2013-11-01 13:08:07
Φωτογραφία για Κρητικοί γύπες φεύγουν για την Κύπρο
Ίσως την ερχόμενη βδομάδα μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση τριών γυπών στο φαράγγι του Κουρταλιώτη στα νότια, ή στο φαράγγι των Πρασών. Τα τρία αρπακτικά, αφού αποθεραπεύτηκαν θα... βγουν και πάλι στην ελευθερία από το Γιώργο Κτιστάκη που επί 24 χρόνια ασχολείται ακατάπαυστα με την περισυλλογή και τα τελευταία χρόνια περισσότερο, με την περίθαλψη των τραυματισμένων άγριων πουλιών στο νομό Ρεθύμνου.

«Θεωρώ», δήλωσε στο MadeinCreta από τους Αρμένους που διατηρεί τους χώρους παραμονής και αποθεραπείας, «ότι η περίθαλψη των πουλιών που πέφτουν σε διάφορες περιοχές τραυματισμένα, είναι μια επιβεβλημένη ανάγκη για να προστατευτεί το είδος. Ζητάμε κάθε φορά που απελευθερώνουμε να παρακολουθούν τη διαδικασία και μικροί μαθητές, ώστε να γνωρίζουν τα άγρια πουλιά και κυρίως να παίρνουν τα μηνύματα…»

Το πρωί της Τετάρτης, υπάλληλοι της διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου που έχουν μια σημαντική συμβολή στην περισυλλογή τραυματισμένων πτηνών εντόπισαν σε περιοχή στο Μπαλί γεράκι τραυματισμένο στο φτερό και στο πόδι, το παρέλαβαν, εστάλη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου και το βράδυ της ίδιας μέρας επρόκειτο να ταξιδέψει για κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα.


Πρόσφατα, εξάλλου, σε περιοχή του χωριού Δοξαρό Μυλοποτάμου βρέθηκε αφυδατωμένος γύπας και μεταφέρθηκε για αποθεραπεία σε κλουβί των κτημάτων που διατηρεί στους Αρμένους Ρεθύμνου ο Γιώργος Κτιστάκης. Μετά την ολοκλήρωση της παραμονής του θα απελευθερωθεί ή θα σταλεί για πολλαπλασιασμό του είδους σε χώρα του εξωτερικού.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τις προάλλες, από τις εγκαταστάσεις των χώρων του κ. Κτιστάκη, οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κύριοι Σταύρος Ξηρουχάκης και Γιώργος Ανδρέου παρέλαβαν τρεις γύπες, έτοιμους για αναχώρηση με προορισμό την Κύπρο. Η παραλαβή εντάσσεται σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο μετέχουν εκτός από το Μουσείο Ηρακλείου, το υπουργείο Γεωργίας, η Κύπρος, και ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου και αποβλέπει στην ενίσχυση του πληθυσμού του είδους στην Κύπρο από όμοια πτηνά από την Κρήτη.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, παρελήφθησαν τα άγρια πουλιά από τους Αρμένους τα οποία στη συνέχεια προωθήθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης Anima κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο της Αθήνας, και θα καταλήξουν στην Κύπρο.

Σημειώνεται, ότι τα περιστατικά με τραυματισμένους γύπες στο νομό Ρεθύμνου συναντώνται συχνά και η πλειοψηφία των έντεκα πουλιών που εντοπίστηκαν από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα αφυδάτωσης και μόνο ένα τραυματίστηκε από χτύπημα λόγω του δυνατού αέρα «Ο καθένας», σημειώνει ο κ. Κτιστάκης, «έχει υποχρέωση να συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλότητας λειτουργίας του περιβάλλοντος. Στην περισυλλογή και περίθαλψη είμαι τώρα και είκοσι τέσσερα χρόνια και αυτή η αγάπη με τα άγρια πουλιά πηγάζει από τη μικρή μου ηλικία. Ευτυχώς, η διεύθυνση Δασών με τη συμμετοχή κλιμακίου εργαζομένων της βοηθά σημαντικά στον αγώνα περισυλλογής και περίθαλψης του πουλιών, και τα φέρνει συνέχεια στους χώρους των Αρμένων. Για τη συντήρησή τους υπάρχει η βοήθεια εθελοντών και αυτό είναι σπουδαίο και δείχνει ότι και ο κόσμος άρχισε να ευαισθητοποιείται…»

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ 1/11
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ 1/11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ