2013-10-19 19:31:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Τριάντα δύο νέα κρούσματα του AIDS από τον Ιανουάριο
Τριάντα δύο νέα κρούσματα του AIDS καταγράφηκαν στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα. Ένας αριθμός που προκαλεί ανησυχίες στους ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για... έναν πολύ μεγάλο αριθμό σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της χώρας μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει ήδη εκστρατείες διαφώτισης του κοινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ.

Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV/AIDS 825 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 423 είναι Κύπριοι και οι 370 ξένοι. Τα τριάντα δύο νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS καταγράφηκαν μέσα σε 10 μήνες και οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των νέων περιστατικών, με το πιο πρόσφατο να καταγράφεται μόλις προχθές. Και ενώ η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται, οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν είχε ήδη καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.


ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης για τους φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ), Στέλλα Μιχαηλίδου, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα περισσότερα περιστατικά από όσα καταγράφονταν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, για να προσθέσει πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό, ώστε η πολιτεία να αρχίσει να ανησυχεί. Σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα επικοινώνησαν με το ΚΥΦΑ πέντε νέα περιστατικά από την Κύπρο, τα οποία ζητούσαν πληροφορίες, γιατί δεν ήξεραν πού θα έπρεπε να αποταθούν για περαιτέρω εξετάσεις.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ.

«Τα πέντε αυτά κρούσματα δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα αρχεία του Υπουργείου Υγείας», τόνισε. H κ. Μιχαηλίδου είπε πως οι αριθμοί των νέων περιστατικών που καταγράφονται φέτος είναι ανησυχητικοί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη έξαρση του Aids.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Από πλευράς του, ο υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος για το Aids του υπουργείου Υγείας Δρ Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε πως αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού πάντα υφίσταται, εντούτοις προς το παρόν η Κύπρος δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή έξαρση.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

Ωστόσο τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί υπάρχουν οροθετικά άτομα, που έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν ακόμα ή έχουν διαγνωστεί στο εξωτερικό και δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα αρχεία του Υπουργείου Υγείας, γεγονός που πιθανόν να αυξήσει τα νέα περιστατικά μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, η επιπόλαια σεξουαλική συμπεριφορά, η αύξηση των ναρκωτικών και η μετακίνηση πληθυσμού μέσω των οδοφραγμάτων, αποτελούν παράγοντες πολύ επικίνδυνους, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια έξαρση του φαινομένου. Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την πεποίθηση πως σίγουρα υπάρχουν άτομα που είναι φορείς του ιού και το γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο, ενώ δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και κάλεσε όσους έχουν την υποψία ότι φέρουν τον ιό να υποβληθούν σε τεστ. «Δεν θεωρώ πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Πότε θα ανησυχήσουμε; Όταν φτάσουμε στην έξαρση; Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχει ο κόσμος γύρω του» είπε η κ. Μιχαηλίδου. Απέδωσε, τέλος, την αυξητική τάση των νέων περιστατικών HIV/AIDS στην οικονομική κρίση, που οδηγεί σε αύξηση της πορνείας και της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ανέφερε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν κρούσματα αντρικής πορνείας στην Κύπρο, φαινόμενα, όπως συμπλήρωσε, πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ