2013-11-24 13:02:07
Φωτογραφία για Ένα καφενείο… γεμάτο ρολόγια σε χωριό του Ψηλορείτη
του Μανόλη Παντινάκη

Σκέφτηκε πολλές φορές ο καφεπώλης Τίτος Σιγανός στα Πλατάνια Αμαρίου, το ορεινό χωριό στη ρίζα του Ψηλορείτη, να αντικαταστήσει τα δέκα αθόρυβα ρολόγια που έχει κρεμάσει στους τοίχους του καφενείου του με δέκα ξυπνητήρια, μήπως και «ξυπνήσει ο λαός» που «πνίγεται» από τη φουρτούνα της διαφθοράς, όμως δεν το βλέπει!

Μα «ούτε με τα ξυπνητήρια θα ανασηκωθεί», σκέφτηκε όλες τις φορές γιατί ο ραγιάς «όσα ρολόγια κι αν του βάλεις δεν θα ξεσηκωθεί» τίτος σιγανός πλατάνια Αμαρίου ρολόγια ξυπνητήρια

από τον καναπέ κατά του… σύγχρονου ζυγού που έθεσαν στην πλάτη του οι παγκόσμιοι κυβερνήτες και οι εταίροι της Ευρώπης Το ιδιαίτερο, πάντως, σε αυτό το καφενείο που «από τον Σιγανομιχάλη» πέρασε το 1975 στον γιο Τίτο στην πιάτσα του χωριού, είναι ότι στο εσωτερικό του κάθε ρολόι έχει και την θέση του στους τοίχους και ο επαγγελματίας έμαθε πια δυο φορές το χρόνο, μια το τελευταίο Σάββατο προς Κυριακή του Μαρτίου και μια δεύτερη το ίδιο διήμερο του Οκτωβρίου, θα πρέπει να μετακινήσει τους δείχτες στη θερινή και χειμερινή ώρα και στις δέκα συσκευές.


Ωστόσο και οι δέκα χρονοδείχτες είναι προσφορά επιχειρήσεων μεταξύ αυτών και ενός… γραφείου τελετών και ορισμένες από αυτές «είναι χωριανές». Όσες του πρόσφεραν δεν τα αρνήθηκε, φροντίζει, όμως, να λειτουργούν και όποτε χρειαστεί ανανεώνει τη μπαταρία…τίτος σιγανός πλατάνια Αμαρίου ρολόγια ξυπνητήρια

O καφεπώλης Τίτος Σιγανός: «Όσα ρολόγια και να κρεμάσω δεν θα ξυπνήσομε…»

ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ…

Λίγα χρόνια πριν στο καφενείο είχαν αναρτηθεί και δεκαπέντε συσκευές! Αλλά στην πορεία οι πέντε λόγω… ηλικίας ή από… ανακοπή εγκατέλειψαν και πλέον «έν αχρηστία» απομακρύνθηκαν! «Τα χρόνια που είχε κόσμο το χωριό, και φτάσαμε και τα τριακόσια άτομα, κάθε καφενείο από τα τέσσερα που υπήρχαν, είχε και το δικό του ρολόι», θα πει ο καφεπώλης. «Όλα ήταν ξυπνητήρια και τα κούρδιζαν. Τότε τα αγόραζαν, όσοι είχαν λεφτά και σήμερα σου τα χαρίζουν και ορισμένοι από τις πολλές προσφορές, δεν έχουν πού να τα κρεμάσουν!»

Τις δεκαετίες του ’50 και του ΄60, το ρολόι στο καφενείο ήταν απαραίτητο και «χρήσιμο εργαλείο» και είδος πολυτελείας! «Άκουε ο κόσμος τις ειδήσεις στο ράδιο» και με το ρολόι «έφευγε για το μεσημέρι ή το βράδυ για το σπίτι του». Τότε, βέβαια, αναπολεί «τα καφενεία είχαν κίνηση» και «καθένας πρεφαδόρος διάλεγε τους παίκτες για το παιχνίδι», ενώ σήμερα δε βρίσκεται ο τρίτος  και «αγγαρεύουν υποχρεωτικά τον καφετζή στην πρέφα».

Όσα, όμως, είναι τα ρολόγια «στο καφενείο του Σιγανοτίτου», άλλα τόσα είναι και τα ημερολόγια επί του τοίχου και αρκετά από αυτά είναι διαφημιστικά.

Επιμένεις στην ερώτηση αν ένα από αυτά τα ρολόγια μπορεί να γίνει… καμπάνα και να ξυπνήσει το λαό. Είναι απόλυτος στην απάντηση που δίδει: «Όσα ρολόγια και να κρεμάσω και ξυπνητήρια να είναι που να σπουν τα τύμπανα του αυτιού, δεν θα ξυπνήσομε. Μόνο όταν βρεθεί ρολόι που να ταρακουνά τους ηγέτες και αυτοί να είναι πατριώτες και να αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, τότε μπορούμε να δούμε φως! Ξέρεις, όμως, κανένα να τον μάθουμε κι εμείς; Τόσα χρόνια φορούσαμε παρωπίδες και πηγαίναμε εκεί που μας λέγανε. Έχουμε και εμείς ευθύνη γιατί τα ξέραμε κι όμως κλείναμε τα αυτιά και τα μάτια…»

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ενδιαφέρον του ΟΦΗ για Σιαλμά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ενδιαφέρον του ΟΦΗ για Σιαλμά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ