2013-11-01 15:22:06
Φωτογραφία για Ρεπούση: «Θωρακίστε την εκπαίδευση από την διείσδυση των ναζιστικών ιδεών της Χρυσής Αυγής»
Το θέμα της διείσδυσης των ιδεών και πρακτικών του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, έθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση στην Βουλή. Επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι... η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει τα σχολεία «ως προνομιακό πεδίο για εξάπλωση των ναζιστικών ιδεών» και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην άγνοια των μαθητών αναφορικά με εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού κατά της ανθρωπότητας. Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι στο ΥΠΕΠΘ «δεν μένουμε αδιάφοροι, υλοποιούμε δράσεις και είμαστε σε εγρήγορση για την σωστή πολιτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών με στόχο την θωράκιση απέναντι στις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές της εποχής μας». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η «συνειδητή επιλογή» του υπουργείου είναι «να μην λειτουργήσει στοχευμένα», δηλαδή μόνο κατά της Χ.Α., κάτι που θα είχε κατά την γνώμη του αντίθετα αποτελέσματα.

«Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα και βούλησή μας είναι τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και βίας να τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κεδίκολγου, επικαλούμενος την εισαγωγή στο Λύκειο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας, για το οποίο είπε ότι «θα συμβάλλει σημαντικά στην διείσδυση των απόψεων αυτών». Επίσης, σημείωσε ότι έγινε η επανενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Βίας «πέρα από τα όρια στενής καταγραφής», όπως είπε, αλλά προώθησης δράσεων από κοινού με φορείς που διαθέτουν την σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης, σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση προβλέπεται η ύπαρξη «συντονιστή δράσεων» που θα εποπτεύει όλες τις ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στις σχολικές μονάδες, ενώ θα υπάρχει και ο «θεσμός διαμεσολάβησης» ανά σχολική μονάδα στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές. Σημειώνεται, ότι έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να προλαβαίνουν οι μαθητές να διδάσκονται επαρκώς τα κεφάλαια του μαθήματος της Ιστορίας που αφορούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα του Ναζισμού, το Ολοκαύτωμα κλπ.

Η κυρία Ρεπούση, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είναι αρκετά τα μέτρα αυτά» και διερωτήθηκε «τι γίνεται με το γυμνάσιο και το δημοτικό». «Τα παιδιά δεν ξέρουν τι σημαίνει ούτε φασισμός, ούτε ολοκαύτωμα, ούτε στρατόπεδα εξολόθρευσης», επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη επέτειος της 28ης Οκτωβρίου «ήταν ευκαιρία να γίνουν εκδηλώσεις που τα παιδιά θα μάθαιναν και να μην καταναλώνεται όλο το θέμα στο ΄΄ΟΧΙ΄΄ που είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αντίσταση». Για το Παρατηρητήριο Βίας, που ασχολείται με το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, η βουλευτής είπε ότι «είναι σε αδράνεια».

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ