2013-10-07 15:19:04
Φωτογραφία για Ιστορίες Ζωής: Ο 7χρονος που ξαναστάθηκε στα πόδια του μετά από σοβαρό τραυματισμό μπροστά στο σπίτι του
Η ζωή τους άλλαξε άρδην όταν, πριν από 14 χρόνια, ο μικρός τραυματίστηκε πολύ άσχημα και καταδικάστηκε να ζει αυτός και η οικογένεια του με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όμως, κανείς τους δεν το έβαλε κάτω. Το παιδί, 21 ετών σήμερα είναι φοιτητής του Τμήματος Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και ενώ τα προβλήματα δεν λείπουν από την οικογένεια εκείνη αναζητά και βρίσκει λύσεις. Μόνη της, αφού το κράτος πρόνοιας, που υποτίθεται πως λειτουργεί εντός του ελληνικού εδάφους είναι αδικαιολογήτως απών!

Εκείνο το απόγευμα του 1999, δεν ήταν ένα απόγευμα σαν όλα τα άλλα. Κι ας φαινόταν έτσι. Τα παιδιά, όπως κάθε μέρα έπαιζαν αμέριμνα στο δρόμο ακριβώς μπροστά από την αυλή του σπιτιού τους. Ένα δίκυκλο που οδηγούσε αλλοδαπός ανήλικος διέσχισε μόνο με την μπροστινή ρόδα του δικύκλου το δρόμο. Όταν ο δικυκλιστής πλησίασε το σημείο όπου έπαιζαν τα παιδιά έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στον 7χρονο- τότε
. Ευτυχώς, μόνο αυτός τραυματίστηκε αλλά εκείνη τη στιγμή κανείς δεν πίστεψε ότι τελικώς θα τα καταφέρει και θα ξανασταθεί στα πόδια αφού ο τραυματισμός του ήταν πολύ σοβαρός. Να σημειωθεί οτι το μηχανάκι με το οποίο χτύπησε ο 7χρονος ήταν κλεμμένο και ανασφάλιστο και άρα η οικογένεια δεν μπορούσε να στραφεί παρά στο επικουρικό ταμείο που έχει υπό την αρμοδιότητα του τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Με προσωπικό αγώνα του πατέρα και της μητέρας του, ενάντια στις στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας, στο σκληρό πρόσωπο του κράτους που δεν βοήθησε καθόλου την άτυχη οικογένεια.

Μετά από πολύμηνες νοσηλείες στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το παιδί άνοιξε και πάλι τα μάτια του. Τότε άρχισε κι ο πραγματικός Γολγοθάς για το ίδιο και για την οικογένεια του. Η μητέρα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορεί να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στο παιδί της και να το φροντίζει. Ο πατέρας κατέφυγε στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να μπορέσει το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος από τη νοσηλεία, τις θεραπείες και τους γιατρούς που συμμετείχαν στη διαδικασία ανάρρωσης κι αποκατάστασης του παιδιού. «Το παιδί έμεινε παράλυτο από τη μία πλευρά ενώ είχε και σοβαρά τραύματα και στο πρόσωπο που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί», αναφέρει στο ο 51χρονος πατέρας. «Μετά από πολλή προσπάθεια και θεραπείες, κάποιες από τις λειτουργίες του αποκαταστάθηκαν, όμως ακόμη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ενώ και το ένα του μάτι πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου» προσθέτει. Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπειών προκειμένου το παιδί να μπορέσει να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος.

Η μητέρα του, η οποία ήταν δημόσιος υπάλληλος, παραιτήθηκε από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορέσει να το φροντίσει επί 24ωρου βάσεως. Το κόστος όλων αυτών των νοσηλειών και των θεραπειών έγινε δυσβάσταχτο για την οικογένεια, στην οποία εργαζόταν μόνο το ένα μέλος. «Το ΙΚΑ δικαιολογούσε ελάχιστες δαπάνες για γιατρούς και θεραπείες, οπότε τα υπόλοιπα που ζητούσαν οι γιατροί τα πληρώναμε από την τσέπη μας για το καλό του παιδιού», υπογραμμίζει ο 51χρονος δανειολήπτης. Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα για αυτήν την οικογένεια που περνάει μία τόσο σοβαρή περιπέτεια.

Το «κράτος πρόνοιας» έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο σε αυτό το άτυχο παιδί, καταδικάζοντας την οικογένεια του σε μία συνεχόμενη μάχη με το χρόνο και την οικονομική εξάντληση. «Ενδεικτικά να σας πω οτι τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά το ατύχημα έπρεπε να δαπανήσουμε περίπου 30.000 δρχ το μήνα. Αναμενόμενο ήταν οτι δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια για να πληρώνουμε τους γιατρούς και τις κλινικές. Σήμερα χρωστάμε σχεδόν 125.000 ευρώ», τόνισε.

Ο 51χρονος αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο φέτος στο καφενείο που διατηρούσε επί χρόνια γιατί λύγισε από τα χρέη και τους φόρους. Άνεργος σήμερα προσπαθεί να γλιτώσει τουλάχιστον το σπίτι του από την τράπεζα, στην οποία έχει 2 χρόνια να πληρώσει κανονικά τις δόσεις. Έκανε αίτηση για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να απαλλαγεί από ένα βάσανο. Παρά τα πολλά δικαστήρια που έγιναν και ακόμη κάποια πρόκειται να γίνουν, οι γονείς δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, το παιδί που είναι 21 ετών σήμερα, έδωσε τη μάχη του και παρά τα προβλήματα υγείας του, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Παιδαγωγικής. Η ιστορία του 7χρονου θα μπορούσε να είναι ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα της αναλγησίας του συστήματος και της παντελούς απουσίας του κράτους πρόνοιας. Η ίδια ιστορία είναι ένα παράδειγμα της τεράστιας ανθρώπινης δύναμης ενός παιδιού που σημαδεύτηκε σοβαρά στο σώμα και στην ψυχή του, ωστόσο συνεχίζει να δίνει μάχες τέτοιες που άλλοι δεν αντέχουν ούτε να φανταστούν.

thousandnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ