2014-01-08 12:06:16
Φωτογραφία για Κύπρος: Ενημέρωση για τα προσφυγικά στεγαστικά σχέδια ζητούν οι εκ μητρογονίας
Άναψαν χθες οι τηλεφωνικές γραμμές της Υπηρεσίας Μερίμνης από εκ μητρογονίας πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση ως προς τα προσφυγικά στεγαστικά σχέδια, στα οποία είναι δικαιούχοι, δεδομένου ότι από τις 27 Δεκεμβρίου 2013, δικαιούνται και τα παιδιά από μητέρα πρόσφυγα να υποβάλουν αίτηση για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας.

Όπως είναι γνωστό, με βάση και τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε, τα παιδιά από μητέρα πρόσφυγα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι εκ πατρογονίας πρόσφυγες, εξαιρουμένων των εκλογικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο καταργήθηκαν δύο βασικά στεγαστικά προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορούσε την παραχώρηση οικίας/διαμερίσματος σε προσφυγικό οικισμό και την παραχώρηση οικοπέδου και χρηματικής βοήθειας περίπου €25.000 (ανάλογα και με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας) για να κτίσουν το σπίτι τους.

Οι δικαιούχοι των πιο πάνω στεγαστικών σχεδίων έμειναν μετέωροι και κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για τα υπόλοιπα στεγαστικά σχέδια.


Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς αξιοποίησαν την εναλλακτική αυτή επιλογή, κυρίως επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κτίσουν δικό τους σπίτι.

Οι πρόσφυγες αυτοί εμπίπτουν στις κατηγορίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οπόταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο ήταν να τους παραχωρήσει το κράτος σπίτι/διαμέρισμα σε κυβερνητικό προσφυγικό οικισμό, κάτι το οποίο κατέστη ανέφικτο με την κατάργηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στους αιτητές αυτούς αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα κατά την εξέταση των αιτήσεων, κάτι το οποίο αποδεικνύεται δώρον άδωρον αφού δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να υποβάλουν αίτηση.

Σημειώνεται, πως με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, ενώπιον της Υπηρεσίας Μερίμνης εκκρεμούσαν 6.000 αιτήσεις για στεγαστική βοήθεια, ενώ είχαν εγκριθεί άλλες περίπου 900 αιτήσεις για παραχώρηση στέγης σε προσφυγικούς οικισμούς.

Σε αυτούς τους περίπου 7.000 δικαιούχους, θα πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 10.000 πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποκτούν δικαίωμα στα στεγαστικά προγράμματα ως παιδιά από μητέρα πρόσφυγα που έχουν πλέον αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

Πάντως, η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, Μαρκέλα Τσιάκκα, ανέφερε στον «Φ» ότι το σχετικό πιστοποιητικό απέκτησαν 7.352 παιδιά από μητέρα πρόσφυγα.

Στο μεταξύ, στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Μερίμνης (μειωμένα κονδύλια, χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις κ.λπ.) περιλαμβάνεται και ο αποδεκατισμός της Υπηρεσίας, αν ληφθεί υπόψη ότι από τα περίπου 45 άτομα που διέθετε το 2011 σήμερα έχουν απομείνει περίπου οι μισοί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των πόλεων. Ορισμένοι από όσους αφυπηρέτησαν βρίσκονταν στην Υπηρεσία από το 1975, οπόταν διέθεταν μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό των αιτήσεων.

Στους 7.352 οι δικαιούχοι

Η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων Μανάδων ανέφερε στον «Φ» ότι το έντυπο υποβολής αίτησης για απόκτηση της προσφυγικής ταυτότητας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης με σκοπό να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Η κ. Τσιάκκα ανέφερε ότι υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ποιοι είναι δικαιούχοι σε κάθε ένα από τα στεγαστικά σχέδια που είναι διαθέσιμα και πρόσθεσε πως η Κίνηση θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων μόλις ξεκαθαρίσει το σκηνικό από πλευράς του κράτους.

Η ίδια υπέδειξε πως δεν αναμένεται να υποβάλουν αίτηση και οι 7.352 εκ μητρογονίας δικαιούχοι πρόσφυγες, δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς υπέβαλαν ήδη αίτηση ως πρόσφυγες και εκ πατρογονίας, ενώ άλλοι είτε δεν καλύπτονται από τα κριτήρια είτε δεν ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή να αξιοποιήσουν τα κρατικά στεγαστικά προγράμματα.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ