2013-12-19 10:52:05
Φωτογραφία για Ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση
Ενα μεγάλο βήμα έκανε χθες η Ευρώπη με τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών για την τραπεζική ένωση και τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών χαρακτηρίζοντας κοσμοϊστορική την ημέρα για τις τράπεζες του μπλοκ.

Ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Έπειτα από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβανομένων έξι χωριστών συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών, οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής Αρχής που θα έχει τη δύναμη και τα κονδύλια για τη διάσωση ή την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, βάσει ενός σχεδίου επηρεασμένου σε μεγάλο βαθμό από τις προσπάθειες της Γερμανίας να προστατεύσει τους φορολογουμένους της.

Η συμφωνία προβλέπει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης με κονδύλια ύψους 55 δισ. ευρώ τα οποία θα συγκεντρωθούν από εισφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα 10 χρόνια.


Η τραπεζική ένωση αποτελείται από τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι ο κοινός τραπεζικός επόπτης, η ΕΚΤ, η οποία θα παρακολουθεί την «υγεία» και τους κινδύνους όλων των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης. Αυτό σημαίνει ότι, όταν μία τράπεζα οπουδήποτε στην ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα, η διαδικασία της διάσωσης θα πραγματοποιείται από τον κοινό μηχανισμό.

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει μία κοινή εγγύηση καταθέσεων, το οποίο σημαίνει ότι όποιος έχει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα της ευρωζώνης θα έχει διασφαλισμένες τις καταθέσεις του έως 100.000 ευρώ.

Πρόκειται για το τελικό σκέλος ενός φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες για να συγχωνεύσει την οικονομική εποπτεία στην ευρωζώνη, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη, από τη στιγμή της δημιουργίας του ευρώ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου.

«Είναι μια κοσμοϊστορική ημέρα για την τραπεζική ένωση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «με τη συμφωνία αυτή έχουμε δημιουργήσει τον τελικό νομικό πυλώνα»

«Η σημερινή συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αλλά άξιζε όλος ο χρόνος που ξοδέψαμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους, η χώρα του οποίου κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που απομένει πλέον είναι τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν τους όρους της τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό μας τομέα», πρόσθεσε ο Σάντζους.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ