2014-01-09 22:07:07
Φωτογραφία για Υπολειτουργία και μεγάλος αριθμός χαμένων διδακτικών ωρών στο ΕΠΑΛ Άργους
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 82 του Νόμου 4127/2013, καταργήθηκαν 50 ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 19 εκ των οποίων ανήκουν στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, τον οποίο επέλεγε περί του 22% των μαθητών.

Στον Νομό Αργολίδας, και συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Άργους, μαθητές που έως τον Ιούνιο είχαν εγγραφεί στη Β’ τάξη του Τομέα Υγείας και παρά το γεγονός πως είχαν παρακολουθήσει κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2012 – 2013 το μάθημα επιλογής «Αγωγή Υγείας», αναγκάστηκαν, παρά την αρχική τους επιθυμία και επιλογή, να αλλάξουν βεβιασμένα Τομέα Ειδικότητας, κατόπιν της γραπτής οδηγίας του Υπουργού να μη λειτουργήσει ο Τομέας Υγείας στη Β’ τάξη.

Στη Γ’ τάξη του ΕΠΑΛ Άργους, κι ενώ βρισκόμαστε στο Δεκέμβρη πλέον του 2013 και προ της τελικής ευθείας πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι μαθητές του εν λόγω Τομέα και συγκεκριμένα των ειδικοτήτων «Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων» και «Βοηθών Νοσηλευτών», έχουν ως τώρα χάσει τις διδακτικές ώρες του Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο πραγματοποιείτο μάθημα μόνο 8 ώρες εβδομαδιαίως, συνολικά για όλον τον Τομέα, από έναν μόνο ωρομίσθιο καθηγητή και παρά το γεγονός ότι η Γ’ τάξη ειδικότητας Νοσηλευτικής του ΕΠΑΛ Ναυπλίου ενσωματώθηκε κι αυτή στο ΕΠΑΛ Άργους.


Κατόπιν κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων την 14η Νοεμβρίου, επετεύχθη η προσωρινή επιστροφή στο διδακτικό τους έργο δύο εκ των εννέα διαθέσιμων καθηγητών του τομέα, αλλά μόλις προ ημερών αποφασίστηκε η επανατοποθέτησή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, με την οριστική απόφαση να αναμένεται πλέον μετά την έλευση του νέου έτους, παρατείνοντας έτσι το καθεστώς ανασφάλειας και ψυχικής κόπωσης των εκπαιδευτικών και κλιμακώνοντας την ήδη έντονη ανησυχία των μαθητών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, συντελείται πρωτοφανής αδικία προς τους μαθητές του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του προαναφερθέντος σχολείου, καθώς αυτοί καλούνται να συμμετάσχουν σε μερικούς μήνες από τώρα στον θεσμό των Πανελλήνιων εξετάσεων και να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχοντας χάσει το δικαίωμα, λόγω του καθεστώτος διαθεσιμότητας των μέχρι πρότινος καθηγητών τους και της ανεπαρκούς αντικατάστασης αυτών, της ίσης ευκαιρίας απρόσκοπτης προετοιμασίας, σε σχέση με υποψηφίους άλλων ειδικοτήτων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά των κατηργημένων ειδικοτήτων, κατ’ εφαρμογή του ά. 16 του Συντάγματος;

2. Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αναπληρωθούν ποιοτικά και έγκαιρα οι ήδη χαμένες διδακτικές ώρες;

Οι ερωτώσες  Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Μαρία Ρεπούση
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ