2013-10-23 19:39:05
Φωτογραφία για Στα άκρα η κόντρα των Πατριαρχείων Αντιόχειας και Ιεροσολύμων-Τελεσίγραφο δύο μηνών
του Μάνου Χατζηγιάννη

Τελεσίγραφο δύο μηνών για το φλέγον ζήτημα της Αρχιεπισκοπής του Κατάρ έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες του “Αγιορείτικου βήματος” προ ολίγων ημερών το Πατριαρχείο Αντιοχείας προς το αντίστοιχο των Ιεροσολύμων.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο Πατριαρχείων βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά την εκλογή του αρχιμανδρίτη Μακαρίου σε Αρχιεπίσκοπο Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Αντιοχείας μετά τη λήξη των εργασιών της κατά το διάστημα 15-17 Οκτωβρίου αναφέρεται κατηγορηματικά πως “οι διαπραγματέυσεις για το θέμα της κρίσης που προκλήθηκε από την εκλογή επισκόπου του Κατάρ εκ της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων σταμάτησαν, δυστυχώς , παρ 'όλες τις πρωτοβουλίες και τις διαμεσολαβήσεις που πραγματοποιούνται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση αυτής σύμφωνα με τους νόμους της Εκκλησίας”.


Η κίνηση καλής θέλησης που περίμενε η Αντιόχεια από τα Ιεροσόλυμα δεν ήρθε ποτέ για αυτό και στο ανακοινωθέν της Συνόδου τονίζεται “ η ανάγκη να βρεθεί μια λύση σε αυτή την κρίση σε μια μέγιστη περίοδο δύο μηνών από την ημερομηνία αυτή”.

Η κατάσταση τείνει να φτάσει στα άκρα ιδίως μετά την απειλή της διακοπής κοινωνίας από πλευράς Πατριαρχείου Αντιοχείας. Συγκεκριμένα στο ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρεται:

“Και κατ 'εξουσιοδότηση ο Μακαριότατος σε περίπτωση έλλειψης ανταπόκρισης από την Εκκλησία των Ιεροσολύμων στο δίκαιο αίτημα της Εκκλησίας της Αντιοχείας για άρση των νομικών παραβάσεων στα σύνορά της, καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.”

Επίσης-όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου- η Σύνοδος αποφάσισε να αναστείλει την έδρα της συμμετοχής της Αντιοχείας σε όλες τις Επισκοπικές Διασκέψεις της Διασποράς.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ