2013-12-16 20:57:41
Φωτογραφία για ΠΙΣ: Για την κρίση στον ΕΟΠΥΥ φταίει ο υπουργός Υγείας
«Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τόσα χρόνια ζητάμε, είναι σε λάθος κατεύθυνση και η διαχείριση της κρίσης που υπάρχει σήμερα είναι λανθασμένη λόγω των αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων και χειρισμών του Υπουργού Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η επικοινωνιακή τακτική-βουλιμία, συνέχισε ο κ. Μ. Βλασταράκος ρίχνοντας τα βέλη του στον υπουργό Υγείας, δημιούργησε κρίση και εντάσεις που όφειλαν να αποφευχθούν. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συνεργασία των ιατρών και με εξαθλιωμένους τους ασφαλισμένους για να δοξασθούν οι αριθμοί. Απολύσεις με κανέναν τρόπο δεν δέχεται ο ιατρικός κόσμος, καθώς και το κλείσιμο Δημόσιων Δομών Υγείας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό προκειμένου να υπα΄ρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με κυρίαρχο τον θεσμικό ρόλο του ΠΙΣ.


Οι εκπρόσωποι των γιατρών δεν επικεντρώθηκαν μόνο στα ζητήματα του ΕΟΠΥΥ, αλλά έθεσαν στον πρωθυπουργό τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε έμψυχο και άψυχο υλικό (τα κενά 6.000 μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πέραν των 20.000 νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού), την υποστελέχωση της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδας, την αδυναμία στελέχωσης διακοσίων μονάδων ΜΕΘ με αποτέλεσμα να χάνονται 2.500 ζωές το χρόνο, τη μεγάλη αναμονή στις θεραπείες των καρκινοπαθών, την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 30% περίπου λόγω της κρίσης, την αποδυνάμωση του προσωπικού ηθικά, οικονομικά και λειτουργικά καθώς και όλα τα υπόλοιπα κύρια ζητήματα των νοσοκομείων δηλώνει» ο κος Βλασταράκος.

Σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον πληθυσμό από ανεπαρκή πρόληψη και εμβολιαστική κάλυψη, ώστε και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος να έχουν επανεμφανιστεί. Η αιθαλομίχλη δημιουργεί κινδύνους και ζητήθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο οι ανήμποροι, οι ηλικιωμένοι, τα σχολεία και οι ευπαθείς ομάδες.

Αναφορικά με την λειτουργία των μικρών και ιδιωτικών ιατρείων τονίστηκε η ανάγκη επιβίωσής τους τα οποία κλείνουν σωρηδόν, τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ μέσα από Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή. Tα εργαστήρια με τις απαράδεκτες συνθήκες που τους επιβάλλουν απαγορευτικά (clawback–rebate), oδηγούνται σε λουκέτα (προς δόξαν μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών υγείας).

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopii/305291/pis-gia-tin-krisi-ston-eopuu-ftaiei-o-upourgos-ugeias/#ixzz2nfKtS1bk
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ