2013-08-25 18:54:20
Φωτογραφία για EΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ: Δεν ξεχνά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ ο Πούτιν
«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει προβλήματα χρηματοδότησης υπάρχουν εκεί»

Σε πλήρη επιβεβαίωση της επιλογής του να κρατήσει «παγωμένες» τις ελληνορωσικές σχέσεις προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς διά «ασήμαντον» και άσχετη αφορμή φρόντισε να απευθύνει ξεκάθαρη σύσταση προς τους Ρώσους επιχειρηματίες να αποφύγουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η παρέμβαση αυτή του προέδρου Πούτιν, που συνοδεύτηκε με αποδοκιμασία του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (χωρίς να τον κατονομάσει) επειδή επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα δηλώσεων και πράξεων που έχουν οδηγήσει σε πλήρες «πάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων, με κομβικό σημείο το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom.

Μετά και την παρέμβαση αυτή του προέδρου Πούτιν είναι προφανές ότι αποκτά επείγουσα μορφή η ανάγκη διαμόρφωσης συγκεκριμένου σχεδίου για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και την αποκατάσταση της ομαλότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις.


Ο κ. Πούτιν, μιλώντας την Πέμπτη σε μεγάλο συνέδριο για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας του Ροστόφ, παρουσία πολλών υπουργών, των τοπικών αρχών και πολλών επιχειρηματιών, αναφέρθηκε στις δυνατότητες επενδύσεων στη συγκεκριμένη περιφέρεια και ζήτησε να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ξένοι και Ρώσοι επενδυτές προτιμούν να επενδύσουν στο εξωτερικό και όχι στο Ροστόφ. Από την περιφέρεια αυτή κατάγεται και διατηρεί τις επιχειρήσεις του ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης (ο οποίος εκτός του ΠΑΟΚ έχει επενδύσει στη ΣΕΚΑΠ αλλά και στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς), στον οποίο έστρεψε τα πυρά του αρχικά ο κ. Πούτιν.

«Ορισμένοι συνάδελφοι που είναι παρόντες εδώ το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος φωτογραφίζοντας τον κ. Σαββίδη.

Και χωρίς να υπάρχει άλλο ερέθισμα, παρά μόνο η συζήτηση για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η περιοχή του Ροστόφ, ο κ. Πούτιν φρόντισε να στείλει μήνυμα σε όλους τους Ρώσους επιχειρηματίες και επενδυτές, καλώντας τους να αποφύγουν την Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει προβλήματα χρηματοδότησης υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό;».

«Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φωτογραφίζοντας τον Ιβάν Σαββίδη

Η παρέμβαση

Η παρέμβαση αυτή του Ρώσου προέδρου αποτελεί τη χαριστική βολή σε κάθε προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων από τη Ρωσία, καθώς είναι γνωστό το πόσο? «πειστικός» είναι ο κ. Πούτιν όταν απευθύνεται σε Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί ως φόβητρο την κρίση στην Ευρωζώνη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάσταση στην Ελλάδα για να κρατήσει τα ρωσικά κεφάλαια εντός των συνόρων της χώρας του.

Η σχεδόν εμμονή του προέδρου Πούτιν με την Ελλάδα δείχνει ότι έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στις ελληνορωσικές σχέσεις οι χειρισμοί στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και η διάρρηξη των σχέσεων με την Gazprom, που ήρθαν ύστερα από μια περίοδο ήδη τεταμένων σχέσεων, λόγω της εγκατάλειψης του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Η Ρωσία, έχοντας αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική της πολιτική, αναμένει από χώρες όπως η Ελλάδα, πέραν των θρησκευτικών και πολιτιστικών δεσμών, να παρουσιάσουν συγκεκριμένα και σοβαρά σχέδια συνεργασίας και επενδύσεων. Αυτό το «doing business» φάνηκε ότι ξεκινά με την υπόθεση της ΔΕΠΑ, για να διαψευσθεί πριν από δύο περίπου μήνες, όταν η συμφωνία με την Gazprom ναυάγησε. Ομως η εσπευσμένη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με το Μπακού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία SOCAR και η έγκριση του αγωγού ΤΑΡ (ανταγωνιστικού στον ρωσικό South Stream) με τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν και στην Αθήνα αλλά κυρίως σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την «παράκαμψη του ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom» ήταν οι σταγόνες που έκαναν το ποτήρι των Ρώσων να ξεχειλίσει.

Στο αρνητικό κλίμα που είχε προηγηθεί πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί από το τέλος του 2012, δεν έχει εξασφαλίσει πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ επανειλημμένα έχουν ματαιωθεί την τελευταία τριετία επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα. Ο ίδιος ο κ. Πούτιν φαίνεται να έχει απαρνηθεί ακόμη και το προσφιλές ετήσιο προσκύνημά του στο Αγιον Ορος Στη Μόσχα είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια και το γεγονός ότι ενώ είχε ναυαγήσει η συμφωνία με την Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σαμαράς έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Πούτιν ζητώντας τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από την Gazprom και διέρρευσε την επιστολή τις ημέρες της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον...

Προβληματισμός

Εκπληξη και προβληματισμό προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του προέδρου Πούτιν. «Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση», ανέφερε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της, έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις...».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ