2013-10-22 16:43:56
Φωτογραφία για Α. Τσίπρας: Παλεύουμε για συνολική ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο
«Το μνημόνιο εδώ και τρία χρόνια έχει καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό»

Μεγάλος στόχο για τη χώρα την επόμενη 10ετία είναι η ανάκτηση της εργασίας.

 Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των γραμμών μεταφοράς και δικτύων εξέφρασε ο πρόεδρός του Αλέξη Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στην ομιλία προς τους εργαζόμενους, που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την προαναγγελία εκποίησης της ΔΕΗ, που προοιωνίζει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση ενέργειας, όσο όμως και στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους. Επειδή, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση σε ποια κρίσιμη συγκυρία βρισκόμαστε, αλλά και πως προχώρησε η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ούτε η ΔΕΗ ούτε η ΕΥΔΑΠ, για να μιλήσουμε και για ένα άλλο δημόσιο αγαθό, υπήρχαν πάντα
. Θα θυμίσω ότι σε αυτή την χώρα υπήρχε η ΟΥΛΕΝ και η ΠΑΟΥΕΡ. Ούτε, όμως, η ΟΥΛΕΝ ούτε η ΠΑΟΥΕΡ ήταν αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έπαιξαν το βασικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας, στην παραγωγική της ανασυγκρότηση μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν η ΠΑΟΥΕΡ αυτή που πήγε το ρεύμα στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας.

Το ρεύμα το πήγε στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης, μια δημόσια επιχείρηση με στόχο όχι τόσο το να έχει υψηλή κερδοφορία, αλλά να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα. Διότι ορισμένα πράγματα για να σταθούν οι κοινωνίες δεν μπορούν να έχουν ως βασικό κριτήριο το κέρδος. Διότι, πράγματι, είχε κόστος η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο τελευταίο απομονωμένο χωριό.

Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, όπου το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Και αναρωτιέται κανείς, αν ξεπουλήσουμε και το τελευταίο εργαλείο γι’ αυτή την ανασυγκρότηση με ποιον τρόπο θα την κάνουμε στο μέλλον. Η ανησυχία μας λοιπόν είναι έκδηλη, είναι μεγάλη. Αφορά μέλλον, αφορά όμως και το παρόν. Γιατί γνωρίζουμε ότι σήμερα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν ακόμα και το αντίτιμο που αφορά στο τιμολόγιο του ρεύματος να καταβάλουν. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί μεγαλώνει ο αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από το καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Και η ανησυχία μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνουμε ότι, τηρώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της ΔΕΗ, αλλά ακόμα και τα δίκτυα και τις γραμμές μεταφοράς, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ, ψάχνουμε να δούμε αν και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο, αντίστοιχο παράδειγμα.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα έχει γίνει ένα φτηνό πεδίο βολής. Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο. Αλλά όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με δημόσια αγαθά που αφορούν την επιβίωση του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε. Και η ενέργεια είναι ένα τέτοιο βασικό αγαθό.

Είχα πριν από λίγο μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης της Ανεξάρτητης Αρχής. Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την προοπτική να παραχωρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό και το management σε ιδιώτες. Πρώτα και κύρια γιατί οι ιδιώτες, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, θα έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος. Εγώ δεν ξέρω κανέναν ιδιώτη που σε περίοδο κρίσης να έχει έρθει να επενδύσει στη χώρα. Ρωτήσαμε – όχι εμείς μάλιστα, βουλευτής της συμπολίτευσης – τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, για να εξηγήσει το περίφημο success story, πόσες σοβαρές επενδύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έγιναν τον τελευταίο χρόνο, απάντησε τέσσερεις.

Και όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα, πώς να πιστέψουμε ότι θα έρθει κάποιος ιδιώτης να συμβάλλει σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Διότι το αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάπτυξη των γραμμών μεταφοράς και δικτύων και της διασύνδεσής τους με τη νησιωτική χώρα, έχει προϋπολογιστεί για την επόμενη δεκαετία σε 2,5 δις ευρώ. Ποιος θα τα βάλει αυτά; Οι ιδιώτες; Ή μήπως θα έρθουν κάποιοι ιδιώτες για να απολαμβάνουν μόνο κέρδη, όταν ο ελληνικός λαός και ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει την όποια ανάπτυξη αλλά και την ευστάθεια του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα; Γι’ αυτήν, όμως, την ευστάθεια εμείς είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Κατά την άποψή μας, εδώ έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Και με αυτά δεν μπορούμε να παίζουμε».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι: «Το μνημόνιο εδώ και τρία χρόνια και αυτή η πολιτική έχουν καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό. Έχουν βυθίσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων στη μιζέρια, στην αναξιοπρέπεια και την ανέχεια. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, το μεγαλύτερο έγκλημα είναι μπροστά μας. Και ποιο είναι αυτό; Να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, προκειμένου να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει στο δημόσιο πλούτο.

Εγώ, δεν θα σας πω ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά θα σας πω ότι τον πλούτο σε κάθε κοινωνία τον παράγουν οι δυνάμεις εργασίας. Θα βάλουμε όλοι και όλες πλάτη για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρέθηκε η χώρα μας. Από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Θα παράξουμε πλούτο. Θα σταθούμε στα πόδια μας. Αυτή η χώρα και σε πιο δύσκολες συνθήκες, μετά από πολέμους, εμφύλιους διχασμούς, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της.

Αν όμως μας κλέψουν τα εργαλεία, το έργο μας θα γίνει πολύ πιο δύσκολο για την επόμενη μέρα. Και η ΔΕΗ είναι ένα τέτοιο εργαλείο.

Η κυβέρνηση - τα δυο κόμματα που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση και έχουν εξ’ αδιαιρέτου την ευθύνη για το ότι η οικονομία έπεσε στα βράχια - έχει αποδείξει ότι πρώτιστο μέλημά της είναι να διατηρηθεί στην εξουσία. Μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι βγαίνουμε από την κρίση. Ότι το πρόγραμμα βγαίνει. Σήμερα, τους διαψεύδουν ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές τους. Οι ίδιοι οι εμπνευστές του προγράμματος δηλώνουν αριστερά και δεξιά ότι, χωρίς γενναία διαγραφή του χρέους δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, δεν πρόκειται να έχει θετική εξέλιξη το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Τι κι αν, όμως, η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς που μας κυβερνούν. Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση επιμένει στο παραμύθι του success story, στο παραμύθι της ανάπτυξης θέλοντας να κερδίσει χρόνο. Μέχρι πρότινος, μας έλεγε ότι υπάρχει προοπτική σταθερότητας και εξάντλησης τετραετίας. Σήμερα, κάτω από τις πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα, το τροπάρι αλλάζει και ακούμε ολοένα και πιο συχνά την απειλή – προς τα πού άλλωστε προς το λαό ή προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. – ότι αν υπάρξουν νέα μέτρα θα κάνουμε εκλογές.

Το πιο οξύμωρο απ’ όλα, όμως, ξέρετε ποιο είναι;

Που την ίδια στιγμή που όλοι έχουν άποψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και την διατυπώνουν και συγκρούονται, λέει το ΔΝΤ κούρεμα, λένε οι Ευρωπαίοι όχι κούρεμα, αλλά έχουν άποψη. Οι μόνοι που δεν έχουν άποψη είναι αυτοί στους οποίους αφορά το πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει άποψη, δεν την διατυπώνει. Και φτάνουν στο σημείο, όχι να πηγαίνουμε στους Ευρωπαίους ηγέτες ή στην κα Λαγκάρντ και να τους λέμε ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, δεν βγαίνει το πρόγραμμα, δεν μπορείτε να ζητάτε και νέα μέτρα. Αλλά να τους λέμε, μην συζητάτε για νέα μέτρα γιατί θα έρθει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου εσείς, ποιος λογικός άνθρωπος νομίζει ότι με μια τέτοια στρατηγική μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί, να πείσει, να συγκρουστεί, να κερδίσει κάτι.

Το πρόβλημά τους, λοιπόν, δεν είναι ότι έχουμε φτάσει να έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, πάνω από 2 εκατομμύρια που ζουν στο όριο της φτώχειας και 30% ανέργους, 60% από τη νέα γενιά. Το πρόβλημά τους ξέρετε ποιο είναι; Ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα χάσουν την εξουσία μαζί με τα κουτάλια και τα ζουμιά. Να το πω λαϊκά και απλά. Γιατί το όργιο της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταμάτησε στα χρόνια του μνημονίου. Είναι εδώ, είναι παρόν και – επιτρέψτε μου την έκφραση – το αλισβερίσι των ιδιωτικοποιήσεων θα το γιγαντώσει το επόμενο διάστημα».

 

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως: «Ο δικός μας εναλλακτικός δρόμος είναι η συνολική ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένας δύσκολος δρόμος αλλά που μπορεί να έχει προοπτική. Και βασικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι οι δημόσιου οργανισμοί. Ο δικός μας μονόδρομος δεν είναι τα κέρδη και η κερδοσκοπία. Ο δικός μας εναλλακτικός δρόμος είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο. Και η πραγματική αλλαγή θα έρθει με την ανατροπή των μνημονίων. Αυτό που δεν τολμούν και δεν θέλουν να ψελλίσουν οι μετανοημένοι και αμαρτωλοί μαθητές της κας Μέρκελ, το έχει καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο.

Στο στόχαστρο λοιπόν σήμερα μπαίνει ο ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Είναι η ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια στρατηγική εθνική υποδομή, θεμέλιο για την άμυνα και την ασφάλεια, μια εθνική στρατηγική υποδομή για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, χτισμένη 60 χρόνια από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Και το ερώτημα είναι, προς όφελος ποίων θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα και οι γραμμές μεταφοράς; Θα έχει κανένα όφελος το δημόσιο; Η απάντηση είναι απόλυτη και αρνητική. Ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν θα έχει καμία ελάφρυνση.

Η χώρα θα στερηθεί από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο. Τα έσοδα θα πάνε στους μετόχους οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι που θα κερδίσουν. Αυτοί που άλλωστε κερδίζουν τόσα χρόνια, αυτοί που μαζί τα έφαγαν. Αυτοί που στην καμπούρα του κράτους και του δημοσίου κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η παρουσία μας εδώ θέλει αυτό ακριβώς να καταγγείλει. Να καταγγείλει ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου., σε ένα εθνικό έγκλημα. Κι αυτό το σχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις έναν αγώνα ενωτικό προκειμένου να μείνει στα χαρτιά.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις και οι μετοχές τους ανήκουν είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος, στο μεγάλο θέμα της ανεργίας. Μεγάλος στόχο για τη χώρα την επόμενη 10ετία είναι η ανάκτηση της εργασίας. Εμείς λέμε ότι έχουμε λύσεις, αλλά δεν λέμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις. Λέμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να δουλέψουμε προκειμένου να σταματήσει η κατηφόρα και σιγά- σιγά να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν λέμε ότι ερχόμαστε για να αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη τα πράγματα. Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες. Όσο βαθαίνει η κρίση και κατρακυλάμε, όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την καταστροφή. Να επαναφέρουμε τους εργασιακούς νόμους, το εργασιακό νομικό πλαίσιο το οποίο κατήργησαν, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες για την οικονομία.

Όλα αυτά συναρτώνται με τη δυνατότητα που θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι κρίσιμο να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη, αλλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη».

http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=393811
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ