2013-11-07 10:27:55
Φωτογραφία για Κλειδί για το ανακοινωθέν η διζωνικότητα - Οι Τ/Κ θέλουν καθαρό κρατίδιο!
Οι Τ/Κ θέλουν καθαρό κρατίδιο για να δώσουν καθαρή βάση λύσης – Φρενήρεις συναντήσεις Ντάουνερ, η τελευταία με τον Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα και να ανακοινωθεί η κοινή διακήρυξη αμέσως μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου 

Λευτέρης Αδειλίνης

Ημέρα κυπριακού είναι η Τετάρτη, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ το μεσημέρι. Προηγουμένως, ο ειδικός σύμβουλος θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Οσμάν Ερτούγ, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ντερβίς Έρογλου.

Θα μιλήσει δηλαδή με όλους τους παίκτες σε μια προσπάθεια να κλείσει το κοινό ανακοινωθέν, η διακήρυξη που θα δρομολογήσει την έναρξη διαδικασίας, το συντομότερο. Ει δυνατόν πριν ο ειδικός σύμβουλος αναχωρήσει από το νησί.

Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι Τ/Κ να βάλουν νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά το αίτημα για καθαρή διζωνικότητα, ως αντάλλαγμα για να πάρει η ε/κ πλευρά καθαρή βάση λύσης. Το τρίπτυχο δηλαδή, της μιας κυριαρχίας, μιας διεθνούς προσωπικότητας και μιας ιθαγένειας για το νέο κράτος.


Και να συμφωνηθεί όμως η διακήρυξη, η επικρατέστερη άποψη είναι πως θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, η οποία δεν έχει ακόμα οριστεί.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Την ώρα που στο κυπριακό προσκήνιο της Τρίτης κυριαρχούσε η διαβούλευση με την τρόικα, στο παρασκήνιο είχε στηθεί μεγάλο παιχνίδι για να συμφωνηθεί η κοινή διακήρυξη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε από την περασμένη βδομάδα υποβάλει βελτιωμένη πρόταση και ο Οσμάν Ερτούγ απάντησε τη Δευτέρα. Είχαν μεσολαβήσει το τελεσίγραφο Μπαν και η σφοδρή αντίδραση Αναστασιάδη που έθεσε θέμα Ντάουνερ. Και οι δύο εξελίξεις θόλωσαν αρκετά την εικόνα.

Οι συνομιλητές είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική. “Κάναμε καλή δουλειά” είπε χαρακτηριστικά στο newzup.net πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με βάση την ενημέρωσή μας, οι Τ/Κ δεν αντιδρούν πλέον στο να καταγραφεί στην 3η παράγραφο της διακήρυξης ότι το νέο κράτος μετά τη λύση θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Δίνουν βάση λύσης, αλλά θέτουν τόσες πολλές υποσημειώσεις σε σχέση με τη διζωνικότητα, που σχεδόν την ακυρώνουν.

Οι επιφυλάξεις τους πηγάζουν από έλλειψη εμπιστοσύνης και από την επιδίωξη να διατηρήσουν πλειοψηφία γεωκτημοσύνης και πληθυσμού στο βορρά.

Επιχειρούν, επομένως, να βάλουν αυστηρή ποσόστωση στην παρουσία, με δικαιώματα, Ε/Κ στο βορρά.

Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τη Λευκωσία, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η διζωνικότητα και η αυτονομία των Τ/Κ χωρίς να πληγεί η υπόσταση του κοινού κράτους και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπλέον, η ε/κ πλευρά έχει δεχθεί διατύπωση που επιτρέπει στα κρατίδια να ασκούν εξουσία για όλες τις αρμοδιότητες που δεν θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του κοινού κράτους, το γνωστό παλαιότερα ως κατάλοιπο εξουσίας. Ως εκ τούτου τα κρατίδια θα ρυθμίζουν μόνα τους τα του οίκου τους.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ

Το ζητούμενο σήμερα είναι να φανούν πιο ευέλικτοι οι Τ/Κ στην ερμηνεία της διζωνικότητας. Αυτό μπορεί να χρειάζεται και μια ελαφρά ανάλογη μετακίνηση της ε/κ πλευράς.

Η αίσθηση, πάντως, που αποκόμισε το newzup.net είναι πως οι φρενήρεις επαφές μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Θα φανεί μετά τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Νίκο Αναστασιάδη το μεσημέρι, στην οποία εκτός από το ανακοινωθέν, πρέπει να καθαρίσει και το κακό αίμα που έχει μολύνει τη σχέση τους.

Και ο κ. Ντάουνερ θα πρέπει να είναι έτοιμος να πει σταράτες κουβέντες σε όλα τα επίπεδα.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το newzup.net αντιλαμβάνεται πως ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία στη βάση λύσης και εκπονηθεί η κοινή διακήρυξη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημοσιοποιηθεί αμέσως.

Μας ελέχθη ότι ο σχεδιασμός είναι να ανακοινωθεί η διακήρυξη μετά την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου, η οποία θα σφραγίσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

Συνάντηση των ηγετών δεν έχει οριστεί και ενδεχομένως να πάρει κάποιο χρόνο. Κάτι που, αν το δεχθούν και ο κ. Ντάουνερ και η τουρκική πλευρά, μπορεί να διευκολύνει πολιτικούς χειρισμούς, ειδικά εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ