2013-12-12 22:00:08
Φωτογραφία για Περπατάει χιλιόμετρα για να ακούσει τους πολίτες . Zήλεψα που δεν έχουμε έναν τέτοιον...
της Μαρίας Γιαχνάκη

Διαβάζοντας την γαλλική εφημερίδα liberation έπεσα πάνω στο παρακάτω θέμα. 

Προς στιγμήν χαμογέλασα νομίζοντας ότι πρόκειται για πλάκα αλλά συνεχίζοντας να διαβάζω το θέμα συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν ακόμη άγγελοι και στην βουλή όχι όμως στην ελληνική.

O Γάλλος βουλευτής Jean Lassalle ξεκίνησε στις 10 Απριλίου έναν μαραθώνειο με τα πόδια σε όλη τη Γαλλία. Στόχος του ήταν να ακούσει τους Γάλλους πολίτες, χωρίς στημένες εκδηλώσεις και περιττά έξοδα . Κυρίως όμως ήθελε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον αγρότη, τον εκπαιδευτικό , τον γιατρό, σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές που η ζωή έχει άλλες προτεραιότητες.

Με οδηγό του την αγωνία του να ακούσω τα βάσανα, τις αμφιβολίες και τα όνειρα των πολιτών ,ξεκίνησε με τα πόδια και όχι στην εκλογική του περιφέρεια.

Χρειάστηκε μάλιστα να πάρει ένα δάνειο από την τράπεζα για τις ανάγκες του . Μην έχοντας πλάνο διαδρομής χάνεται συχνά στον δρόμο και εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες αρρώστησε αρκετές φορές.


Η βοηθός του τρέχει ξωπίσω του για να κανονίσει τα ρούχα και τις βαλίτσες και να βοηθήσει ώστε να γίνουν κάποιες συναντήσεις με επισήμους σε κάθε πόλη.

Ο Jean Lassalle είναι 58 ετών, βουλευτής στην περιοχή των Πυρηναίων του Ατλαντικού και δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται σε επικίνδυνες μεθόδους. Το 2006 έμεινε νηστικός για 39 ημέρες προκειμένου να εμποδίσει την μεταφορά ενός εργοστασίου. Το 2003 τραγούδησε μέσα στη Βουλή τον ύμνο occitan κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα μπορούσε κανείς να τον περάσει για ερευνητή ή για συγγραφέα ακόμη και για ακτιβιστή όμως είναι ένας βουλευτής της γαλλικής βουλής εκλεγμένος και πάντα αποφασισμένος να τιμά την ψήφο του λαού.

Στο δρόμο τον σταματούν πολίτες και έμποροι και του διηγούνται τα προβλήματά τους. Ο Lassalle δεν προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει, το μόνο που θέλει είναι να ακούσει την δική τους φωνή. Στον καθένα θέτει τα ίδια πάνω κάτω ερωτήματα: «Πώς νιώθετε στις ημέρες μας; Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης; Τι πρέπει να κάνουμε;»

Είναι παράδειγμα προς μίμηση ; Είναι μια περίπτωση ανθρώπου που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος γραφικό ; Αυτό δεν τον απασχολεί και αγνοεί ακόμη και τα σχόλια συναδέλφων του διότι ξέρει καλά μέσα του ότι αυτό το ταξίδι στην προς την Ιθάκη θα τον κάνει πιο πλούσιο πιο έμπειρο πιο ικανό . Κάπως έτσι είναι και οι Έλληνες βουλευτές . Κυκλοφορούν μέσα στα πολυτελή τους αυτοκίνητα τρώνε σε vip λέσχες εστιατόρια κλπ και όχι μόνο δεν περπατούν στο δρόμο ανάμεσα σε πολίτες για να τους ακούσουν αλλά κρύβονται πίσω από τα σκουρόχρωμα τζάμια των αυτοκινήτων τους βουλιάζοντας πιο πολύ στα δερμάτινα καθίσματά τους διαβάζοντας εφημερίδα η μιλώντας στο κινητό ώσπου να μπουν στα υπόγεια παρκινγκ της Βουλής.

briefingnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ