2013-11-24 14:37:06
Φωτογραφία για ΛΟΤΖΕΣΚΙ : ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ! ΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΟΥΝ!
O... «ψυχρός δολοφόνος» του Ολυμπιακού, Ματ Λοτζέσκι, μιλάει στο "gazzetta.gr" για την ευκαιρία ζωής που άλλαξε την καριέρα του και άλλαξε τον... ψυχικό του κόσμο.

Αναλυτικά Δεν πρόκειται για ακόμη έναν καλό ξένο, από τους πολλούς (παράπονο δεν έχουμε) που πέρασαν από το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ματ Λοτζέσκι είναι περίπτωση! Είναι σενάριο για blockbuster! Προσωπική επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα, που προσπαθώντας να βρει τον αντικαταστάτη του Παπανικολάου περνούσε ...άπειρους παίκτες από το μικροσκόπιο, χωρίς όμως να βρίσκει αυτό που είχε στο μυαλό του. Ξαφνικά του μπήκε στο μάτι ο Αμερικανός από την Οστάνδη. Τον είδε, τον ξαναείδε και το πήρε απόφαση. Έκανε την εισήγησή του στους αδελφούς Αγγελόπουλους κι εκείνοι, επειδή κάτι... κόβει το μάτι τους, έφεραν τον παίκτη στον Ολυμπιακό. Χωρίς να σταθούν στο επικοινωνιακό ρίσκο, χωρίς να υπολογίσουν την αμφισβήτηση που θα συνόδευε με έντονα γράμματα την συγκεκριμένη κίνηση.


Το ρίσκο, με βάση την ανύπαρκτη αναγνωρισιμότητα του, αλλά και το γεγονός ότι ουδέποτε είχε κολυμπήσει σε νερά βάθους... ευρωλίγκας και Ολυμπιακού, ήταν τεράστιο. Θα μπορούσε από την Οστάνδη και το Eurocup να σταθεί στον back to back πρωταθλητή Ευρώπης; Θα κατάφερνε να γίνει άξιο μέλος ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος, όπως η υπεράσπιση του θρόνου για δεύτερη συνεχή χρονιά; Μήπως το κόστος της μεταγραφής είναι μικρό και φανεί ότι οι ερυθρόλευκοι κατεβαίνουν επίπεδο;

Μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει το σπουδαιότερο deal φέτος στην Ευρώπη! Έχει πάρει έναν παίκτη που μόνο λόγω ανεξήγητων συγκυριών δεν συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στα πιο “καυτά” ονόματα της ευρωλίγκας. Πολλές φορές όμως δεν φτάνει να είσαι καλός, χρειάζεται και κάποιος να σε εμπιστευτεί. Η δικαίωση άργησε λίγο αλλά ήρθε για τον Ματ Λοτζέσκι. Στα 28 του χρόνια φόρεσε τα ερυθρόλευκα άρπαξε με... κεφαλοκλείδωμα την ευκαιρία που του έδωσε ο Ολυμπιακός και πλέον ξεδιπλώνει στα σαλόνια της Ευρώπης την ποιότητά του.

Μετά την σούπερ εμφάνιση στη Μάλαγα, ο Ματ Λοτζέσκι μίλησε για όλα σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

-Άλλη μια νίκη με ανατροπή για τον Ολυμπιακό κι άλλο ένα σπουδαίο παιχνίδι για σένα, Ματ. Σας αρέσει το παιχνίδι με την φωτιά, δεν εξηγείται αλλιώς.

“Όχι, δεν μας αρέσει καθόλου, αλλά καμιά φορά πρέπει να δεχτείς μερικά χτυπήματα για να ξυπνήσεις. Η Μάλαγα είχε μεγάλο κίνητρο και μας δυσκόλεψε αφάνταστα, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ο Ολυμπιακός έχει από τα προηγούμενα χρόνια χτίσει έναν χαρακτήρα ομάδας που δεν τα παρατάει ποτέ, ακόμη κι όταν τίποτα δεν πάει καλά”.

-Ναι, αλλά μήπως είναι καλό να έρθει και καμιά ήττα τώρα που είναι νωρίς; Να δείτε πώς θα την διαχειριστείτε, πώς θα αντιδράσετε ως ομάδα.

“Δεν χρειάζεται να έρθει καμία ήττα (γέλια)! Όλοι παίζουν για να κερδίσουν κι εμείς μέχρι τώρα κερδίζουμε, οπότε δεν βλέπω λόγο να αλλάξει αυτό. Μ' αρέσει να είμαι με τους νικητές, γιατί αισθάνομαι νικητής. Να ξέρεις πάντως ότι για εμάς τους παίκτες έχουν έρθει κάποιες ήττες κι ας μην αποτυπώθηκαν στο σκορ”.

-Εννοείς τις νίκες μετά από κακή εμφάνιση προφανώς...

“Ακριβώς. Μερικές φορές επιστρέφουμε στα αποδυτήρια και συζητάμε σαν να έχουμε χάσει. Όταν δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει, όταν δεν έχουμε δώσει τον καλύτερο εαυτό μας, προβληματιζόμαστε και κοιτάμε πως θα διορθωθούμε. Δεν τα σκεπάζουν όλα οι νίκες”.

-Θεωρείς ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τομείς που χρειάζεστε βελτίωση;

“Όσο περνάει ο καιρός θα πρέπει να μειώνουμε τα άσχημα διαστήματα και ν' αυξάνουμε τα καλά. Να έχουμε διάρκεια, ειδικά στην άμυνα και να προσέχουμε τα λάθη στην επίθεση”.

-Εσύ πάντως δεν δείχνεις να έχεις κανένα πρόβλημα από την πρώτη σου εμπειρία σε τόσο μεγάλο επίπεδο. Μοιάζεις σαν να παίζεις χρόνια στην ευρωλίγκα.

“Νιώθω πολύ όμορφα, για αυτό. Δεν με αγχώνει το ότι ανέβηκα επίπεδο, αντιθέτως με ενθουσιάζει. Ήθελα να ζήσω τέτοιες εμπειρίες, ήθελα να παίξω σε έναν μεγάλο σύλλογο και τώρα που το κάνω το απολαμβάνω. Χαίρομαι την κάθε στιγμή στην νέα μου ομάδα”.

-Και μόλις έρθουν τα πραγματικά κρίσιμα παιχνίδια; Πιστεύεις ότι θα είσαι το ίδιο άνετος;

“Θα δούμε τι θα γίνει όταν έρθουν τα μεγάλα ματς. Το μπάσκετ κυλάει στο αίμα μου, μου προσφέρει υπέροχα συναισθήματα και θέλω να το βλέπω πάντα έτσι. Γιατί να λυγίζεις από άγχος όταν κάνεις κάτι που αγαπάς πολύ”

-Όταν τελείωσες την περσινή σεζόν με την Οστάνδη, περίμενες ότι μπορεί να έρθει μια πραγματικά καλή πρόταση για σένα; Ήλπιζες ότι θα κάνεις το μεγάλο βήμα;

“Περίμενα κάτι καλό. Δεν ήξερα πόσο, αλλά είχα μια θετική διαίσθηση. Αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον από δύο ισπανικές ομάδες. Η μία τυγχάνει να είναι η Μάλαγα, η άλλη ήταν η Βαλένθια. Σκέφτηκα ότι πρόκειται για μια όμορφη προοπτική να συνεχίσω στην Ισπανία, αλλά τελικά οι επαφές δεν ολοκληρώθηκαν θετικά. Εκεί λοιπόν που άρχισα να πιστεύω ότι θα επιστρέψω στο Βέλγιο, εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Από 'κει και πέρα δεν υπήρχε κάτι να σκεφτώ. Ανυπομονούσα να γίνω παίκτης των πρωταθλητών Ευρώπης”.

-Και μέχρι τώρα δικαιώνεις απόλυτα την επιλογή της νέας σου ομάδας. Όλοι μιλούν για τον παίκτη-αποκάλυψη.

“Ελπίζω να τους δικαιώσω στο τέλος. Τα πάντα κυλούν υπέροχα, είμαστε μια πραγματική ομάδα, οι συμπαίκτες μου είναι καταπληκτικοί και μέσα από όλο αυτό κλίμα μπορώ κι εγώ να βοηθάω. Το μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός είναι ακριβώς αυτό που μου αρέσει. Από τις πρώτες μου εβδομάδες στην Ελλάδα κατάλαβα γιατί ο Ολυμπιακός είναι δύο συνεχόμενες φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Ένα κλαμπ που λειτουργεί υποδειγματικά σε όλους τους τομείς”.

-Αλήθεια, πώς γίνεται να είσαι και κλασικός σκόρερ και ένας από τους πλέον ομαδικούς παίκτες; Αυτά τα δύο συνήθως δεν ταιριάζουν.

“Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ποια είναι η καλύτερη επιλογή μέσα στο παιχνίδι. Από τη στιγμή λοιπόν που όλοι πασάρουν πρέπει κι εσύ να πασάρεις. Όταν πάλι, είσαι σε θέση να σκοράρεις, πρέπει να είσαι έτοιμος γιατί η μπάλα θα έρθει στα χέρια σου”.

-Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Θέλω να πω ότι πάντα οι παίκτες που σκοράρουν πολύ παίρνουν και μερικές επιπλέον, ίσως και τραβηγμένες επιθέσεις για να βρουν ρυθμό. Εσύ φαίνεται να παίρνεις μόνο αυτές που πρέπει, αλλά να είσαι ανά πάσα στιγμή οπλισμένος.

“Νομίζω ότι έχει να κάνει με την πνευματική διαχείριση. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω με κάθε τρόπο. Ξέρω ότι κάποιες φορές πρέπει να σουτάρω και κάποιες να πασάρω. Δεν νιώθω καμία πίεση και πιθανότατα αυτό βγαίνει σε καλό”.

-Δηλαδή, πέρα από τις προσωπικές σου αρετές πρέπει να σε εμπνέει και η ομάδα.

“Ακριβώς. Βλέπεις πολλούς παίκτες να έχουν εντελώς διαφορετική απόδοση από ομάδα σε ομάδα. Εγώ στην προηγούμενη ομάδα μου ίσως να έπαιρνα περισσότερες προσπάθειες αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλές επιλογές για την επίθεση”.

-Ολυμπιακός έφτασε δύο φορές στην κορυφή χωρίς να το περιμένει κανείς. Φέτος όμως θέλοντας και μη, όλοι τον υπολογίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σου δημιουργεί πίεση αυτό ή μήπως σου αυξάνει το κίνητρο;

“Τρελαίνομαι! Ζω αυτό που ονειρευόμουν. Είναι φοβερό συναίσθημα να σε έχουν επιλέξει οι κορυφαίοι. Παίζω δίπλα σε παίκτες που έχουν καταφέρει πολλά, αλλά δεν έχουν κανέναν εγωισμό. Το κίνητρο να παλέψω στο πλευρό τους είναι τεράστιο, όπως και η ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω”.

-Ένα σχόλιο για τον Σπανούλη; Πώς είναι η συνεργασία με τον ΜVP της περσινής σεζόν;

"Είναι εκπληκτικός σε όλα! Και ως χαρακτήρας και φυσικά ως αθλητής. Τα όσα έχει πετύχει μιλούν από μόνα τους. Μεγάλη τύχη να τον έχεις συμπαίκτη”.

-Θες να μας πεις λίγο για τον πανηγυρισμό σου μετά από τα εύστοχα τρίποντα. Τι ακριβώς κάνεις; Σαν να βάζεις το... πιστόλι πίσω στη θήκη του.

(Γέλια). “Πράγματι, θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, αν και δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Πιο παλιά το έκανα και με τα δύο χέρια ανοιχτά, αλλά μου βγαίνει καλύτερα με το ένα προς τα κάτω. Υποθέτω ότι είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι εκείνη τη στιγμή”.

-Η Αθήνα πώς σου φαίνεται; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

“Κυρίως με την γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μας. Κάποιες βόλτες και οικογενειακές στιγμές στο σπίτι. Μου αρέσει να βλέπω ταινίες και κάποιες σειρές. Γενικά ήρεμα και χαλαρά όποτε υπάρχει χρόνος”.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ