2013-06-07 09:47:06
Φωτογραφία για Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 234 «κατηγορώ» από τη Βουλή για απιστία ...!!!
Με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά εν τέλει με σημαντικές -αναλογικά- διαρροές, δεδομένου πως όλα τα κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης της προανακριτικής, «πέρασε» χθες το βράδυ στη Βουλή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Γ. Παπακωσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας.

 Ειδικότερα, επί 266 ψηφισάντων, 234 ψήφισαν «ναι», 21 «όχι», 7 «παρών», 3 «λευκά» και 1 άκυρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην αντίστοιχη πρόταση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, καταγράφηκαν 265 «ναι», 6 όχι και 3 παρών.

Αυτό ωστόσο που κατά πρώτο λόγο χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν η 45λεπτη ομιλία του εγκαλούμενου Γ. Παπακωσταντίνου -ο οποίος προς το τέλος της φάνηκε να είναι συγκινησιακά φορτισμένος- και ιδιαίτερα οι αλλεπάλληλες βολές που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, αλλά και οι πολιτικές αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που προηγήθηκαν.


Για συστηματική προσπάθεια ενοχοποίησής του και πολιτικά παιχνίδια -μέσω στοχευόμενων διαρροών- που παίζονται σε βάρος του, αλλά και για ευτελισμό της επιτροπής, έκανε λόγο ο Γ. Παπακωσταντίνου. «Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διασύροντας έναν άνθρωπο που σε σημαντικό βαθμό συμβόλισε την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μπορέσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία, θα μπορέσουν να την κάνουν να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περυσινές εκλογές κατήγγελλαν, θα το βρουν μπροστά τους. Δεν είμαι, όπως νομίζουν κάποιοι, βολική περίπτωση εξόντωσης» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του για τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας πως η επίμαχη επιστολή που στάλθηκε στους Γάλλους επιβεβαιώνει πλήρως τα λεγόμενά του, αφού «καταδεικνύεται» ότι τα στοιχεία που στάλθηκαν ήταν απόρρητα, ενώ, όπως σημείωσε, «αντίστοιχα η επιστολή που στάλθηκε από τους Γάλλους δεν είχε πρωτόκολλο, αλλά και πουθενά σε αυτή δεν περιγράφεται από τις γαλλικές αρχές τι περιέχουν τα στοιχεία που αποστέλλουν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εν συνεχεία έστρεψε τα πυρά του -κυρίως- κατά του Ευ. Βενιζέλου τόσο για την υπόθεση όσο και πολιτικά, αλλά και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. «Και μιας και συζητάμε το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας λόγω μη χρήσης των στοιχείων, το ερώτημα είναι: άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για φορολογική χρήση» τα στοιχεία; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;» αναρωτήθηκε προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων, παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου.

«Μεγάλο λάθος»

«Αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή, θα τη χειριζόμουν διαφορετικά», λέει ο ένας. «Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος...» ακούμε από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρολογούμε; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στον διάδοχό μου υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;». Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν ζήτησαν διευκρινίσεις από τον ίδιο σχετικά με το πώς ήρθαν τα στοιχεία στην Ελλάδα. «Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού ''πού τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στον Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε;''».

Κλιμακώνοντας δε την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους - στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς «καίγοντας» τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως «βάρος» που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ανέφεραν: «Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες».

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

1. Οι συνήθεις... ύποπτοι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέφεραν τις? επικές κόντρες τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, ο οποίος αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «απόλυτη διαστρέβλωση όσων έχουν γίνει στην Επιτροπή».

2. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα ο οποίος υποστήριξε πως «μέσα στην επιτροπή κυριαρχεί η κομματική εμπάθεια, το ροκάνισμα του χρόνου και όλα αυτά με μηδενικό αποτέλεσμα», ενώ απευθυνόμενος προς την πλευρά της αντιπολίτευσης τόνισε πως «η διασπορά κατηγοριών προς όλους συσκοτίζουν την υπόθεση».

3. «Σήμερα εξετάζουμε ένα από τα αδικήματα για έναν από τους κατηγορούμενους», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, όπως δεν ήταν μόνος του ο Τσοχατζόπουλος που συναποφάσισε με το ΚΥΣΕΑ, με τον Σημίτη και τον Παπανδρέου».

Γιώργος Πίκουλας  / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ