2013-10-19 18:46:05
Φωτογραφία για Φόρος και στα μικρά οικόπεδα
Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρής αξίας “τιμωρεί” ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Κι αυτό καθώς όσοι κατέχουν οικόπεδα και η συνολική ατομική ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τις... 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας δεν ήταν υπόχρεοι σε ΦΑΠ.

Πλέον από το θα κληθούν να πληρώσουν Ενιαίο Φόρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ και οικόπεδο εντός σχεδίου 300 τετραγωνικά μέτρα με αντικειμενική τιμή 200 ευρώ το τ.μ. εφέτος πληρώνει μόνο “χαράτσι” 340 ευρώ για την κατοικία.

Το 2014 θα πληρώσει Ενιαίο Φόρο 288 ευρώ για την κατοικία και 300 ευρώ για το οικόπεδο . Δηλαδή συνολικά θα πληρώσει 588 ευρώ.

Στον αντίποδα οι κάτοχοι οικοπέδων μεγάλης αξίας πάνω από 200.000 ευρώ θα τύχουν φοροελαφρύνσεων καθώς τα τελευταία χρόνια κατέβαλαν ΦΑΠ.

Επειδή στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέκυπταν πολύ υψηλοί φόροι για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου
. Έτσι στο τελικό σχέδιο υιοθετούνται νέου συντελεστές και προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας υπάρχει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Συγκεκριμένα για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού, με το νέο σχέδιο οι συντελεστές φόρου μειώνονται κατά 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για οικόπεδα αξίας άνω των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% (με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).

Για τα οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει της επιφανείας κάθε οικοπέδου ή έκτασης και βάσει των επιμέρους χαρακτηριστικών του ακινήτου. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου ή της εδαφικής έκτασης, η επιφάνεια που θα φορολογείται θα υπολογίζεται ως εξής:

- Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια που θα υπόκειται σε φόρο θα είναι αυτή που θα προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και

- Για εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια που θα υπόκειται σε φόρο θα είναι αυτή που θα προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια της έκτασης.

Για τα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού οικόπεδα, ο συντελεστής του φόρου θα κλιμακώνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αξία ανά τ.μ. οικοπέδου, η οποία ονομάζεται «μοναδιαία αξία» οικοπέδου.

Η μοναδιαία αξία ανά τετραγωνικό μέτρο προκύπτει ως λόγος της συνολικής αξίας του οικοπέδου, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, προς τη συνολική επιφάνειά του.

Ο φόρος θα προκύπτει ως το γινόμενο της επιφανείας σε τετραγωνικά μέτρα επί τον συντελεστή φόρου. Σε περίπτωση που εντός του oικοπέδου υπάρχει κτίριο, τότε ο προκύπτων φόρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,7, δηλαδή θα μειώνεται κατά 30%.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ