2013-11-06 08:56:14
Φωτογραφία για Αδύνατη εντός Νοεμβρίου  -  Στον «πάγο» η Γενεύη 2, καθυστερεί η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία
Ο Λακντάρ Μπραχίμι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την αποτυχία διεξαγωγής της Γενεύης 2 εντός του Νοεμβρίου 

Γενεύη, Ελβετία

Το ορατό αδιέξοδο στις προσπάθειες διεξαγωγής ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία εντός του αρχικού πλαισίου που είχε τεθεί για τα μέσα Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ο ειδικός μεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετική συμφωνία αλλά θα «πασχίσει» για τη διεξαγωγή της Γενεύης 2 μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή έρχεται από ιρανικής πλευράς η δήλωση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή της για την «έξοδο» της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου από το συριακό έδαφος της

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι ανακοινώνει επίσημα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη πως η διάσκεψη δεν θα διεξαχθεί το Νοέμβριο.

Ο Λακντάρ Μπραχίμι δήλωσε ότι έπειτα από συνομιλίες με ανώτατους διπλωμάτες δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει μία ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου για την οποία πιέζουν από το Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Οι προσπάθειες διοργάνωσης της Γενεύης 2 λαμβάνουν χώρα εδώ και μήνες εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το ποια κράτη θα παραστούν (με κεντρικό αγκάθι το ζήτημα συμμετοχής η μη του Ιράν), καθώς και την ατζέντα της.

«Ελπίζαμε ότι θα ήμασταν σε θέση να ανακοινώσουμε μία ημερομηνία σήμερα, δυστυχώς όμως δεν είμαστε» είπε στους δημοσιογράφους ο ειδικός μεσολαβητής επισημαίνοντας πάντως πως η αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία είχε καταστήσει εμφανής εδώ και εβδομάδες.

Πριν τις δηλώσεις Μπραχίμι στον Τύπο προηγήθηκαν συνομιλίες με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, με τα υπόλοιπα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) καθώς και με τις περιφερειακές χώρες, Λίβανο, Ιράκ, Ιορδανία και Τουρκία.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass μετέδωσε, εν τω μεταξύ, επικαλούμενο πηγές από τη Γενεύη πως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συζητούν τη δυνατότητα συμμετοχής του Ιράν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των ευρύτερων κινήσεων που καταγράφονται για την προσέγγιση Ιράν-Δύσης, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 24 ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «είναι έτοιμη να ζητήσει την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία».

Η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ήλθε ως απάντηση σε ερώτηση εάν η Τεχεράνη προτίθεται να ασκήσει την επιρροή της στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, την οποία υποστηρίζει και η οποία μάχεται δίπλα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ