2013-11-10 19:51:06
Φωτογραφία για «Ζωντανεύει» το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης
Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, ίσως το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας, που ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται 17.000 θεατές «ζωντανεύει», ύστερα από την ολοκλήρωση της... μελέτης τεκμηρίωσης και αποκατάστασης του.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 110.000 ευρώ και καλύφθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση και την αναβίωση του αρχέγονου ρόλου του ως τόπου συνάντησης και φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Ιούλιο του 2013 και εγκρίθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα.

Παρά τη σπουδαιότητά του κατά την αρχαιότητα, το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης δεν είναι σήμερα «φιλόξενο» και σώζεται σε κακή κατάσταση, καθώς μεγάλο μέρος του κοίλου καταστράφηκε για την οικοδόμηση βυζαντινών και μεταβυζαντινών κτιρίων. Επίσης, πολλά από τα μάρμαρά του αφαιρέθηκαν ως οικοδομικό υλικό για την ανέγερση της σύγχρονης πόλης.


Με την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης ανοίγει ο δρόμος της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και της αναβίωσης του ρόλου του ως τόπου συνάντησης και φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η πρώτη φάση των εργασιών υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά στην αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων, την αποκατάσταση της ορχήστρας και των πέντε πρώτων σειρών των εδωλίων και την ανασκαφική έρευνα στο κοίλο.

news.pathfinder.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ