2013-10-16 01:37:32
Φωτογραφία για Κ. Πουλάκης Εμείς συμφωνίες με ότι μας κατέστρεψε δεν θα κάνουμε ποτέ
Ξεκίνησε απόψε στο εντευκτήριο του Πάρκου η πρώτη ανοιχτή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις... παρατάξεις που πρόκειται να δημιουργηθούν στο νομό. Στη σύσκεψη αυτή παρευρέθησαν η βουλευτής του νομού Μαρία Τριανταφύλλου, μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Κώστας Πουλάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ήταν ο κεντρικός ομιλητής ενώ πολλά στελέχη από όλο το νομό πήραν το λόγο μεταξύ των οποίων ο υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Καρακώστας από τη Ναύπακτο, ο Ηλίας Γεωργαλής από τον Αστακό, ο Κώστας Μαραγιάννης από το Θέρμο και πολλοί άλλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν τόσο για τα πολιτικά ζητήματα των ημερών όσο και για αυτοδιοικητικά θέματα και τις εξελίξεις πάνω σε αυτά. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, είναι η πορεία προς τις αυτοδιοκητικές εκλογές του Μαΐου 2014 με πολιτικό λόγο που θα σηματοδοτεί τα αρνητικά του μνημονίου και την οικονομική ασφυξία που βιώνει η Τ.Α λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων που έφερε ο Καλλικράτης.


«Δεν μπορούμε να πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αν ο αυτοδιοικητικός μας πολιτικός λόγος των παρατάξεων μας, των υποψηφίων μας στο Αγρίνιο και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε όλη την Ελλάδα δεν σηματοδοτεί τα αρνητικά του μνημονίου όχι γενικά αλλά τα αρνητικά του μνημονίου και στην αυτοδιοίκηση. Η οικονομική ασφυξία την οποία έχει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι αποτέλεσμα του μνημονίου. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κόψει το 67% των πόρων από την αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας την μνημονιακή πολιτική. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να εφαρμόσουν το θάνατο της αυτοδιοίκησης . Από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων έκοψαν το 90% των χρηματοδοτούμενων έργων με αποτέλεσμα να μην μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει το δικό της αναπτυξιακό προγραμματισμό», τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. .

Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το κόψιμο των πόρων λόγω της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Στην Ελλάδα του μνημονίου η Τ.Α έχει το 2,8% των πόρων του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη των που εφαρμόζει τη μνημονιακή πολιτική η Τ.Α έχει το 17%. Εξαπλάσια η δυνατότητα που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αυτοδιοίκηση σε σχέση με την Ελλάδα» τόνισε και συμπλήρωσε πως «στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για να ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ξανακόβει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 17% όσων είχαν δώσει μέχρι το 2012. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κοινωνική πολιτική που έπρεπε να κάνει ο θεσμός της Τ.Α να μην μπορεί να εφαρμοστεί και μάλιστα σε εποχές που η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το πρώτο το οποίο έπρεπε να κάνει η Τ.Α για τους πολίτες οι οποίοι χτυπιούνται».

Απολύσεις στην Αυτοδίοικηση

Ο κ. Πουλάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το θέμα των απολύσεων στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αυτοδιοίκηση που δεν έχει πόρους και εργαζόμενους δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. «Δεν είναι όμως μόνο αυτό το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής εφαρμογής του μνημονίου. Είναι και οι απολύσεις. Πρώτα κόπηκαν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Μετά άρχισε η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα, και οι απολύσεις συνεχίζονται με μια Τ.Α η οποία δεν έχει πόρους, αρχίζει να μην έχει εργαζόμενους, άρα μια Τ.Α που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Και όσοι απομένουν να δουλέψουν στην Τ. Α δουλεύουν με όρους διαφορετικούς από αυτούς από αυτούς που κατέκτησαν με αγώνες. Ψήφισαν επίσης στην Τ.Α να υπάρξει και το παρατηρητήριο της οικονομικής αυτοτέλειας, το οποίο σημαίνει ένα δημοτικό συμβούλιο, ένας δήμαρχος, ένας περιφερειάρχης αν κλείσει τη χρονιά του ισοσκελισμένη τότε κάποιοι άλλοι έξω από την αιρετή, άνθρωποι που δεν τους εξέλεξε κανείς θα αποφασίζουν και θα δίνουν εντολές στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ή πρέπει να περικόψεις από μόνος σου είτε να βάλεις εσύ τοπική φορολογία για να μπορέσεις να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου. Αυτό δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση και εμείς αυτό πρέπει να το πούμε στους πολίτες στην πορεία μας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι έφερε δυο μεγάλα εγκλήματα στην Τ.Α «ένα θεσμικό πλαίσιο δημαρχοκεντρικό και περιφερειοκεντρικό. Τα πάντα εκπορεύονται από μιας αρχής ανδρός με ένα γραφειοκρατικό τρόπο όπου και οι εντολές οι οποίες παίρνει είναι είτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είτε από την Κυβέρνηση».

Ο κ. Πουλάκης στάθηκε όμως και στα προβλήματα που δημιούργησε ο Καλλικράτης με τις συνενώσεις των χωριών αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσει για παράδειγμα ένας δημοτικός σύμβουλος ή ένας δήμαρχος ξεπερνά τα 80 και πλέον χιλιόμετρα. Για να κερδίσει το κράτος χρήματα έκοψε και την αποζημίωση που έδινε στους δημοτικούς συμβούλους

Μιλώντας για το χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη ανέφερε παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα πως έχει παράπονα από όλη την Ελλάδα για τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε. «Ακούω παράπονα για τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν τους 1016 Καποδιστριακούς δήμους να τους κάνουν 325 μέσα σε μια νύχτα, κόβοντας κοστούμι και λέγοντας ψέματα στον Ελληνικό λαό ότι αυτό είναι για το καλό του. Με χωροταξικό σχεδιασμό όπου αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νησί ένα δήμο π.χ Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Χίο, θα δείτε την υποβάθμιση των προβλημάτων των πολιτών. Αυτή η εξόφθαλμη αδικία του ένα νησί ένας δήμος, για να καταλάβει κάποιος σε τι περίοδο ζούμε και για να δούμε πως λειτουργεί αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα την ώρα που ψυχορραγεί. Λίγο πριν πέσει κάτω από τον αγώνα των πολιτών και κάτω από τις προτάσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο κ. Μιχελάκης και λέει σε νομοσχέδιο που κατέθεσε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του Καλλικράτη πέτυχε παντού, υπάρχουν όμως μόνο δυο προβλήματα. Στην Κέρκυρα και στη Μυτιλήνη και λέμε να τα σπάσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι στην Κέρκυρα εκλέγεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, υποστηρικτής της θεωρίας των δυο άκρων. Ο άνθρωπος που είχε θύλακες στην αστυνομία και έδιναν πληροφορίες στη Χρυσή Αυγή. Ο άνθρωπος ο οποίος κάλυπτε όλο αυτό το παρασκήνιο μεταξύ Χρυσής Αυγής και αστυνομικών κλάδων. Ο άλλος στη Μυτιλήνη είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, ο οποίος είναι αυτός που προσπαθεί μέσα από τον επηρεασμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης να καλύψει όλες αυτές τις τυφλές ενέργειες του κ. Δένδια. Οι δυο στυλοβάτες των δυο άκρων είδαν ότι στα νησιά τους δεν πέτυχε το χωροταξικό του Καλλικράτη για απλούς ρουσφετολογικούς παλαιολιθικούς λόγους».

Αναφερόμενος στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο ο κ. Πουλάκης είπε «όταν ψάχναμε μπαίνοντας για πρώτη φορά στο Αγρίνιο να βρούμε το Πάρκο, για να κάνουμε τη σημερινή μας συνάντηση είδαμε μέσα στο Πάρκο όλα αυτά τα εκτρώματα τα οποία γίνονται. Με τα φορτηγά, τους εκσκαφείς, με τα μηχανήματα που πετάνε τσιμέντο. Το βασικό είναι να διορθωθεί αυτό. Αυτό λοιπόν είναι βασική προτεραιότητα όχι μόνο της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου, αλλά και όλης της διευρυμένης αυτοδιοικητικής παράταξης που θα φτιάξουμε. Το περιβάλλον θα πρέπει να το προστατεύσουμε».

Η κάθε παράταξη σε κάθε δήμο, στο Αγρίνιο θα μπορέσει να συνδέσει το κεντρικό πρόβλημα με το τοπικό.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκαθάρισε πως θα δημιουργήθουν όπου δεν υπάρχουν και θα διευρυνθούν όπου υπάρχουν αυτοδιοικητικές παρατάξεις, οι οποίες θα ταυτίσουν την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ του Ιούνη του 2012 και θα συμπορευτούν με αυτούς που τον ψήφισαν και έρχονται και από αλλού και αν μπορούν να συστρατευτούν θα προχωρήσουν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. «Στέλνοντας όμως ένα μήνυμα», ξεκαθάρισε ο κ. Πουλάκης «ότι εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με την κοινωνία αυτή και όχι με τα παλιά φθαρμένα πολιτικά κόμματα που μας έφεραν εδώ. Εμείς συμφωνίες είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι με ότι μας κατέστρεψε δεν θα κάνουμε ποτέ».

agrinionet.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ