2013-11-06 11:48:26
Φωτογραφία για Χωρίς διαπίστευση η πλειοψηφία των εργαστηρίων
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS

Μόλις 10 με 11 εργαστήρια νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν λάβει διαπίστευση και σε δύο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ανέφερε στο Standards Money Conference 2013, η Δρ. Αλίκη Σταθοπούλου, προϊσταμένη τμήματος διαπίστευσης εργαστηρίων χημικών, βιολογικών, κλινικών και συναφών δοκιμών της ΕΣΥΔ.

Από το σύνολο των εργαστηρίων της χώρας, μόνο 50 είναι διαπιστευμένα από τον αρμόδιο Φορέα, και παρότι υπήρχε δέσμευση, βάσει νόμου, τα εργαστήρια που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλους φορείς υγείας να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως το τέλος του Νοέμβριου, τα περισσότερα έχουν μείνει πίσω.

Πάντως, το Νοσοκομείο «Αγ. Όλγα» έχει ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ για τη διαπίστευση όλων των εργαστηρίων του, ενώ στον αντίποδα η διαδικασία στο Λαϊκό έχει κολλήσει στον πάρεδρο, ο οποίος δεν εγκρίνει το κονδύλι για να λάβει το νοσοκομείο το πιστοποιητικό.


Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στη συζήτηση του StandardsMoneyConference 2013 για τη βελτιστοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας, οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Α’ ΥΠΕ, Β. Κοντοζαμάνη, περνάμε σε μια εποχή της Evidence-basedPolicy. «Υπάρχει σχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να χαραχθεί πολιτική. «Το σύστημα είχε λίπος και το έκαψε. Άντεξε. Τώρα, αν αξιοποιήσουμε τους υφιστάμενους πόρους μπορούμε και να το βελτιώσουμε», ανέφερε. Οι πληροφορίες θα ομαδοποιηθούν, μέσω της επιτροπής κωδικοποίησης, που θα ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος του Υπ. Υγείας σε θέματα Πληροφορικής & Τεχνολογίας, Π. Οπλοποιός, επεσήμανε πως από τα 124 νοσοκομεία, μόλις τα 81 έχουν πλήρη σύστημα πληροφορικής και κάθε ένα από αυτά έχει και διαφορετικές κωδικοποιήσεις. «Δεν υπάρχει κοινή γλώσσα επικοινωνίας και φιλοσοφία του Υπουργείου είναι να κοιτάξουμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι ενιαίο», σημείωσε τονίζοντας πως από μια και μόνο κωδικοποίηση εξοικονομήθηκε 20%. Εκτίμησε, δε, ότι όλη η διαδικασία θα έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα έως το τέλος του 2015.

Αυτή την κατηγοριοποίηση έχει αναλάβει και η 30μελής επιτροπή, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρότυπο της νέας κωδικοποιήσεις στις αρχές του επόμενου έτους. Η αρχή θα γίνει από το Νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο – Αγ. Όλγα.

Καταλύτης στην προσπάθεια της κωδικοποίησης είναι ο Σύνδεσμος GS1, όπως σημείωσε ο Τεχνικός Σύμβουλος της GS1 AssociationGreece, Γ. Δημητρακόπουλος. Υπήρχε καλή θέληση αλλά λάθος τρόπος, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο ο οποίος σημείωσε ότι «μέχρι τώρα ήταν μεμονωμένες προσπάθειες. Έλειπε η διαλειτουργικότητα. Τώρα υπάρχει κοινή θέληση και αποφασιστικότητα από το Υπουργείο, με σύμμαχο την GS1».

«Οι προμηθευτές δεν είναι εχθροί, αλλά μέρος της αλυσίδας και αξιόπιστοι συνομιλητές», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παππούς, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία.

Σημαντικές ελλείψεις στη μηχανογράφηση του συνόλου της φαρμακευτικής αλυσίδας, εντόπισε ο SupplyChainLeader της GSK, Η. Στενός και πρόσθεσε πως «η πληροφορία του Φαρμάκου χάνεται στο Φαρμακείο», καθώς ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι η Φαρμακαποθήκη δεν διαθέτει προηγμένα συστήματα.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Οπλοποιός υπογράμμισε ότι τα συστήματα του ΕΟΦ επιτρέπουν τον εντοπισμό κάθε προϊόντος στην αγορά.

Την ανησυχία του Προμηθευτικού κλάδου για το κατά πόσο η διαδικασία κωδικοποίησης προχωράει με τη σωστή ταχύτητα, εξέφρασε, με τοποθέτηση του ο Π. Αρναούτης , πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Υγείας. «Τα προϊόντα μας φεύγουν κωδικοποιημένα από τις εταιρείες αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν συστήματα διαχείρισης και ανίχνευσης των κωδικών αυτών».

Σε ό, τι αφορά το Μητρώο Προμηθευτών έγινε γνωστό ότι η διαδικασία για τη δημιουργία του προχωράει και ήδη έχουν κατατεθεί 526 χιλιάδες αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 498 χιλιάδες προϊόντα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέα collection ΚΤΜ Powerwear 2014!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα collection ΚΤΜ Powerwear 2014!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ