2013-10-13 06:15:05
Φωτογραφία για Άκης Τσελέντης: Ο σεισμός της Κρήτης δεν αποκλείεται να διεγείρει και άλλα ρήγματα - Σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, έγινε αισθητός και στην Πάτρα! - Δείτε βίντεο
«Η περιοχή αυτή έχει δώσει και στο παρελθόν και άλλους ισχυρούς σεισμούς» δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης εκτιμώντας πως κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αφού η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο χθεσινός σεισμός έγινε «πάνω στο βασικό ρήγμα του Ελληνικού τόξου, ακριβως πάνω από την Αφρικανική πλάκα και δεν αποκλείεται να διεγείρει και άλλα ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι ικανό να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο.

Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής.


Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα.

Παλαιότερες αναρτήσεις

16:40 Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 R σημειώθηκε στις 16.11 σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 50 χλμ. δυτικά του Πλατάνου Χανίων και 39 χλμ. νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, ενώ το εστιακό του βάθος στα 23 χλμ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αναμένεται μετασεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο ως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η στιγμή του σεισμού

Δεκάδες πολίτες επικοινώνησαν με τη zougla.gr και τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκλήθηκαν μικρές ζημιές στα σπίτια. Οι κάτοικοι των Χανίων πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ ένας ηλικιωμένος, πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στον δρόμο. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις τα εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θερίσου σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Και στην περιοχή της Κισάμου, που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, ωστόσο επί ποδός βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα. Υλικές ζημιές υπήρξαν και στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, βάσει μαρτυριών.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, καθώς υπάρχει μετασεισμική ακολουθία:

16:33 Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση του ευρωμεσογειακού σεισμολογικού ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 6,4 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση διήρκεσε αρκετή ώρα προκαλώντας αναστάτωση ενώ προκάλεσε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

16:22 Σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, σημειώθηκε στις 16:11 στην Κρήτη.

Το εστιακό βάθος ήταν 52 χλμ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 67 χλμ δυτικά των Χανίων και 30 χλμ δυτικά του Πλατάνου

Υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα, σύμφωνα με το flashnews. Οι υπηρεσίες λαμβάνουν συνεχώς κλήσεις.

16:15 Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγο στην Πάτρα.

Ο σεισμός μπορεί να μην είχε μεγάλη ένταση αλλά διήρκησε αρκετή ώρα.

Περισσότερα σε λίγο
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ