2013-10-09 16:26:21
Φωτογραφία για ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανακοίνωση - Ενημέρωση 09 10 2013 (claw back και rebate)
Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Μετά την ψήφιση του άρθρου 100 του Ν. 4172/2013 που έβαζε τις βάσεις για την σταδιακή υπερχρέωση και στοχευμένη χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με την εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής σε υπέρβαση δαπανών του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (claw back) και την ακολουθήσασα υπουργική απόφαση με αριθμό Υ9/οικ.77907 (Φ.Ε.Κ. 2045/22-08-2013) που εξειδίκευε με περισσότερες λεπτομέρειες τον αργό θάνατο των παρόχων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εμφανίστηκε χθες η νέα υπουργική απόφαση με αριθμό Υ9/οικ.91813 (Φ.Ε.Κ. 2511/07-10-2013) η οποία μέσω του καθορισμού, της διαδικασίας και του τρόπου απόδοσης του ποσού επιστροφής (rebate) έβαλε τη σφραγίδα στην θανατική μας καταδίκη.

Επιπλέον, εάν κάποιοι από τα μέλη μας αλλά και τους άλλους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να αντέξουν τις παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαμε οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, με τον υφυπουργό Υγείας κ
. Α. Μπέζα αμέσως μετά την δημοσίευση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και την γνωστοποίηση εκ μέρους του προς εμάς ότι η υπέρβαση των δαπανών που αφορούν τον κωδικό μας (ΚΑΕ 0671.01) είναι της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ (σύνολο δαπάνης πρώτου εξαμήνου 2013=240 εκατ. ευρώ), δηλαδή επιστροφή χρημάτων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ποσοστού 37,5%, δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι μπήκαν πλέον και τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο μας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον Υφυπουργό Υγείας έγινε εμφανέστατα αντιληπτό, ιδιαίτερα ό,τι αφορά δαπάνες ή άλλα ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δανειστές μας (τρόικα) μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και όλα κινούνται σύμφωνα με τις εντολές των τροϊκανών οι οποίοι υπαγορεύουν νόμους, υπουργικές αποφάσεις και άλλα διατάγματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το Σύνταγμα της χώρας, συμβατικές υποχρεώσεις, απόδοση δικαίου ή ηθικές αξίες, παρά μόνο ό,τι εξυπηρετεί τις δικές τους επιδιώξεις, δηλαδή τη συλλογή χρημάτων.

Στην συνέχεια αργά το απόγευμα, οι υπογράφοντες μετακινήθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Αλ. Γαρύφαλλο, με τον οποίο έγινε μία ειλικρινής συζήτηση στην οποία παραδέχθηκε το άδικο του μέτρου και υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης της δικαιότερης λύσης για την εφαρμογή του claw back που ακολουθεί το μέτρο του rebate που ήδη από χθες γνωρίζουμε, καθώς και συντονισμός των ενεργειών μας για τις συμβάσεις που θα πρέπει εμείς οι πάροχοι να συνάψουμε με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο, ιδιαίτερα όσο αφορά το μέτρο του claw back.

Οι στιγμές είναι τραγικές, οι πιέσεις αφόρητες και το άμεσο μέλλον κατάμαυρο. Δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά να προχωρήσουμε στην επίσχεση παροχής των υπηρεσιών μας προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όλοι μαζί ενωμένοι στον υπέρτατο βαθμό, γιατί μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξει η αυταρχική, αυθαίρετη, παράνομη και καταστροφική στάση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης γενικότερα.

Ο Σύνδεσμος μας έχει ήδη καταθέσει στο Σ.τ.Ε. αίτηση ακύρωσης καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της Υπουργικής Απόφασης και σε συνεννόηση με τις άλλες ενώσεις των παρόχων είτε πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είτε της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα προετοιμάσει τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εφόσον το Υπουργείο δεν ικανοποιήσει τα κάτωθι δίκαια αιτήματα μας.

Αιτήματα

1) Άμεση ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση των παλαιών (έως 31/12/2011) και των νέων (2012 και 2013) ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

2) Άμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού έτους 2013 με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα και τα διεθνώς ισχύοντα, απόσυρση του μέτρου αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) - έκπτωσης (rebate) και ταυτόχρονη εφαρμογή αποτελεσματικού συστήματος ελεγκτικού μηχανισμού.

3) Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παρόχων στις πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

4) Συμμετοχή των παρόχων στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014 και συμφωνία σε μοντέλο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει : α) ελέγχους σε συστηματική βάση για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, β) αναλυτική και πλήρη κατηγοριοποίηση και παρακολούθηση των δαπανών ανά κατηγορία υπηρεσιών και γ) άμεση αναγγελία της εξάντλησης του προϋπολογισμού με ταυτόχρονη αποδέσμευση των παρόχων από την υποχρέωση να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με χρήση παραπεμπτικών.

Παράλληλα όλα τα μέλη μας, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος θα πρέπει να υπογράψουν και να αποστείλουν στο e-mail του Συνδέσμου την αμετάκλητη δήλωση – δέσμευση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, ούτως ώστε το προεδρείο έχοντας αυτή την αμετάκλητη εντολή των περισσοτέρων, αν όχι όλων των μελών μας, να δράσει αποφασιστικά για την επίτευξη του κοινού σκοπού.

Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της δήλωσης που πρέπει να υπογράψετε και να αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν, ενώ θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους για τις εξελίξεις που μόλις τώρα ξεκινούν.

Αμετάκλητη Δήλωση Δέσμευσης (Μορφή WORD)

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας     Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος      Βιοχημικός
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ