2013-11-28 14:22:05
Φωτογραφία για Δύσκολες ισορροπίες επιδιώκει η κυβέρνηση
Την υπέρβαση του σκοπέλου της αξιολόγησης της τρόικας επιδιώκουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναβληθεί κατά μία εβδομάδα η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα άφιξή της. Και αυτό, διότι δεν έχουν υπάρξει συγκλίσεις στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο υπάρχει κάθετη άρνηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, λόγω και της πίεσης που υφίσταται ο κ. Βενιζέλος τόσο δημοσκοπικά όσο και από την πράσινη Κ.Ο., θέμα που ετέθη και στην προχθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει φόρμουλα μέσω της οποίας θα μπορούσε η αλλαγή στο θέμα των ομαδικών απολύσεων -να μην απαιτείται υπογραφή του υπουργού- να γίνει μέσω ερμηνευτικής εγκυκλίου και όχι νόμου που θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ για τους πλειστηριασμούς θα υπάρξει και νέα επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πάντως, η κυβέρνηση επιθυμεί να μην καθυστερήσει η έλευση της τρόικας ώστε στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, εάν δεν αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, να υπάρξει τουλάχιστον ένα σαφές «σήμα» ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται κανονικά.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός παρέλαβε χθες από τον γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, την έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα, την οποία άλλωστε είχε επικαλεστεί και κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Βερολίνο. «Λέτε ότι έχουμε κάνει ένα ρεκόρ σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, με τον κ. Γκουρία να σημειώνει «έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά».

Γνώστες όσων εξελίσσονται στο παρασκήνιο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ της κατανόησης που έδειξε το Βερολίνο για τους κινδύνους πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης της χώρας, της αγωνίας του Ευ. Βενιζέλου να εμφανίσει επιτυχίες που θα ενισχύσουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ (εξ ου και το πράσινο «όχι» στη ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις και οι σκληρές θέσεις για τους πλειστηριασμούς), αλλά και της ανάγκης για υλοποίηση όσων αναφέρονται στο Μνημόνιο, σε μια περίοδο που η τρόικα βρίσκεται, και η ίδια, σε μεταβατική φάση, καθώς το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του ευθεία ενώ σε ένα εξάμηνο αναμένεται η αλλαγή, λόγω ευρωεκλογών, των ισορροπιών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή προκειμένου να υπάρξει πλήρης προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της νέας άφιξης της τρόικας, με στόχο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό καθώς συνδέεται με δύσκολες επιλογές, τη στιγμή που οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν υιοθετούν απολύτως την κυβερνητική αισιοδοξία, καθώς είναι οι ίδιοι που θα κληθούν να σηκώσουν, κοινοβουλευτικά, το βάρος δύσκολων επιλογών όπως η τύχη των ΕΑΣ, οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις, εφόσον βέβαια σχετική διάταξη έρθει στη Βουλή. Τα αιχμηρά σχόλια τόσο για τις πολιτικές όσο και για τα δημοσίως λεγόμενα του κ. Γ. Στουρνάρα, εκ μέρους των βουλευτών, επιβεβαιώνουν τους δύσκολους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ