2013-10-09 22:01:03
Φωτογραφία για Για νέο κρούσμα λύσσας ενημερώνει η Π.Ε. Χαλκιδικής
Η Π.Ε. Χαλκιδικής με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι επιβεβαιώθηκε κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου της Π.Ε.Θεσσαλονίκης, περιοχή που βρίσκεται μέσα σε ακτίνα 50 χλμ από Δήμους της Π.Ε.Χαλκιδικής.

Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας η Κτηνιατρική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή στα παρακάτω προληπτικά μέτρα όπως άλλωστε επιβάλλει και η ισχύουσα νομοθεσία:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα ή άγρια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική Δασική Υπηρεσία και η Θηροφυλακή για την περισυλλογή τους.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά να ειδοποιείται άμεσα η τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.

«Τέλος ενημερώνουμε ότι από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διενεργήσει στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με αεροπλάνα και ελικόπτερα για τον εμβολιασμό των αλεπούδων.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου-κύβου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ.

Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων απαγορεύεται να τα ακουμπήσετε, να τα πατήσετε και να έρθετε σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση εντοπισμού τους σε κατοικημένη περιοχή, ενημερώστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΚΤΟΣ LEAGUE CUP Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΚΤΟΣ LEAGUE CUP Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ