2013-06-29 11:36:29
Φωτογραφία για Η ιστορία του Πατρινού Δημήτρη Ανδριόπουλου: Aπό τα λουκούμια ...στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ
Η πορεία του Πατρινού Δημήτρη Ανδριόπουλου, του επιχειρηματία που ο Δημήτρης Μελισσανίδης εμπιστεύεται την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, δείχνει έναν άνθρωπο που αρνείται να συμβιβαστεί με τον κόσμο που οι άλλοι έχουν πλάσει για λογαριασμό του. Απεχθάνεται τα στερεότυπα, τις ταμπέλες. Δεν διστάζει να λερωθεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά), να βγει εκτός ζώνης ασφαλείας, να τολμήσει.

Η ζωή του Δημήτρη Ανδριόπουλου αποτελεί μια αέναη αναζήτηση της επιτυχίας στα όρια του τυχοδιωκτισμού. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτή, είναι το (γοητευτικό όσο και βασανιστικό) αίσθημα του ανικανοποίητου. Η διαδρομή του από την ανεμελιά της Πάτρας όπου πωλούσε λουκούμια για χαρτζιλίκι, στα κουλουάρ του στίβου, από την τσίκνα της κουζίνας, στην φουρτούνα της θάλασσας κι από εκεί στον σκληρό κόσμο της κατασκευής είναι ένα success story. Στα 18 μου, έγινε πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και μετά εκτελωνιστής, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, διευθυντής ξενοδοχείου. Το 1986 ίδρυσε το δικό του τουριστικό γραφείο και πήρε τις αντιπροσωπίες της DHL, της “American Express” και αργότερα της SATO στην Πάτρα, με ετήσιο τζίρο 120.000.000 δρχ!


Το πέρασμα από τα McDonalds

Πριν την επέλαση των πολυεθνικών και τον εκμοντερνισμό της αγοράς ένα μεσημέρι στα καινούρια McDonalds στο Σύνταγμα ή τον Πειραιά θεωρούνταν εμπειρία να τη διηγείσαι στους φίλους σου. Για τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, μάλλον τραυματική ήταν. Το κατάστημα στο Πασαλιμάνι ήταν δικό του. Η μητρική αμερικάνικη εταιρία τον εμπιστεύτηκε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους υποψήφιους για να πάρουν το franchise.

Εκείνος ακραιφνής επαγγελματίας πήγε στην Αμερική για εκπαίδευση, «βούτηξε» μέσα στην κουζίνα, έψηνε, κουβαλούσε, μάθαινε τα μυστικά από τον πάτο της ιεραρχίας. Στην κορυφή, όμως, ήταν δύσκολα. Τα υψηλά λειτουργικά κόστη δεν άφησαν το πρώτο του μεγάλο εγχείρημα να μακροημερεύσει. Τρία χρονιά μετά πούλησε πίσω τον τίτλο στην αμερικανική εταιρεία.

Στις αποτυχίες του (αρκετά μεταγενέστερα) συμπεριλαμβάνεται και η χάραξη στρατηγικής για λογαριασμό των γερμανικών σούπερ μάρκετ Aldi τα οποία αναγκάστηκαν σε... άτακτη φυγή από την Ελλάδα. Μάλιστα σε τοπικό επίπεδο είχε συνεργαστεί και με τον επιχειρηματίαΜανώλη Ρογδάκη.

H αναμόρφωση των Superfast Ferries

O Δημήτρης Ανδριόπουλος, ασχολήθηκε και με τη ναυτιλία. Είναι η εποχή που ο εφοπλιστής κ. Περικλής Παναγόπουλος αποφασίζει να δρομολογήσει γρήγορα πλοία στη γραμμή Πάτρα-Ανκόνα. Ο Ανδριόπουλος αναλαμβάνει θέση άμεσου συνεργάτη στην Superfast Ferries. Οργανώνει την επιχείρηση, εξασφαλίζει συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη και καθιερώνει το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, έρχεται όμως σε διαφωνία με την οικογένεια κι απομακρύνεται από την εταιρεία

Η στροφή στον κατασκευαστικό κλάδο

Ο κατασκευαστικός κλάδος μπήκε στη ζωή του στα τέλη της δεκαετίας του 90' όταν και πόστο διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDS. Η εταιρεία κατασκεύασε μια σειρά από σημαντικά έργα (κατοικίες στον λόφο Εντισον, τους σταθμούς της Αττικής Οδού κ.ά.) και μέσω αυτής ο κ. Ανδριόπουλος γνώρισε τον αρχιτέκτονα κ. Στέλιο Αγιοστρατίτη που τον έφερε σε επαφή με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που σχεδίαζε το νέο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο κ. Ανδριόπουλος σήκωσες στην πλάτη του όλο το project της κατασκευής του νέου γηπέδου του Ολυμπιακού. .Με την εμπειρία του από το Καραϊσκάκη, ο 53χρονος επιχειρηματίας είχε ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας, ενώ ήταν σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου.

Τα τελευταία του deals

Στις αρχές του 2013 η Dimand, η εταιρεία του κ. Ανδριόπουλου έκλεισε ένα από τα ακριβότερα deals της αγοράς. Πούλησε αντί 119 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία το κτίριο που κατασκεύασε και μίσθωσε στην Cosmote στην Παιανία. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεγάλα πράσινα έργα στην Ελλάδα, με την πιστοποίηση του αμερικανικού οργανισμού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις επιπτώσεις ενός κτιρίου στο περιβάλλον, αλλά και στο ενεργειακό του αποτύπωμα.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ