2013-06-11 12:52:07
Φωτογραφία για Αντιδρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο διευρυμένο ωράριο
Την Παρασκευή 7 Ιούνη, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση, διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων Τετάρτη και Σάββατο μέχρι της 4 το απόγευμα, για να αυξήσει το τζίρο των καταστημάτων!!

Η Ένωσή μας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε διεύρυνση του ωραρίου. Πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και το μόνο που θα πετύχουν, είναι να γίνουν «κράχτες» πολυκαταστημάτων και καταστημάτων FRANCHISE.

Είναι φανερό επίσης, ότι μεθοδεύεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, πάγια θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και στοχεύει στο να αποδεχθούμε σιγά-σιγά την λειτουργία εμπορίου και υπηρεσιών σε 24ωρη βάση και δουλειά για τους εργαζόμενους, από ήλιο σε ήλιο.

Ήδη στο χώρο του εμπορίου με τις χαμηλές έως ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και την τρομοκρατία με το φόβο της απόλυσης, προετοιμαζόταν το έδαφος χρόνια. Τώρα ακόμα περισσότερο αξιοποιούν και την οικονομική κρίση.


Η όποια διεύρυνση του ωραρίου, θα επιδεινώσει τις ήδη άσχημες εργασιακές μας σχέσεις. Οι αλλαγές που θα προκληθούν για τους εργαζόμενους στο εμπόριο θα είναι αρνητικές, με περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες, περισσότερα χαμένα ένσημα, εντατικοποίηση της εργασίας.

Ρωτάμε τον εμπορικό Σύλλογο: Είναι δυνατόν τι στιγμή που οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της χώρας μας, όλος ο λαός δέχεται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του, την πιο βάρβαρη και συντονισμένη επίθεση στα εισοδήματά του, στις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις του, ο Εμπορικός Σύλλογος να επιμηκύνει τα ωράρια;

Μάλιστα στις κατά καιρούς Γενικές Συνελεύσεις του Εμπορικού Συλλόγου, στις οποίες κάναμε και παρέμβαση ως σωματείο εργαζομένων, η πλειοψηφία των εμπόρων ήταν κατηγορηματικά αρνητική σε κάθε διεύρυνση ωραρίου. Χαρακτηριστικά δε έλεγαν: «Ότι οι τουρίστες και οι τούρκοι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Μυτιλήνης, αν εξαιρέσουμε τα είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, που παίρνουν μαζί τους φεύγοντας και τα οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να αγοράσουν από τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν προαιρετικά όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και χωρίς περιορισμό ωραρίου».

Το διευρυμένο ωράριο δεν αυξάνει τον τζίρο, αλλά το κόστος λειτουργίας του εμπορίου και κατ' επέκταση τις τιμές. Η πείρα έχει δείξει ότι κάθε διεύρυνση γίνεται όπλο στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Θα καταφέρει να κλείσει τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δώσει μεγαλύτερα κέρδη στις πολυεθνικές και στα πολυκαταστήματα.

Αφού μόνοι κερδισμένοι από τυχόν «καταργήσεις» αργιών, «διευρύνσεις» ωραρίων θα είναι οι πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα, τα οποία εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν, με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, ουσιαστικά μόνο αυτά στηρίζουν, μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, δάνεια κ.ά., άλλωστε ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίζει η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, είναι η πλήρη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που σημαίνει μέχρι 7 μέρες δουλειά, μέχρι 13 ώρες τη μέρα χωρίς πληρωμή και κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ας το αντιληφθούν όλοι, ότι αυτοί που ψωνίζουν από την αγορά είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν χρόνο για να ψωνίσουν, χρήματα δεν έχουν και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και δεν θα έχει τέλος.

Άρα ένα είναι σίγουρο, η «κρίση» στην αγορά αφορά μόνο τους μικρούς. Και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, όσο ο εργαζόμενος - καταναλωτής δεν έχει μισθό στο ύψος των πραγματικών του αναγκών, σταθερή δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Η ΄Ενωση μας έχει ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου μας.

lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ