2013-12-09 10:22:06
Φωτογραφία για Αρχίζουν τα μαθήματα στη Νομική, σπάει το μέτωπο της απεργίας στο ΕΚΠΑ
Μαθήματα αρχίζουν σήμερα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της σχολής, καθηγητής Θ. Φορτσάκης. «Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2013-2014 αρχίζουν τη Δευτέρα 9-12-2013 σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η Νομική είναι η πρώτη σχολή του ΕΚΠΑ που ανακοινώνει επισήμως το άνοιγμά της.

«Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα λάθη των κ. Αρβανιτόπουλου και Πελεγρίνη;» ρώτησε, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, που συμπληρώνει φέτος 34 χρόνια στο ίδρυμα. «Δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν έναν θεσμό που έχει δώσει τόσα στον τόπο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εισέρχονται σήμερα στην 14η εβδομάδα απεργίας, όμως τα σημάδια της απεργιακής κόπωσης είναι ορατά, την ίδια στιγμή που η πίεση να μη χαθεί το εξάμηνο καθίσταται ασφυκτική
. Ετσι, δεν αποκλείεται στην σημερινή συνέλευση των υπαλλήλων να αποφασιστεί η λήξη της απεργίας, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πλειονότητα των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ δέχονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, φτάνει να λάβουν τη δέσμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση του υπουργού Παιδείας για επαναπρόσληψη, μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, σχεδόν όλων των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σε αυτό προσβλέπουν και οι υπάλληλοι του ΕΜΠ, οι οποίοι σταμάτησαν την Παρασκευή την απεργία τους, καθώς η υπόσχεση μιλά για επαναπρόσληψη 300 διοικητικών εκ των 336 διαθεσίμων. Βέβαια, στο ΕΜΠ τώρα... τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κινδυνεύει να ανασταλεί η χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Ιδρύματος από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ διότι δεν έχουν σταλεί ακόμη τα δικαιολογητικά για τα έξοδα που έγιναν το πρώτο δεκάμηνο του έτους. «Σύμφωνα με απαίτηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση θα πρέπει οι ΕΛΚΕ να υποβάλουν μέχρι την Τετάρτη 11/12/2013 στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του υπ. Παιδείας το Μητρώο Δεσμεύσεων για την περίοδο από την 1/1/2013 έως 30/10/2013» αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μεγάλα ΑΕΙ πληρώνουν το μεγάλο πολιτικό λάθος του υπ. Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και των πρυτανικών τους αρχών, που άφησαν την κρίση να συρθεί για πάνω από τρεις μήνες, χωρίς να κάνουν ουσιαστικό διάλογο ώστε η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων (750 από τα δύο ΑΕΙ, 1.165 από συνολικά οκτώ ιδρύματα) να εφαρμοστεί με τους μικρότερους κραδασμούς στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Σήμερα, η προσπάθεια λύσης της κρίσης στο ΕΚΠΑ συναντά δύο εμπόδια: το πρώτο είναι η πόλωση μεταξύ του Κ. Αρβανιτόπουλου και του πρύτανη Θεοδόσιου Πελεγρίνη, και το δεύτερο είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες μερίδας των απεργών.

Ο υπουργός παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο τον πρύτανη για παράβαση καθήκοντος επειδή «με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου το ίδρυμα παραμένει κλειστό». Με την ίδια κατηγορία ο κ. Πελεγρίνης έχει κληθεί αύριο στον εισαγγελέα ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης, δηλαδή ενδέχεται να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Πελεγρίνης επιτίθεται στον υπουργό και τους χειρισμούς του –«δεν μπορώ να κάνω διάλογο διωκόμενος» ανέφερε στην «Κ»– ενώ σαφώς υποστηρίζει την απεργία των διοικητικών. «Αισθάνομαι δέος για την απεργία των ανθρώπων που δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τη σάρκα τους» τους είπε, καταχειροκροτούμενους στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ. Τον κ. Πελεγρίνη συνεχάρησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην αίθουσα. «Τώρα που έχουμε στριμώξει τον Αρβανιτόπουλο θα κάνουμε πίσω;» αναρωτήθηκε, στην «Κ», το μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικών ΑΕΙ και προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαρίας Τριγάζης, δείχνοντας από ποιους ορθώνεται το δεύτερο εμπόδιο για να λυθεί η κρίση.

Καθημερινή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ