2013-12-12 13:32:13
Φωτογραφία για Στη φυλακή επιλοχίας της ΕΛΔΥΚ
Αναστάληκε για τρία χρόνια η φυλάκιση άλλων δύο κατηγορουμένων

Γι’ απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες και κακόβουλη ζημιά σε αυτοκίνητο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση 34χρονος Μόνιμος Επιλοχίας της ΕΛΔΥΚ

Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων επέβαλε χθες σε 34χρονο, Μόνιμο Επιλοχία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, για αδικήματα που αφορούν απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού υψηλής ισχύος και κακόβουλη ζημιά σε αυτοκίνητο.

Ένοχοι κρίθηκαν για την ίδια υπόθεση, άλλα δύο πρόσωπα, ένας 22χρονος και ένας 20χρονος, για τους οποίους το δικαστήριο αποφάσισε αναστολή, για τρία χρόνια, της ποινής φυλάκισης που τους επέβαλε αρχικά, 15 μήνες και έξι μήνες, αντίστοιχα. Ο πρώτος κατηγορούμενος (34χρονος) σχετίζεται οικογενειακά με τον δεύτερο κατηγορούμενο (22χρονος), ο οποίος είναι φίλος με τον τρίτο κατηγορούμενο (20χρονος).


Εμπρησμός αυτοκινήτου

Στις 15 Ιουνίου, γύρω στη μία τα ξημερώματα, εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που ήταν σταθμευμένο στον χώρο στάθμευσης κατοικίας, στον Στρόβολο, όλα ιδιοκτησίας πολίτη από τη Λευκωσία. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, η οποία κατασβέστηκε από την Αστυνομία με τη βοήθεια γείτονα. Περαιτέρω, από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο ύψους €4.500 και στο γκαράζ της κατοικίας ύψους €1.500.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αμέσως μετά την έκρηξη, δύο γείτονες αντιλήφθηκαν δύο πρόσωπα τα οποία φορούσαν σκούρες κουκούλες να τρέχουν και να απομακρύνονται από τη σκηνή της έκρηξης, προς την αντίθετη με την κατοικία κατεύθυνση. Έχοντας συνεχή οπτική επαφή με τα δύο πρόσωπα, τους καταδίωξαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον έναν, σε απόσταση περίπου 500 μ. από τη σκηνή. Με τη βοήθεια τρίτου πολίτη, οδήγησαν το εν λόγω πρόσωπο στο καφενείο της περιοχής όπου και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Επρόκειτο για τον τρίτο κατηγορούμενο.

Από τις επιστημονικές εξετάσεις των πυροτεχνουργών διαπιστώθηκε ότι στο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός υψηλής ισχύος που αποτελείτο από δύο πλαστικά μπουκάλια, τα οποία περιείχαν εύφλεκτη ύλη, ποσότητα εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος και μηχανισμό πυροδότησης, δηλαδή πυροκροτητή. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τη χρήση βραδύκαυστου πυραγωγού σχοινίου, το οποίο αποτελεί μέρος του μηχανισμού πυροδότησης.

Παραδέχθηκαν ενοχή

Την ίδια μέρα, στα πλαίσια ανάκρισής του, ο πρώτος κατηγορούμενος προέβη σε θεληματική κατάθεση, στα πλαίσια της οποίας παραδέχτηκε ότι ο ίδιος οδήγησε με το ιδιωτικό του όχημα τους κατηγορούμενους δύο και τρία στη σκηνή, τους προμήθευσε με τον εκρηκτικό μηχανισμό, τους υπέδειξε το αυτοκίνητο του παραπονούμενου, τους είπε να τοποθετήσουν στο αυτοκίνητο τον εκρηκτικό μηχανισμό και τους προμήθευσε με γάντια και κουκούλες. Το κίνητρό του ήταν το ποσό των €1.500 που ο παραπονούμενος χρωστούσε στον πρώτο κατηγορούμενο. Κατά τις αγορεύσεις τους και οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν τόσο στις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων όσο και στις προσωπικές περιστάσεις του καθενός των κατηγορουμένων. Υπογράμμισαν ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δεν βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες.

«Έχουμε βιώσει πολλές τραγωδίες»

Στην απόφασή τους οι δικαστές -Λ. Δημητριάδου - Ανδρέου, Ε. Εφραίμ, Χ. Χαραλάμπους- αναφέρουν ότι «ο τόπος μας έχει γνωρίσει και βιώσει πολλά κακά και τραγωδίες από την κατοχή και χρησιμοποίηση όπλων και εκρηκτικών ως τρόπου επίλυσης διαφορών, προώθησης απαιτήσεων, εκδίκησης και επιβολής της παρανομίας ενάντια στην έννομη τάξη. Αυτό το γεγονός, καθώς και η αναγκαιότητα καταστολής τέτοιων αδικημάτων μέσω της επιβολής αποτρεπτικών ποινών, τονίστηκε επανειλημμένα σε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Σοβαρά τα αδικήματα

«ΜΕ ΒΑΣΗ όλα όσα αναφέρθηκαν», πρόσθεσαν οι δικαστές, «καταλήγουμε ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι και το στοιχείο της αποτροπής που προέχει σε τέτοιες υποθέσεις καθιστούν την ποινή φυλάκισης αναπόφευκτη. Όσον αφορά το ύψος της, αυτή θα πρέπει να αντανακλά, κατά τρόπο όσο το δυνατόν ισοζυγισμένο, όλους τους πιο πάνω παράγοντες και ειδικότερα τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, τις προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων και τους ελαφρυντικούς παράγοντες που επισημάνθηκαν ανωτέρω». 

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/585239
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ