2013-12-02 10:37:06
Φωτογραφία για Μήνα ανατροπών θέλει τον Δεκέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί περιθώρια για θεαματικές πολιτικές εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα (όπως εκλογές) να μην υπάρχουν, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Δεκέμβριο μήνα μεγάλων ανατροπών και αφετηρία έντονων διεργασιών, που θα οδηγήσουν στο πλήρες αδιέξοδο την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει αυτό τον καιρό τρεις και μία μάχες: Σε οικονομία, υγεία, παιδεία, ενώ περιμένει την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η σχετική απόφαση από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα ληφθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου και αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο στη δραστηριότητα του κ. Τσίπρα τους επόμενους μήνες, τόσο στην εσωτερική, όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κοινωνικές συγκρούσεις γύρω από το μέτωπο της παιδείας, αλλά και της υγείας. Θεωρεί ότι στο πρώτο, η κυβέρνηση έφτασε ήδη σε αδιέξοδο, καθώς η πολιτική του υπουργείου Παιδείας αμφισβητείται ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ
. Στο δεύτερο, αυτό της υγείας εκτιμά ότι σύντομα οι εξελίξεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, με τους χειρισμούς του υπουργείου για τους γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα φάρμακα, που θα εκτοξεύσει τη δαπάνη των νοικοκυριών για την φαρμακευτική περίθαλψη.

Κυρίως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της οικονομίας, αφού φέτος η ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνει πολύ νωρίτερα και όχι με το κλείσιμο της Βουλής, πριν τις γιορτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι φέρνει ένα πλασματικό προϋπολογισμό, που ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, ενώ αποκρύπτει τα σκληρά μέτρα που θα λάβει στη συνέχεια, κατόπιν της συμφωνίας με την τρόικα.

Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών, που παραδοσιακά θεωρείται και ως ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μάλλον και όλοι, θα στρέψει την προσοχή του στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να έλθει σύντομα με όλες τις φορολογικές διατάξεις και άλλα θέματα (φόρος ακινήτων, άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών κλπ), όπου θεωρεί ότι θα δοκιμαστεί για τα καλά η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μία πρώτη δοκιμή της σύγκρουσης για την οικονομία θα κάνουν την Τρίτη ο κ. Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς, με μία έμμεση αντιπαράθεσή τους. Θα μιλήσουν και οι δύο στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κ. Τσίπρας το πρωί και ο πρωθυπουργός το βράδυ σε δείπνο.

Πρώτο Θέμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ