2013-12-02 10:38:19
Φωτογραφία για Ας πάρουν διαζύγιο οι Κύπριοι…
Αν δεν τα βρίσκουν, ας χωρίσουν, υποστηρίζει ο Εγκεμές Μπαγίς

Αν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, η Κύπρος δεν θα ήταν στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα, είπε σε συνέντευξή του στη Real-news ο Τούρκος Υπουργός

Με παντρεμένο ζευγάρι παρομοιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην αθηναϊκή εφημερίδα "Real-news" και υπογράφει η Αλεξία Τασούλη.

Όπως υποστήριξε ο Εγκεμές Μπαγίς, "οι Κύπριοι είναι σαν παντρεμένο ζευγάρι. Αν δεν τα βρίσκουν, ας πάρουν διαζύγιο".

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι, αν το σχέδιο Ανάν είχε γίνει αποδεκτό, το νησί τώρα δεν θα ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι "το φυσικό αέριο αποτελεί ευκαιρία για την οικονομική ευημερία της Κύπρου. Κανένας, όμως, διεθνής επενδυτής δεν θα ήθελε να επενδύσει τα δισεκατομμύριά του για να τρυπήσει τον πάτο της Μεσογείου, αν δεν υπάρχει σταθερότητα στο νησί".


Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, τόνισε πως «μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για την επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος, θα πρέπει η κυπριακή ηγεσία να μελετήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο Β’, πώς δηλαδή θα παρακάμψει την άρνηση των Τούρκων, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα σε μια έναρξη διαπραγματεύσεων πάνω στη σωστή βάση». «Δυστυχώς όμως», πρόσθεσε, «η ατζέντα που έχουμε για την αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση είναι μόνον ενημέρωση και καταρτισμός επιτροπών, κάτι που για εμάς ως προοπτική δεν μας εκφράζει, γιατί θέλουμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου".

Άλλα ο Πρόεδρος, άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Κυβέρνηση για διγλωσσία όσον αφορά το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών.

Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως στο θέμα του Κυπριακού η Κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργεί με δύο πολιτικές και δυο γραμμές. «Άλλα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορθά κατά την άποψή μας, θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών την κατοχύρωση ότι η λύση θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως σήμερα (χθες) ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", δηλώνει ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τις συνομιλίες με βάση το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ.

Δηλαδή το ανακοινωθέν το οποίο αναφέρεται σε ένα νέο συνεταιριστικό κράτος, που θα ιδρύσουν δύο συνιστώντα κράτη. Άρα, προϋποθέτει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ως εκ τούτου, υπέδειξε, «θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποια είναι τέλος πάντων η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η δική μας πλευρά». Με τέτοιες αντιφατικές τοποθετήσεις», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας, «δεν συγχύζονται μόνον οι πολίτες. Προκαλούμε σύγχυση τόσο στους ξένους διπλωμάτες όσο και στις ξένες Κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να διερωτώνται ποια και τι είναι τελικά η δική μας πολιτική».

Απαράδεκτη κωλυσιεργία για «επιτροπή»

Εξάλλου, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κατήγγειλε ότι παρουσιάζεται «απαράδεκτη κωλυσιεργία» όσον αφορά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και την υλοποίηση ενός προγράμματος μέτρων για παροχή κινήτρων προς τους πρόσφυγες, που να τους αποτρέπει να απευθύνονται στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης είπε πως από τον περασμένο Μάιο, που αποφασίστηκε ο διορισμός διακομματικής επιτροπής, η οποία τον Αύγουστο κατέθεσε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος της προσφυγής Ε/κ στην εν λόγω "επιτροπή", δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, προσθέτοντας ότι "περισσότερη κωλυσιεργία από μέρους της πολιτικής ηγεσίας πιστεύω ότι είναι εγκληματική".

"Από αυτό το σημείο και πέρα, δεν πρέπει να κατηγορούνται πλέον οι Ε/κ που προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων, αλλά η πολιτική ηγεσία, γιατί δεν παίρνει αποφάσεις", τόνισε ο Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, όπως "ο συμψηφισμός πληρωμών σε κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΦΠΑ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ο Φόρος Εισοδήματος, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, πιεζόμενοι από κρατικές υπηρεσίες, να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους στην Τουρκία".

Ο κ. Περδίκης διαμαρτυρήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα και σε προχθεσινή του επιστολή προς τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα στις 10.00 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Τη συνεδρία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σε αυτήν αναμένεται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τις ακραίες θέσεις για επίλυση του προβλήματος που διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατά την άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 25 Νοεμβρίου.

Αναμένεται ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης και θα σχεδιαστούν οι περαιτέρω ενέργειες της ε/κ πλευράς στη βάση του στόχου για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εμμένει στην επίτευξη συμφωνίας σε μια κοινή διακήρυξη, η οποία θα καταγράφει τις βασικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού - βάσει των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς να παραγνωρίζεται η ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλος της Ε.Ε. - καθώς και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, γεγονός που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ.

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ