2012-04-05 14:25:02
Φωτογραφία για Γαλλία:«Δωράκια» σε αστυνομικούς και υποκλοπές στην ΙΚΕΑ
Η ιδιωτική ζωή και τα απόρρητα προσωπικά στοιχεία είναι μάλλον άγνωστες λέξεις για τους επικεφαλής της ΙΚΕΑ στη Γαλλία. Τον τελευταίο μήνα η διοίκηση της σουηδικής εταιρείας επίπλων και οικιακού εξοπλισμού έχει βρεθεί στο στόχαστρο των γαλλικών δικαστικών αρχών λόγω της αποκάλυψης από την εφημερίδα «Le Canard Enchaine» ότι ανώτατα στελέχη παρακολουθούσαν συστηματικά και για πολλά χρόνια εργαζόμενους (μεταξύ αυτών πολλοί συνδικαλιστές), ενώ κατέγραφαν και προσωπικά στοιχεία πελατών της εταιρείας. Μόλις χθες Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart αποκάλυψε έπειτα από σχετική έρευνα ότι η ίδια εταιρεία είχε προσλάβει έναν απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας προκειμένου να έχει πρόσβαση σε απόρρητες αστυνομικές έρευνες και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν το προσωπικό της.

Ταυτόχρονα ήρθε στο φως μια άλλη πρακτική που, όπως ομολόγησαν οι επικεφαλής της ΙΚΕΑ, στους γάλλους δημοσιογράφους έχει υιοθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '90.


Ένα από τα υποκαταστήματα σε προάστιο του Παρισιού έδινε συστηματικά «δωροκάρτες» αξίας 100 ευρώ σε αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Όταν οι δημοσιογράφοι του Mediapart ζήτησαν να μάθουν για ποιον λόγο είχε η αστυνομία αυτή την «ειδική μεταχείριση», οι εκπρόσωποι του καταστήματος δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική προκειμένου «να υπάρχουν καλές σχέσεις με τις τοπικές Αρχές».

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα φαξ που έφερε στη δημοσιότητα η έρευνα των δημοσιογράφων έδειξαν ότι αυτή ήταν μόνο η μισή αλήθεια. Μέσω της δωροδοκίας αστυνομικών οι υπεύθυνοι της εταιρείας μάθαιναν το παρελθόν των υπαλλήλων τους και είχαν συνεχή και άμεση πληροφόρηση για πιθανή εμπλοκή τους σε «μη νόμιμες πράξεις» που αποτελούσαν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών.

Το ρόλο του «μεσάζοντα» (ή του ρουφιάνου) έπαιζε ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος είχε προσληφθεί το 2000 για να στελεχώσει το τμήμα εσωτερικού ελέγχου στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Ο ίδιος είχε πρόσβαση ακόμα και σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων που θεωρούνταν ύποπτοι από την εταιρεία, ενώ οι πρώην συνάδελφοί του αστυνομικοί τού παρείχαν τακτικά πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούσε να γνωρίζει κανένας εκτός της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde» η πρόσληψη πρώην αστυνομικών σε καταστήματα ΙΚΕΑ αποτελεί συνήθη πρακτική για την εταιρεία. Από τις αρχές Μαρτίου η έδρα της ΙΚΕΑ στη Γαλλία καθώς και ο υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνου της γαλλικής εταιρείας αποτελούν αντικείμενο προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για παράνομη παρακολούθηση του προσωπικού.
vima TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ