2013-10-22 17:02:05
Φωτογραφία για Τσεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του PKK: «Ή θα προχωρήσει το Κουρδικό ή θα υπάρξει εμφύλιος»
Φωτογραφία αρχείου του Τσεμίλ Μπαγίκ «Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο διά πληρεξουσίων εναντίον μας στη Συρία» - «Θα επαναφέρουμε το μέτωπο στο βόρειο Κουρδιστάν»

Οι Κούρδοι αντάρτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν ξανά στην Τουρκία από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης, απειλώντας με επανάληψη των αντάρτικων επιθέσεων εκτός κι αν η Άγκυρα αναβιώσει σύντομα την ειρηνευτική διαδικασία.

Κατηγορώντας την Τουρκία ότι διεξάγει “πόλεμο διά πληρεξουσίων” εναντίον των Κούρδων στη Συρία στηρίζοντας ισλαμιστές αντάρτες που τους πολεμούν στο βορρά, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) υποστήριξε στο Reuters ότι η οργάνωση έχει το δικαίωμα να ανταποδώσει.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπτουλάχ Οτσαλάν ξεκίνησε συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους πέρυσι για να σταματήσει η σύγκρουση που έχει αφήσει πάνω από 40.000 νεκρούς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το Μάρτιο κηρύχθηκε εκεχειρία και ο Οτσαλάν διέταξε τους αντάρτες του PKK να αποσυρθούν από την Τουρκία στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο Ιράκ, αλλά η αποχώρηση ανακΗ όπηκε τον περασμένο μήνα καθώς οι αντάρτες υποστήριξαν ότι η Άγκυρα δεν τηρούσε το δικό της μέρος της συμφωνίας.


“Η διαδικασία τερματίστηκε. Είτε θα αποδεχθούν σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Κουρδικό κίνημα ή θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία” είπε στη συνέντευξή του στο Reuters ο Μπαγίκ.

Ως προαπαιτούμενα, η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν και να τον αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις, να εγγυηθεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να ορίσει ένα τρίτο μέρος που θα επιβλέπει την όποια εξέλιξη στη διαδικασία, είπε.

“Τώρα προετοιμαζόμαστε να στείλουμε τις ομάδες που αποχώρησαν πίσω στο βόρειο Κουρδιστάν αν η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί τους όρους μας” δήλωσε ο Μπαγίκ που εναλλάσσεται στη θέση του με μία γυναίκα αντάρτη. Δήλωσε ότι η πορεία της διαδικασίας θα ξεκαθαριστεί “τις επόμενες μέρες”.

Το βόρειο Κουρδιστάν είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι αναφερόμενοι στην περιοχή της Τουρκίας που διεκδικούν ως τμήμα της ευρύτερης πατρίδας τους που περιλαμβάνει επίσης εκτάσεις του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας, τις οποίες αναφέρουν αντίστοιχα ως ανατολικό, νότιο και δυτικό Κουρδιστάν.

Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ   Διαπραγματεύσεις από τη φυλακή

Το PKK ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην Τουρκία το 1984 με στόχο τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους στα νοτιοανατολικά για τους Κούρδους της χώρας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, αλλά στερούνται επί μακρόν βασικά πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα.

Έκτοτε ο Οτσαλάν άλλαξε τις απόψεις του αναφορικά με τη βία και την κρατική οντότητα και πλέον αναζητά την ανάθεση εξουσιών στους Κούρδους εντός κάθε μίας από τις τέσσερις χώρες στις οποίες είναι μοιρασμένοι, υπό μία κεντρική συνομοσπονδία που θα τους ενώνει διασυνοριακά.

Οι διαπραγματεύσεις με το PKK θεωρούνταν αδιανόητες μέχρι πριν από λίγα χρόνια και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πήρε ένα πολιτικό ρίσκο εκκινώντας την ειρηνευτική διαδικασία, διευρύνοντας τα πολιτισμικά και γλωσσικά δικαιώματα των Κούρδων, κινδυνεύοντας να εξαγριώσει την πολιτική του βάση. Η προσπάθεια διαπραγματεύσεων με τον Οτσαλάν φαίνεται σαν η καλύτερη ευκαιρία την Τουρκίας να θέσει τέλος στη σύγκρουση που έχει καταποντίσει τις επιδόσεις της στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθυστερεί την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ και δυσχεραίνει την οικονομική της ανάπτυξη.

Για τους αντάρτες, προσφέρει την ελπίδα των παραχωρήσεων σ' έναν αγώνα χωρίς ξεκάθαρο νικητή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Αλλά η διαδικασία, που είχε ήδη αρχίσει να χάνει την ορμή της, τέθηκε περαιτέρω υπό αμφισβήτηση νωρίτερα τον Οκτώβρη, όταν η Τουρκία αποκάλυψε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο ο Μπαγίκ χαρακτήρισε “αδειανό”. “Αυτό το πακέτο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δημοκρατία” είπε, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι σπέρνει ψεύτικες ελπίδες. “Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη νοοτροπία”.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου “εκδημοκρατισμού” και δεν έχουν αποκλειστικό στόχο την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος, περιλαμβάνουν προτάσεις για την αλλαγή του ορίου των ψήφων που κράταγαν τα κουρδικά κόμματα έξω από το κοινοβούλιο στο παρελθόν και που επιτρέπουν την ιδιωτική εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.

Ωστόσο, δεν περιέλαβαν συνταγματικές εγγυήσεις για την Κουρδική ταυτότητα και κουλτούρα, ευρύτερη αυτονομία και δημόσια εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και δεν άγγιξαν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που έχουν βάλει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή, δήλωσε ο Μπαγίκ. “Σιγήσαμε τα όπλα μας για να μιλήσει η πολιτική, αλλά τώρα βλέπουμε ότι η πολιτική βρίσκεται στη φυλακή” είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία μετέφερε το μέτωπο στη Συρία

Ο Μπαγίκ δήλωσε ότι ενώ η δική του πλευρά τήρησε την εκεχειρία, η Τουρκία απλώς μετέφερε το μέτωπο των μαχών εναντίον των Κούρδων στη Συρία, όπου ο εμφύλιος μαίνεται για πάνω από δύο χρόνια. Το PKK κατηγορεί την Άγκυρα και τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι προσηλυτίζει και εκπαιδεύει ισλαμιστικές “ληστρικές ομάδες” να μάχονται Κούρδους στη Συρία για λογαριασμό τους.

“Από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση βοηθάει τις ληστρικές ομάδες και διεξάγει πόλεμο ενάντια στο λαό του δυτικού Κουρδιστάν ... είναι δικαίωμα του Κουρδικού λαού να φέρει τη σύγκρουση στην Τουρκία” λέει ο Μπαγίκ, αναφερόμενος στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, όπου τον έλεγχο διατηρεί μια κουρδική οργάνωση σύμμαχος του PKK.

Η Άγκυρα αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες ή ότι διευκολύνει τη διέλευση ξένων μαχητών που πήγαν να ενταχθούν σε συνδεδεμένες με την Αλ-Κάιντα οργανώσεις στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (Εγγύς Ανατολή) και το Μέτωπο Νούσρα.

Ερωτώμενος αν το PKK έχει στείλει αντάρτες να ενισχύσουν τις γραμμές των Κούρδων στη Συρία ή αν σκέφτεται να το κάνει στο μέλλον, ο Μπαγίκ απάντησε ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. “Δεν θέλουμε να τους στείλουμε στο δυτικό Κουρδιστάν. Αν η τουρκική κυβέρνηση θέλει να επιμείνει στη σύγκρουση, το βόρειο Κουρδιστάν είναι το μέτωπο του πολέμου” δήλωσε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κάποιοι Κούρδοι από τη Συρία, οι οποίοι πριν μάχονταν με το PKK στην Τουρκία, είχαν επιστρέψει με δική τους θέληση στην πατρίδα τους και ότι οι νεαροί Κούρδοι στην Τουρκία αισθάνονται ολοένα και πιο υποχρεωμένοι να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν εκεί. “Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη” πρόσθεσε.

Στο δρόμο που στρίβει απότομα στα όρη Καντίλ, οι μαχητές του PKK με καλάσνικοφ στους ώμους οδηγούν φορτηγά και αυτοκίνητα μέσα από τα σημεία ελέγχου που οριοθετούν την περιοχή τους από το υπόλοιπο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο ελεγχόμενος από τους αντάρτες θύλακας είναι ανήσυχα τοποθετημένος μέσα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ένα οιονεί κράτος πλούσιο σε υδρογονάνθρακες το οποίο πρόσφατα ανέπτυξε πιο στενούς δεσμούς με την πεινασμένη για ενέργεια Τουρκία.

Ο Μπαγίκ είπε ότι από θέση αρχής το PKK δεν τίθεται ενάντια στην ανάπτυξη καλών σχέσεων του Ιρακινού Κουρδιστάν με την Άγκυρα, εφόσον αυτές βασίζονται “στην ισότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία”. “Σχέσεις που βασίζονται στο πετρέλαιο και το αέριο και την οικονομία: δεν θεωρούμε σωστές τέτοιου είδους σχέσεις και δεν εξυπηρετούν μια λύση στο Κουρδικό ζήτημα” δήλωσε.

http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=393785     Πηγή: Reuters
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ