2013-10-15 13:03:03
Φωτογραφία για Απέκλεισε νέο κούρεμα χρέους ο Ντάισελμπλουμ
Για τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2014 μετατίθενται οι αποφάσεις της ευρωζώνης σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας καθώς και για το χρηματοδοτικό κενό.

Ωστόσο, μετά το χθεσινό Eurogroup, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη -για πρώτη φορά επισήμως- του προέδρου του ευρώ Γιερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν συζητείται στην ευρωζώνη το ενδεχόμενο νέο κουρέματος του ελληνικού χρέους και πως θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές λύσεις, με τον Ολι Ρεν να παίρνει τη σκυτάλη, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση».

Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο ανέδειξε τις διαφορές στους κόλπους της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους εταίρους, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει έκπληξη για «χρηματοδοτικό κενό 5-6 δισ. ευρώ», στο οποίο αναφέρθηκε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Ασμουσεν.


Μάλιστα, Γ. Ντάισελμπλουμ και Ολι Ρεν συμφώνησαν ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για συγκεκριμένα ποσά και πως θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος, που σύμφωνα με τον Γ. Ασμουσεν υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται σε 5-6 δισ. ευρώ, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις». Σε ό,τι αφορά τη λύση που μπορεί να δοθεί, ο Γ. Ασμουσεν απέρριψε την πρόταση της Αθήνας για μετακύλιση ομολόγων, καθώς «αυτό σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη».

Eξάλλου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας -πέραν του 2014- θα αξιολογηθούν τον επόμενο χρόνο, με την Ευρωζώνη να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει στήριξη υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι εφικτή η εκταμίευση της επόμενης δόσης 1 δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες και των υπόλοιπων 10 δισ. ευρώ το 2014, αποσαφήνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε στην Αθήνα ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί κυρίως στους τομείς όπου εμπλέκεται ο δημόσιος τομέας, όπως για παράδειγμα στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Πάντως, αναγνώρισε τις σημαντικές δημοσιονομικές προσπάθειες και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε τα αποτελέσματα που σημειώνονται για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι προειδοποιήσεις του Ασμουσεν που προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της ευρωζώνης αφορούσαν την επόμενη δόση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ύψος του χρηματοδοτικού κενού που συνδέεται με την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και την απόρριψη της λύσης της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Ο Γερμανός αξιωματούχος έθεσε τις ελληνικές αρχές προ των ευθυνών τους ζητώντας να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει διακοπεί και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα 4 προαπαιτούμενα που δεν έχει εκπληρώσει η Αθήνα που αφορούν τη ρύθμιση του ζητήματος της αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, την κινητικότητα και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, την ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και την αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, επέμεινε ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που θα πρέπει να καλύψουν το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό για το 2014.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ