2013-10-18 19:25:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Μήνυση κατά Καρκούλια από τον λογιστή Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο λογιστής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών έχει ως εξής:

Μ Η Ν Υ Σ Η - Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου του Αποστόλου και της Νικολίτσας, με ΑΔΤ: ΑΙ.753285, Οικονομολόγου - Λογιστή, κατοίκου Κρήνης Πατρών με ΑΦΜ: 028203022.

Κ Α Τ Α

ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών

Είμαι Οικονομολόγος - Πτυχιούχος Βιομηχανικής Πειραιά, Λογιστής Α΄ Τάξης. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και από πολλών ετών απασχολούμαι ως εξωτερικός συνεργάτης - οικονομικός σύμβουλος λογιστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας (στο εξής Επιχείρησης). Στα πλαίσια της συνεργασίας μου αυτής λειτουργώ ως σύμβουλος σχετικά με την τήρηση των βιβλίων του λογιστηρίου και ιδιαίτερα του διπλογραφικού συστήματος, την μισθοδοσία, τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και την συνταξη των προϋπολογισμών - ισολογισμών.


Λόγω της παροχής των παραπάνω συμβουλευτικών υπηρεσιών μου είχα και έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ την τήρηση όλων των λογαριασμών της Επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και του λογαριασμού του Ταμείου, χωρίς όμως να έχω κάποια αποφαστιστική ή εκτελεστική αρμοδιότητα ούτε ανάμειξη στην οικονομική διαχείρηση της Επιχείρησης αυτής. Η αποφαστική αρμοδιότητα ανήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, η δε εκτελεστική (δαχείριση) στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, στον διοικητικό διευθυντή και στους υπαλλήλους της.

Λόγω αδυναμίας της Επιχείρησης να καλύψει τις υποχρέωσεις της από το Φθινόπωρο του έτους 2012 και εφεξής, κεκκρεμούσε σε βάρος της σωρεία κατασχέσεων ακόμη και στους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Για το σκοπό αυτό η Διοίκηση της Επιχείρησης αποφάσισε να τηρεί τα μετρητά του Ταμείου εκτός Τραπέζης και μάλιστα σε χρηματοκιβώτιο εκτός της έδρας της Επιχείρησης. Από την πλευρά τη δική μου παρακολουθούσα την κίνηση του Ταμείου μόνον μέσω των παραστατικών που καταχωρούντο στο Λογιστήριο (παταστατικά εισρπάξεων - πληρωμών) και εγγράφονταν στο λογαριασμό Ταμείου. Υπόλογος για την φύλαξη των χρημάτων του Ταμείου ήταν αποκλειστικά και μόνον ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης κος Χ. Καρκούλιας.

Από τα μέσα Φλεβάρη 2013 διαπίστωσα ότι στο Ταμείο παρέμενε αδιάθετο υπόλοιπο μετρητών, το οποίο μεγάλωνε αδικαιολότητα ενώ από την άλλη πλευρά η Επιχείρηση είχε σωρεία ληξιπρόθεσμων χρεών, μεταξύ των οποίων και ιδιαίτερα σοβαρών και πιεστικών όπως προς την Δ.Ο.Υ.. Στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου συμβούλεψα τους υπαλλήλους της Επιχείρησης που ασχολούντο με το λογιστήριο να ζητήσουν καταμέτρηση Ταμείου από τον υπόλογο Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Καρκούλια και σε περίπτωση που ο έλεγχος αποβεί καθαρός, να προχωρήσουν άμεσα σε επείγουσες πληρωμές, από την καθυστέρηση των οποίων υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην Επιχείρηση.

Η απάντηση που λάμβανα από τους υπαλλήλους είναι ότι το μετέφεραν στον υπόλογο Πρόεδρο κο Καρκούλια και τους απαντούσε ότι όλα είναι εντάξει και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παράλληλα από τον Ιούλιο και μετά ο κος Καρκούλιας κάθε φορά που αναλάμβανε από το Ταμείο μετρητά για πληρωμή υποχρεώσεων υπέγραφε έγγραφη απόδειξη για το ποσό των μετρητών που αναλάμβανε και παρέδιδε, στην οποία απόδειξη επιβεβαίωνε και το υπόλοιπο μετρητών που παρέμενε στο Ταμείο υπό την φύλαξή του. Υπάρχουν από τον Αύγουστο μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον εννέα τέτοιες αποδείξεις στα χέρια των υπαλλήλων του λογιστηρίου της Επιχείρησης, αντίγραφα των οποίως σας προσκομίζω συνημμένα στην παρούσα.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 ενημέρωσα τους υπαλλήλους που ασχολούντο με το Λογιστήριο ότι η Επιχείρηση έπρεπε να πληρώσει τις εισφορές του Ι.Κ.Α., περίπου 15.000 Ευρώ. Από αυτά 5.500 αφορούσαν δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμού χρέους και τα υπόλοιπα τις τρέχουσες εισφορές της Επιχείρησης. Μου είπαν ότι ο Πρόεδρος κος Καρκούλιας τους δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φέρει χρήματα από το Ταμείο της Επιχείρησης εκείνη την ημέρα διότι είχε ήδη κατέβει στην Πάτρα. Στις 30.09.2013, ημέρα Δευτέρα, που ήταν η λήξη της προθεσμίας πληρωμής, επανήλθα πιεστικά για την πληρωμή του Ι.Κ.Α. για να μην χαθεί η ρύθμιση και επιβληθεί και πρόστιμο. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι ο Πρόεδρος κος Καρκούλιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο. Το γεγονός με παραξένεψε διότι κατά την ημέρα εκείνη υπήρχε υπόλοιπο μετρητών στο λογαριασμό του Ταμείου της τάξεως των 65.000 Ευρώ. Ήταν αδιανόητο η Επιχείρηση να κρατάει τόσο μεγάλο ποσό μετρητών και από την άλλη να αφήνει να χαθεί η ρύθμιση και να της επιβληθεί πρόστιμο από το Ι.Κ.Α. για καθυστέρηση πληρωμής.

Στις 30.09.2013, αργά το μεσημέρι, ο Πρόεδρος κος Καρκούλιας παρέλαβε από το Δήμο Πατρέων επιχορήγηση ύψους περίπου 47.500 Ευρώ. Από αυτά τα χρήματα παρέδωσε λογιστήριο της επιχείρισης το ποσό των 15.000 Ευρώ σε μετρητά. Το λογιστήριο πρόλαβε μετά βίας να πληρώσει μόνον την δόση των 5.500, ενώ τα υπόλοιπα που έπρεπε να πληρωθούν στην Τράπεζα, κατεβλήθησαν την 01.10.2013.

Έτσι το ύψος του ταμειακού υπολοίπου μεγάλωσε κι άλλο. Αν και οι πληρωμές συνεχίζονταν, παρατήρησα ότι παρέμενε ένα σταθερά αδιάθετο υπόλοιπο ταμείου (περί τις 80.000 €), καθ΄ ον χρόνο υπήρχαν εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Επιχείρησης. Παρ΄ ότι ενημέρωνα τακτικά τους υπαλλήλους της Επιχείρησης και τον Πρόεδρο κο Καρκούλια, η κατάσταση δεν άλλαζε. Έτσι θεώρησα σκόπιμο να ειδοποιήσω σχετικά τους άμεσους συνεργάτες του Δημάρχου. Συγκεκριμένα απευθύνθηκα στον Αντιδήματχο κ. Σιγαλό, αναφέροντάς του την ανησυχία μου για το υψηλό Ταμείο της Επιχείρισης.

Ο κος Σιγαλός μετά από λίγες ημέρες με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο κο Καρκούλια να παραδώσει τα μετρητά του Ταμείου της Επιχείρησης προς φύλαξη στο Χρηματοκιβώτιο του Δήμου.

Στις 09.10.2013 ο κος Καρκούλιας εμφανίστηκε στους υπαλλήλους της Επιχείρησης και παρέδωσε ένα χρηματοκιβώτιο αναφέροντας ότι μέσα είναι 10.100 € και μία κατάσταση με ονόματα τρίτων και αντίστοιχα ποσά τα οποία κατά δήλωσή του είχαν καταβληθεί προς τρίτους χωρίς παραστατικά και χωρίς ενημέρωση του λογιστηρίου. Το σύνολο των ποσών που αναφέρονταν στην κατάσταση ήταν περίπου 15.000 €. Οι υπάλληλοι της επιχείρισης αρνήθηκαν να παραλάβουν το χρηματοκιβώτιο και την κατάσταση. Τότε ο κος Καρκούλιας παράτησε το Χρηματοκιβώτιο στα γραφεία της Επιχείρησης κλειδωμένο, πήρε μαζί του τα κλειδιά και έφυγε. Δεν γνωρίζω αν έγινε έλεγχος των περιεχομένων του Χρηματοκιβωτίου.

Την επόμενη ημέρα ο κος Καρκούλιας μας κάλεσε στο γραφείο του στην Επιχείρηση, εμένα και δύο υπαλλήλους του λογιστηρίου, και μας είπε ότι εκτιμά ότι υπάρχει λογιστικό λάθος και από το λάθος αυτό προκύπτει το έλλειμα στο Ταμείο. Εγώ αμέσως ρώτησα για ποιο έλλειμα πρόκειται διότι δεν είχα καμία ενημέρωση, ούτε κανείς είχε κάνει έλεγχο των μετρητών του ταμείου. Απάντησε ότι υπάρχει έλλειμα της τάξεως των € 40.000. Δεν γνωρίζω αν στο ποσό αυτό συμπεριελάμβανε και πληρωμές χωρίς παραστατικά βάσει καταστάσεων. Από την πλευρά μου ανέλαβα να κάνω λογιστικό έλεγχο μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος και δεν είχε περαστεί κάποιο παραστατικό στα βιβλία. Παράλληλα συμβούλευσα τον κο Καρκούλια να σπεύσει να ενημερώσει το Δήμαρχο και να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο.

Από την πλευρά μου έκανα τον λογιστικό έλεγχο μαζί με τους υπαλλήλους της Επιχείρησης και όπως αναμενόταν δεν διαπιστώσαμε κάποιο λογιστικό λάθος. Μετά δύο ημέρες μας κάλεσε εκ νέου ο κος Καρκούλιας. Του ανέφερα τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ο κος Καρκούλιας τότε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πώς χάθηκαν τα χρήματα και μας ζήτησε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε το έλλειμα με εικονικά τιμολόγια ή κάποιες εικονικές συναλλαγές σε σχέση με καρναβαλικό υλικό. Από την πλευρά μου του δήλωσα κατηγορηματικά ότι αδυνατώ να συμμετέχω σε τέτοιες παρανομίες. Το ίδιο δήλωσαν και οι υπάλληλοι της επιχείρισης.

Έκπληκτος πληροφορήθηκα χθές από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο κος Καρκούλιας απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο, με την οποία δηλώνει ότι τάχα τον προέτρεψα να καλύψει το έλλειμα με μη νόμιμους τρόπους, πράγμα αναληθές και συκοφαντικό.

Εν όψει των ανωτέρω, θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση να Σας αναφέρω τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, τα οποία κατά την άποψή μου δημιουργούν υπόνοιες κατάχρησης δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, προκειμένου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να διατάξετε τα δέοντα.

Συνημμένα σας υποβάλλω εννέα αποδείξεις ανάληψης χρημάτων από το ταμείο της Επιχείρησης οι οποίες υπογράφονται από τον υπόλογο Ταμείου κο Καρκούλια, Πρόεδρο Δ.Σ. της Επιχείρησης, και στις οποίες εμφαίνεται και το εκάστοτε υπόλοιπο Ταμείου, το οποίο σημειωτέον συμφωνεί με το εμφαινόμενο υπόλοιπο στο λογαριασμό Ταμείου της Επιχείρησης, και

Ζητώ να μου χορηγήσετε αντίγραφο της παρούσας.

Πάτρα, 18.10.2013

Ο Μηνυτής - Αναφέρων

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ