2013-12-19 22:24:46
Φωτογραφία για Τα πολιτικά κινήματα δραστηριοποιούνται...!!!
Ένα από τα πλέον δραστήρια πολιτικά κινήματα το ΚΙΔ - ΠΡΑΤΤΩ Κίνημα Ιδεών και Δράσης, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο αριστερό, δημοκρατικό, πατριωτικό μέτωπο, με πρόεδρο του ΔΣ τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά, 

έχει εγκαινιάσει την οργάνωση μηνιαίων θεματικών εκδηλώσεων με αντικείμενο την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στη χώρα, την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τα κοινωνικά φαινόμενα, παιδεία εξωτερική πολιτική, εθνική άμυνα, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.

Στόχος των μηνιαίων θεματικών είναι η κριτική ανάλυση της ακολουθουμένης κυβερνητικής πολιτικής και η δραστηριοποίηση των πολιτών σε ένα κοινό αντιμνημονιακό αγώνα. Η θεματική του μήνα Νοέμβρη είχε ως θέμα «Η πορεία της Ευρώπης και η Ελλάδα» με ομιλητές τον γνωστό δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (Στρασβούργο-Λουξεμβούργο) Πέτρο Μηλιαράκη, γραμματέα του ΚΙΔ ΠΡΑΤΤΩ, τον βουλευτή και πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και τον επίσης βουλευτή των ΑΝΕΛ καθηγητή Νότη Μαριά...


Ο Πέτρος Μηλιαράκης επεσήμανε ότι στην ΕΕ έχουν μετατοπιστεί οι θεσμοί σε άτυπες διαβουλεύσεις των ισχυρών χωρών-μελών του κεντρικού πυρήνα «Βιομηχανικός Βορράς», γεγονός που έχει συντελέσει, εν μέρει, στην κρίση της Ευρωζώνης με κύρια θύματα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Οι αποφάσεις, υπογράμμισε, λαμβάνονται από εξωθεσμικούς και από καθέδρας πολιτικές ενός άκρατου ηγεμονισμού από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Γερμανίας. Η δε νομοθετική πρωτοβουλία επαφίεται στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών «Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και όχι στον φυσικό φορέα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι διεθνείς αγορές διεκδικούν και επέτυχαν την άμεση και χωρίς όρους υποταγή των εθνικών κρατών με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκφύγει των ορίων του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος και ελέγχου. Η θέσπιση κοινού νομίσματος χωρίς την ύπαρξη κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, περιέφερε σε δεινή θέση όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και αντί σύγκλισης, να έχουμε απόκλιση του βιοτικού επιπέδου και μετατροπή χωρών όπως η Ελλάδα σε «Αποικία Χρέους», όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα έχει αναδείξει ο Νίκος Κοτζιάς στο ομώνυμο βιβλίο «ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ». Το κατά κεφαλή εισόδημα της Γερμανίας είναι της τάξης των 32.000 ευρώ ετησίως, της Ολλανδίας και Φινλανδίας 35.000. Της Ελλάδος 17.000 και της Εσθονίας σε 12.700, δηλαδή 2,5 φορές κατώτερο της Γερμανίας. Στο ερώτημα αν μένει τίποτα θετικό από την ΕΕ και ποιες πολιτικές εξόδου από την κρίση διαθέτει η Ελλάδα, ο ομιλητής επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών όχι μόνο με λόγια, αλλά και δράσεις. Οι λαοί του Νότου να συνεργαστούν εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να πιέσουν όχι μόνο για την δημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και για την υπεροχή της πολιτικής της συνοχής έναντι της πολιτικής της λιτότητας. Η Ελλάδα στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί με τα Μνημόνια, να προϊδεάσει για άσκηση βέτο για διεύρυνση της ΕΕ, αν η χώρα μας εξακολουθήσει να παραμείνει στη στενωπό της κρίσης χρέους.

Κατά την εκτίμηση του ομιλητή, οι λαοί και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα σύντομα, εξαιτίας της κρίσης χρέους, θα θέσουν το καίριο ερώτημα να διασπαστεί η Ευρωζώνη και αν θα ακυρωθεί το ευρωσύστημα ή εάν θα υπάρξει ο μέγας συμβιβασμός, δηλαδή μια σημαντική διαγραφή των χρεών… Αυτό έχει, επεσήμανε, συμβεί στο παρελθόν και ειδικότερα στην περίπτωση της μεταπολεμικής Γερμανίας. Οι δυο κοινοβουλευτικοί ομιλητές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής και ο καθηγητής Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ στάθηκαν περισσότερο στο πολιτικό σκέλος της κρίσης και στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για έξοδο από αυτήν. Αμφότεροι επεσήμαναν ότι είναι αναγκαίο να συνταθεί ένα σχέδιο ελληνικό για έξοδο από την κρίση που απαιτεί πρόγραμμα, αποφασιστική ηγεσία και στόχους. Η Ελλάδα οφείλει να είναι διεκδικητική, είπε ο Νότης Μαριάς, στην Ευρώπη με πρώτο θέμα το χρέος. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε ανοησία ή τυχοδιωκτισμό μια πολιτική εξόδου από το ευρώ, ως λύση… Πρόσθεσε ότι μια αριστερή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εισήγαγε καινά δαιμόνια στην Ευρώπη και θα δρομολογούσε τις απαραίτητες αλλαγές για μια πραγματική δημοκρατική Ευρώπη των λαών και όχι του τραπεζιτικό-πιστωτικού συστήματος. Την ανάγκη διαγραφής ικανού μέρους του χρέους τόνισε και ο Νότης Μαριάς χαρακτηρίζοντας τα Μνημόνια ως υβρίδια μέσω των οποίων περνάει η ξένη εξάρτηση, ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας και ο ξένος έλεγχος. Η επόμενη θεματική του ΚΙΔ ΠΡΑΤΤΩ έχει οριστεί για τις 13 Ιανουαρίου με θέμα «Κοινωνικά Κινήματα και Ενεργοποίηση Πολιτών».
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ