2013-11-11 00:13:57
Φωτογραφία για Τουρκικά μαχητικά έχουν κάνει 417 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου
Ο... ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η πρεσβεία μας στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδοντας και σχετική ρηματική διακοίνωση για την υπέρπτηση μαχητικών της γείτονας χώρας πάνω από τα ελληνικά νησιά  Στρογγύλη και Μακρονήσι .

Να θυμίσουμε ότι έξι  οπλισμένα τουρκικά μαχητικά πέταξαν την περασμένη Τρίτη  πάνω από τα δύο αυτά ελληνικά νησιά σε πολύ χαμηλό ύψος (160 μέτρα) και πραγματοποίησαν τον εικονικό βομβαρδισμό τους.

Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά. Από την αρχή του έτους  τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας  σε 417 περιπτώσεις.  Από αυτές μόνο το Μάιο σημειώθηκαν οι 111.  Οι οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί ανήλθαν έως τώρα ι σε 78  ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά  έφτασαν τις τέσσερις.  Το σύνολο των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας και τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας μέχρι σήμερα είναι  669 (!).


Μέχρι τέλος του έτους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη βέβαια πως θα διαμορφωθούν οι αριθμοί αυτοί.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν απαιτήθηκε να  γίνει εμπλοκή κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών από τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ , οι στρατηγοί της Άγκυρας έχουν αλλάξει τακτική. Στέλνουν τα μαχητικά τους να παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο χώρο μας ή να προβούν σε εικονικό βομβαρδισμό ελληνικών νησιών χωρίς όμως να  παραμείνουν στο χώρο για εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά που τα καταδιώκουν.

Η αντίδραση από το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σε όλες τις περιπτώσεις είναι άμεση. Με το που θα παραβιάσουν τα Τουρκικά μαχητικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας νιώθουν την «καυτή ανάσα» των Ελλήνων πιλότων.

Μέσα σε λίγα λεπτά τα τουρκικά μαχητικά βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών μαχητικών που τα ακολουθούν από πίσω.

Τα εχθρικά μαχητικά δεν αντιδρούν κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε εμπλοκή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ελληνικού Πενταγώνου , η Τουρκία με  τον τρόπο αυτό θέλει απλώς να συνεχίσει να αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα  και να συντηρεί μία ένταση στο Αιγαίο, όχι όμως πολύ αυξημένη κάτι το οποίο θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει τις δύο χώρες σε μία ανεξέλικτη  κατάσταση. Ποιοτικά η Τουρκία δεν έχει αναβαθμίσει έως τώρα τις προκλήσεις της για το 2013,

Οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας και οι παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας φέτος  σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζει μία μείωση.

Και αυτό γιατί πέρυσι οι στρατηγοί της Άγκυρας είχαν στείλει σε 1405 περιπτώσεις τα μαχητικά τους να παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας και να μην τηρήσουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Οι οπλισμένοι εχθρικοί σχηματισμοί που εισήλθαν στο Αιγαίο το 2012 ήταν 176 και προχώρησαν και σε μία εμπλοκή.

Όσο για το 2011 η κατάσταση ήταν πολύ οξυμένη.  Στις 2441 έφτασαν οι περιπτώσεις που τα τουρκικά μαχητικά συμμετείχαν σε παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα εισήλθαν  307 οπλισμένοι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προβαίνοντας σε 962 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας . Επιδίωξαν την εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά σε 16 περιπτώσεις και πραγματοποίησαν τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Το 2010 είχε πάρει φωτιά το Αιγαίο καθώς η Ελλάδα βρίσκονταν σε πολύ μεγάλες πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες.

Στις 3030 ανήλθαν οι περιπτώσεις που τουρκικά μαχητικά  μπήκαν στο Αιγαίο για παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και για παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.  Οι Τούρκοι προκάλεσαν 13 εμπλοκές και πραγματοποίησαν 20 φορές υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος . Οι τουρκικοί σχηματισμοί που εισήλθαν οπλισμένοι στο Αιγαίο έφτασαν τους 367,

Το έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο είναι πολύ μεγάλο καθώς ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Οι Έλληνες πιλότοι αποδεικνύουν καθημερινά πόσο ικανοί και καλά εκπαιδευμένοι είναι.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/292693/toyrkika-maxhtika-exoyn-kanei-417-parabiaseis-toy-ethnikoy-enaerioy-xwroy#ixzz2kGy0lMza
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ