρχία, οι γυναίκες οργανώθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, οι άντρες όσοι δεν πήγαν στο μέτωπο, λόγω ηλικίας, παρουσιάστηκαν για την "πολιτική άμυνα".


 

Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1940, μέχρι τις 10 Μαΐου του 1941, η γερμανική αεροπορία ξερνάει θάνατο στις αγγλικές πόλεις. Στις 29 Δεκεμβρίου, πέφτουν 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, στην πιο ανηλεή νύχτα επίθεσης της Λουτβάφε. Λέγεται ότι ένας λόγος για την ισοπέδωση της Δρέσδης το 1945 από τους συμμάχους κι ενώ ο πόλεμος είχε, ήδη, κριθεί ήταν η διάθεση για "εκδίκηση" για τα όσα υπέφεραν οι Βρετανοί, ενάμιση χρόνο.

Από τότε, βέβαια, έχουν περάσει 72 χρόνια. Σιγά-σιγά, φεύγουν από τη ζωή οι τελευταίοι που βίωσαν την φρίκη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Λονδίνο, πλέον, ζουν μόνιμα 40.000 Γερμανοί, ενώ συνολικά στη Βρετανία, ανέρχονται σε περίπου 240.000.

Διαβάστε περισσότερα
pestanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ