2013-10-17 01:37:42
Φωτογραφία για Νέα πρόταση για αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ με κοινωνικό φόρο
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Χαμένοι... στις προτάσεις για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι πια στο υπουργείο Υγείας, καθώς άρον άρον χθες και τελείως ξαφνικά έπεσε νέα πρόταση στο τραπέζι!

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της «Ε» και την αποκάλυψη για τα 4,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Task Force για την ΠΦΥ, εμφανίστηκε και τρίτη πρόταση για την ανασυγκρότηση του συστήματος. Φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντού, και στελεχών του οργανισμού, αλλά μεταξύ άλλων και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου.

Η νέα πρόταση είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με όσα προωθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως διαφωνεί με τις επιλογές του πολιτικού του προϊσταμένου που επιθυμεί ο ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας. Στη νέα πρόταση, που συνυπογράφει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται ο οργανισμός να έχει διπλό ρόλο, και του αγοραστή και του παρόχου υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι και η Task Force προωθεί τον ΕΟΠΥΥ μόνο ως αγοραστή υπηρεσιών.


Πάντως η νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον Αδωνι Γεωργιάδη περιέχει περιορισμένες αλλαγές και σχεδόν διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος με ένταξη όλων των δομών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, συν τα Κέντρα Υγείας, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες πολυδιασπασμένες εργασιακές σχέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρει: «Η εξίσωση των εργασιακών σχέσεων και η επιβολή συγκεκριμένων επιλογών κρίνεται μη αποτελεσματική για το νέο σύστημα ΠΦΥ. Εν αντιθέσει, η υφιστάμενη πολυμορφία και ευελιξία των εργασιακών σχέσεων αποτελεί σημαντική συνιστώσα επιτυχίας του εγχειρήματος, καθώς μπορεί να αναδειχθεί σε πλεονέκτημα με βάση και τις νέες απαιτήσεις, όπως π.χ. η ολοήμερη λειτουργία των μονάδων.

»Εν αντιθέσει, προτείνεται η διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τον εκάστοτε υφιστάμενο φορέα απασχόλησης, καθώς οι όποιες πιθανές διαφοροποιήσεις αιτιολογούνται σύμφωνα με τον κανόνα της εξισορρόπησης των χρηματικών απολαβών με τις αντίστοιχες ανθρωποώρες». Γεγονός βέβαια που θα ενισχύσει το σημερινό σύστημα των γιατρών πολλών ταχυτήτων, με ενδειτικά τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ να λαμβάνουν σταθερό μισθό και να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου αλλά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα να μην μπορούν να έχουν ιατρείο.

Κατά τα λοιπά, η νέα πρόταση συνιστά να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και από άλλες πηγές.

Μεταξύ αυτών να υπάρξουν: κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήμα του ΦΠΑ), ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κ.λπ.), επανεξέταση της συμβολής του προϋπολογισμού, αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 2,2 δισ. ―, με παράλληλη και σταδιακή απομείωση του ποσοστού συνασφάλισής τους, «το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας», όπως σημειώνεται.

Επίσης προτείνεται κατά τα πρότυπα του «Καλλικράτη» να διαμορφωθούν 350-380 δομές Υγείας ενιαίες, η υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών της ΠΦΥ υπό τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και αναβάθμιση και λειτουργία του θεσμού οικογενειακών γιατρών/γιατρών αναφοράς, με διατήρηση όμως της ελεύθερης επιλογής και της ανοικτής πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ