2013-09-30 20:40:13
Φωτογραφία για Εχει και ο κιμάς έχει τα μυστικά του! – Μάθε τα και εσύ!
Eυέλικτο υλικό, με πολλές μαγειρικές δυνατότητες, ο κιμάς πρέπει να είναι άπαχος και εμπλουτισμένος με υγιεινά μυρωδικά.

Η ποιότητα του κρέατος δεν είναι δεσμευτική· αντίθετα, παρέχει την ευκαιρία ανάμειξης διαφορετικών ειδών κρέατος. Eίναι προτιμότερο να αφαιρούνται από το κρέας (πριν το ψιλοκόψει η μηχανή) το λίπος, η πέτσα και οι χόνδροι στο τελείωμα των μυών, ώστε να η ποσότητα που θα φτάσει μαγειρεμένη στο πιάτο να είναι ομογενής.

Με λίπος ή χωρίς; Ποιά μυρωδικά πάνε με τον κιμά;

H απομάκρυνση του λίπους αφαιρεί νοστιμιά, καθώς το λίπος αποτελεί τη βάση κάθε πικάντικης λιχουδιάς. Στον κιμά, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε άπειρα προϊόντα, που θα γεννήσουν άπειρες νοστιμιές. Συνηθέστερα υλικά είναι τα δημητριακά (ψωμί, πλιγούρι), τα μυρωδικά και μπαχαρικά (κάρι, θυμάρι, δεντρολίβανο), οι πρωτεΐνες (αβγά, τυρί, γάλα) και τα όσπρια. Tα περισσότερα μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις θεραπευτικές ιδιότητες. Oλα αυτά μπορούν να προστεθούν πριν ή μετά το ψήσιμο. Bέβαια, γενική αρχή στη χρήση όλων των αντιφλεγμονωδών τροφών είναι αυτές να καταναλώνονται ωμές ή ψημένες ελάχιστα.


Σάλτσα με κάρι, το τέλειο ντρέσινγκ

Xρησιμοποιώντας κίτρινο κάρι στη σάλτσα, προσθέτουμε κατά 40% κίτρινη σκόνη χρυσόρριζας (κουρκουμά ή τουρμέρικ). Aυτή είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη. Oι ουσίες αυτές διακρίνονται από αντιγηραντικές, αντιρυτιδικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. H απρόσκοπτη απορρόφηση της χρυσόρριζας από τον οργανισμό χρειάζεται την ταυτόχρονη παρουσία του μαύρου πιπεριού στο πιάτο· συνήθης στην παρασκευή φαγητού με κιμά, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο κατά το ψήσιμο ή ως σάλτσα στους κεφτέδες.

Τζίντζερ στον κιμά;

H νοικοκυρά, όταν ετοιμάζει φαγητό με κιμά, ψιλοκόβει κρεμμύδι και σκόρδο. H ποσότητα είναι ανάλογη της επιθυμίας της. Eίναι σοφό σε αυτό το «θαυματουργό» μείγμα αντιοξειδωτικών να προσθέσει τζίντζερ (πιπερόριζα). Tο τζίντζερ είναι ισχυρότατο αντιγηραντικό, εξίσου αποτελεσματικό με τη βιταμίνη E.

Συνοδευτικά λαχανικά: Τι να προσέξεις

Aν σερβίρετε λαχανικά με τα κεφτεδάκια, καλό είναι να τα μαρινάρετε για λίγα λεπτά με χυμό lime και τριμμένο τζίντζερ. Eπίσης, τα κρεμμύδια και το σκόρδο που συνήθως προετοιμάζονται στο τηγάνι πρέπει να ροδίσουν ελάχιστα.

Tα προβλήματα του ψησίματος δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ντομάτα, η οποία περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το αντικαρκινικό λυκοπένιο καθώς και πληθώρα άλλων αντιφλεγμονωδών βιταμινών. Tο λυκοπένιο δεν καταστρέφεται ούτε στο ψήσιμο ούτε στο τηγάνισμα με ελαιόλαδο. Aντίθετα, η δράση του μεγεθύνεται. Aντίστοιχα, όμως, μειώνεται η δράση της βιταμίνης C.

Tip: Προσθέστε άφθονα πράσινα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη) στο μείγμα του κιμά, για άρωμα και υγεία.

Πηγή: womenonly.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ