2013-11-25 19:23:05
Φωτογραφία για Οι φίλοι του Καραμανλή θέλουν τη Γερακίνα
Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης - Με σύμμαχο το αμερικανικό «Γεράκι» Oaktree Capital. Η δεύτερη προσπάθεια της ETE για την πώληση του ξενοδοχείου της Χαλκιδικής.

«Κράτηση» στο Gerakina Beach ετοιμάζονται να κάνουν οι αδελφοί Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο διαγωνισμός της ΕΤΕ, στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα των 503 δωματίων στην Χαλκιδική, βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες με τις ισχυρές πολιτικές φιλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, φαίνονται να είναι φαβορί στην... κούρσα επικράτησης. Και μάλιστα με σύμμαχο ένα αμερικανικό «γεράκι»,το fund Oaktree Capital.

Τα δύο αδέλφια, ιδιοκτήτες της ΣΑΝΗ ΑΕ, η οποία ελέγχει τις μονάδες Sani Beach Hotel, Sani Beach Club, Porto Sani Village Marine και Sani Villas στην Χαλκιδική μέχρι πρότινος διατηρούσαν χαμηλούς τόνους ως προς την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς είτε πώλησης ακινήτων του Δημοσίου ή άλλων φιλέτων.


Τα τελευταία χρόνια είχαν επικεντρωθεί στην διαρκή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΣΑΝΗ στα πρότυπα δημοφιλών μονάδων του εξωτερικού με στοχευμένες επενδύσεις. Έτσι, έχουν καταφέρει να το καταστήσουν πόλο έλξης τουριστών υψηλών προδιαγραφών και να σημειώνουν αυξημένο κύκλο εργασιών και κέρδη (37,5 εκ. ευρώ και 7,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2012) κόντρα στην «φουρτούνα» της κρίσης.

Μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού τους χρόνου ανάλωσαν και στις δικαστικές περιπέτειες όπου ενεπλάκη η εταιρία τους με αιχμή του δόρατος τις 21 πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή Σταυρονικήτα που το ΣτΕ έκρινε παράνομες και κατεδαφιστέες. Ωστόσο, πάντοτε είχαν τις... κεραίες τους ανοιχτές για τυχόν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Ειδικά τώρα που οι προβλέψεις για αφίξεις πάνω από 18 εκατ. τουριστών στην Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει και ο Ανδρέας Ανδρεάδης με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΕΤΕ, είναι ευοίωνες για τις επόμενες χρονιές.

Το ενδιαφέρον

Το όνομα των αδελφών Ανδρεάδη είχε «παίξει» έντονα και τον περασμένο Γενάρη, όταν η Εθνική Τράπεζα είχε προσπαθήσει και πάλι να πουλήσει το «Gerakina Beach», το οποίο παραμένει κλειστό από το 2012. Όμως, έναν μήνα αργότερα ο διαγωνισμός κατέστη άγονος, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά από ενδιαφερόμενους «μνηστήρες».

Πριν από μερικούς μήνες ωστόσο, στην Χαλκιδική εμφανίστηκαν «λαγωνικά» του αμερικανικού fund Oaktree Capital, το οποίο ίδρυσε ο Howard Stanley Marks και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 77 δισ. δολ. Αν και το συγκεκριμένο private equity είναι περισσότερο γνωστό για τις τοποθετήσεις του στην ελληνική ναυτιλία (στην Dryships του Οικονόμου, στην Capital Product Partners του Μαρινάκη, στην Star Bulk του Π. Παππά, στην Baltic Trading του Πήτερ Γεωργιόπουλου), το τελευταίο διάστημα στο επενδυτικό του μικροσκόπιο είχε μπει και ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι προέκυψε και το ενδιαφέρον για το «Gerakina Beach». Μάλιστα, οι άνθρωποι του Oaktree είχαν πραγματοποιήσει επαφές με πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην χώρα μας, μεταξύ των οποίων και η ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη, με τους οποίους φέρονται να έχουν συμφωνήσει από το καλοκαίρι για από κοινού «κάθοδο» στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας.

Ορισμένα σενάρια θέλουν δε, την «βελανιδιά (oaktree)» των επενδύσεων να εξετάζει και την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΑΝΗ, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Άλλωστε, πρόκειται για μία από τις λίγες υγιείς επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου.

Αν τελικά οι συζητήσεις έχουν αίσια έκβαση και το συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 24.000 τ. μ. περάσει στους αδελφούς Ανδρεάδη, τότε ελέγχοντας και τα ξενοδοχεία της ΣΑΝΗ, θα ισχυροποιήσουν σημαντικά την θέση τους στην ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό με αύξηση των τουριστών πάνω από 18% φέτος.

Για την έκβαση των συζητήσεων

«Κλειδί» το τίμημα των 17 εκατ. ευρώ

«Κλειδί» στις διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» για το Gerakina Beach αποτελεί το τίμημα.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό του Φεβρουαρίου, η ΕΤΕ είχε ορίσει ως ελάχιστο αντίτιμο για το ξενοδοχείο τα 17 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο κρίθηκε υψηλό και σύμφωνα με ορισμένους αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕ έχει χαμηλώσει λίγο τον πήχη αυτή την φορά, αλλά όχι πολύ κάτω από τα 17 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση άλλωστε, που οι αδελφοί Ανδρεάδη συμμαχήσουν με το Oaktree Capital, με ένα από τα ισχυρότερα private equities διεθνώς, αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν μια γενναία προσφορά για την απόκτηση του Gerakina Beach.

Η μονάδα απαιτεί επιπλέον ένα σημαντικό κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνισή της, καθώς έχει μείνει στα... αζήτητα για περισσότερο από έναν χρόνο, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο νέος επενδυτής. Πάντως, το τίμημα δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν πέτυχε η προηγούμενη προσπάθεια πώλησης του ξενοδοχείου. Υπήρχαν και κάποιες νομικές, πολεοδομικές και λοιπές εκκρεμότητες για τις οποίες είχαν ενημερωθεί οι τότε ενδιαφερόμενοι, Έλληνες και ξένοι, και αυτό λειτούργησε επίσης ως αντικίνητρο επένδυσης. Φαίνεται πως στον μεγαλύτερο βαθμό, αυτές πλέον έχουν επιλυθεί.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ