2013-11-04 15:49:06
Φωτογραφία για WSJ: Η Ελλάδα συνεχίζει την ερωτική της σχέση με το ευρώ
Στην Ευρώπη, υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι η απόφαση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται να μη συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Ακόμη και μετά από έξι συναπτά έτη ύφεσης και τη βουτιά της παραγωγής κατά 27%, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τη παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη πλευρά των εταίρων της ενώ το 69% των Ελλήνων πολιτών εξακολουθεί να υποστηρίζει το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Center.

Ίσως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου. Η κρίση δεν προήλθε από το πουθενά. Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες για πολλές δεκαετίες να αναμορφώσει ένα σαθρό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από ευνοιοκρατία, διαφθορά, γραφειοκρατία και υπερβολικό δανεισμό.

Η σημερινή κρίση ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό σύγχρονο κράτος.


Η αξιοπιστία της Ελλάδας και η θέληση της πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές θα τεθεί και πάλι σε δοκιμασία από τη Δευτέρα με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, για την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά. Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές της για την κάλυψη κενού στον προϋπολογισμό – ύψους 500 εκατ. σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει για περαιτέρω περικοπές κατά τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι η Ευρωζώνη να αποφασίσει πως θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το 2015 και 2016.

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία της Αθήνας, καταλήγει το άρθρο, εξασφαλίσει τη μελλοντική χρηματοδότηση, είναι βέβαιο πως η τρόικα δε θα σταματήσει να πιέζει για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Έτσι κι αλλιώς, το να μη το κάνει, θα ήταν ανέντιμο προς όλους τους Έλληνες που συνεχίζουν να εναποθέτουν την πίστη τους στο ευρώ.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ