2013-09-09 20:52:04
Φωτογραφία για Εμπλοκή στο Κουρδικό ...το PKK σταματά την απόσυρση του απο τα Τουρκικά εδάφη!
Οι αντάρτες του PKK παγώνουν την απόσυρσή τους από τουρκικά εδάφη, όπως είχε συμφωνηθεί στις συνομιλίες με την Άγκυρα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η ίδια στις κινήσεις που έπρεπε βάσει της συμφωνίας.

Το κόμμα σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν θα τηρηθεί η εκεχειρία. «Ενώ η απόσυρση θα σταματήσει, η παύση πυρός θα συνεχιστεί ώστε να δώσουμε στο κυβερνών AKP την ευκαιρία να κάνει κινήσεις στη βάση του σχεδίου Οτζαλάν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το PKK.

Οι κούρδοι αντάρτες είχαν αρχίσει να αποχωρούν νότια των συνόρων το Μάιο ως μέρος της συμφωνίας PKK και Άγκυρας για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Έκτοτε όμως, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για αθέτηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Προ εβδομάδων, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το PKK ότι δεν έχει τηρήσει την απόσυρση καθώς έχει φύγει μόνο το 20% των ανταρτών.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για εκτενέστερη εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα, χαλάρωση του αντι-τρομοκρατικού νόμου, μείωση του ορίου του 10% για την είσοδο στη Βουλή (το οποίο είναι τόσο ψηλά ακριβώς ώστε να αποκλείει κουρδικά κόμματα) και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τουκρική κυβέρνηση αναμενόταν τον περασμένο μήνα να ξεκινήσει τη συζήτηση για πακέτο νομοθετικών μέτρων προς την παραπάνω κατεύθυνση, αλλά έχει ήδη συναντήσει αντιστάσεις.

pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ