2013-11-11 18:13:05
Φωτογραφία για Ο Θαυματουργός Πανορμίτης της Σύμης – Ο Λαμπρός Εορτασμός [video]
Η Σύμη μικρό, ορεινό και άγονο νησί στο στόμιο του Κόλπου της Σύμης , που περιέχεται μέσα στον ευρύτερο κόλπο της Δωρίδας, στα ΝΔ παράλια της Μ. Ασίας σαν προέκτασή της, αποτελούσε ανέκαθεν ένα ενιαίο χώρο, οικονομικό και πολιτισμικό , με την απέναντί της μικρασιατική παραλιακή ζώνη, τα Πέρα, έχοντας μαζί της εμπορικές ανταλλαγές υλικών αγαθών και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις .

Οι Συμιακοί , θαλασσινοί στην πλειονότητά τους , στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είδαν τον ταχύτατο και αποτελεσματικό Προστάτη τους στους κινδύνους της θάλασσας και της στεριάς.

Δεν είναι λοιπόν να απορούμε , γιατί οι Συμιακοί ίδρυσαν στη Σύμη 9 ναούς (2 Μόνες και 7 εξωκλήσσια), όσα και τα τάγματα των αγγέλων και τους αφιέρωσαν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Το πιο φημισμένο Μοναστήρι είναι ο Πανορμίτης αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και κτισμένο στα Βυζαντινά Χρόνια.

Σύμφωνα με την Συμιακή παράδοση το κτίσιμο του Μοναστηριού, έχει ως εξής :


Μία ευλαβής νοικοκυρά καθώς έσκαβε στην τοποθεσία Πάνορμο, βρήκε κάτω από ένα σχίνο μία πολύ μικρή και παλιά εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την πήρε κρυφά στο σπίτι της και την έβαλε στο Εικονοστάσι, μπροστά στο οποίο άναβε ακοίμητο καντήλι. Την άλλη ημέρα η εικόνα χάθηκε. Την βρήκε όμως η γυναίκα στο Πανορμο κάτω από το σχίνο και την μετέφερε πάλι στο σπίτι της. Αυτό επαναλήφθηκε και Τρίτη φορά και έκανε την ευλαβή γυναίκα να απορεί και να λυπάται γιατί ο Ταξιάρχης δεν ήθελε να μείνει στο σπίτι της.

Την απορία της την έλυσε ο ίδιος ο Αρχάγγελος όταν παρουσιάστηκε λαμπροντυμένος και αστραφτερός στο όνειρο της και της δήλωσε ότι θέλει να μένει στον Πάνορμο. Τότε εκείνη φανέρωσε στην πόλη το γεγονός, και έτσι δόθηκε αφορμή και χτίσθηκε μία μικρή Εκκλησία προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αργότερα η Εκκλησία έγινε μεγαλύτερη και τέλος επεκτάθηκε γύρω της Μοναστήρι με διάφορες εγκαταστάσεις όπως κελιά, Γηροκομείο κ.α.

Η γυναίκα που βρήκε την εικόνα ήταν το Μαριό του Πρωτενιού μία ευλαβή Συμιακιά που είχε στην ζωή της και άλλες επισκέψεις από τον Ταξιάρχη.

Στο Μουσείο της Μονής υπάρχουν ποικίλα τάματα, που μόνη της η θάλασσα έφερε ως εκεί μέσα σε μπουκάλια, κουτιά ή ομοιώματα καραβιών ακόμα και από την άλλη άκρη της Γης όπου τα έστειλαν πιστοί που ευεργετήθηκαν από τον Πανορμίτη όπως θα δείτε και στο video.

Από τότε που κτίσθηκε το Μοναστήρι, οι ευλαβείς Χριστιανοί έριχναν στη θάλασσα ότι έταζαν στον ταξιάρχη. Το τάμα πήγαινε μόνο του και άραζε στο λιμάνι, αρκεί αυτός που το έστελνε να είχε θερμή πίστη.

Τα ταπεινά τάματα του λαού είναι κερί, λάδι και σκούπες αλλά υπάρχουν και τα ολόχρυσα αφιερώματα μπροστά στην εικόνα του που μαρτυρούν τις πολλές θαυματουργικές του ευεργεσίες.

Ο Πανορμίτης είναι προστάτης των Ναυτικών, της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φυσικά των Συμιακών.

Πολλά από τα θαύματα του είναι η τεκνοποίηση στείρων μανάδων, το σώσιμο ναυτικών στην ανταριασμένη θάλασσα, η «εξαφάνιση» των μυρμηγκιών και κάθε είδους δερματικής πάθησης και αρκετά άλλα.

Ο Εορτασμός του Πανορμίτη στις 8 Νοεμβρίου 2013

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, το τελευταίο πενθήμερο από τον Πανορμίτη και τη Σύμη πέρασαν περισσότεροι από 12.500 προσκυνητές απ’όλη την Ελλάδα. Μόνο την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου οι πιστοί που έδωσαν το παρών ξεπέρασαν τους 5000.

Από πλευράς επισήμων παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Υψηλάντης, Κόνσολας, Ιατρίδη, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη, ο Δήμαρχος Δραπετσώνας και Καισαριανής κ. Ζαννής, ο Δήμαρχος Σύμης, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ και εκπρόσωποι των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.

Μετά τη λειτουργία υπό τον Μητροπολίτη Σύμης κ.κ. Χρυσόστομο στον Ιερό Ναό του Πανορμίτη, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας και η Μονή προσέφερε, λόγω της Παρασκευής φασολάδα με σαρδέλες και σαλάτα.

allaksogolies.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ