2013-12-17 11:41:06
Φωτογραφία για Τουρκία-ΕΕ: Συμφωνία για λαθρομετανάστες και κατάργηση βίζας
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από... τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, βάσει της οποίας η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που θα απελαύνονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της, θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ετσι τώρα οι Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να άρουν το 2017 την υποχρέωση για βίζα στους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Νταβούτογλου

Στην ίδια τελετή ο Νταβούτογλου και η Μάλστρομ υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα.

«Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή», δήλωσε ο Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής».


Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου για να συνομιλήσει με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και στις 27 και 28 του ίδιου μήνα θα υποδεχθεί στην Τουρκία τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αυτές οι επισκέψεις θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για να δοθεί μια νέα ώθηση, ένας νέος ενθουσιασμός στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ερντογάν.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ